9 Kasım 2017

10 Maddede Blues ve Jazz Arasındaki Farklar

Burcu Tur Yüksel Akay

~3dk

‘Hissedilmeyen hiçbir şey Jazz olamaz, Jazz olmayan hiçbir şey gerçek değildir, eğer gerçek değilse, müzik de değildir.’

BB King

Blues ve Jazz arasındaki farkları anlatmadan önce, Blues hakkında daha kapsamlı bilgi almak isterseniz 10 Maddede Hüznün ve Acının Müziği: Blues listemizi okuyabilirsiniz.

Jazz ya da Türkçeye geçtiği şekliyle Caz’ın kökenleri Blues müziğe dayanmaktadır. Jazz’ın tarihsel gelişimi de Blues’da olduğu gibi Eski Afrika’da gerçekleştirilen törenlerde başlamıştır. Buna ek olarak Jazz, Batı dünyası geleneklerinden de etkilenmiştir.

blues müzisyenleri heykeli

Jazz ve Blues birbirine benzeyen; ancak ayırt edilebilirliği yüksek iki müzik türüdür. En temel fark ise enstrümanlarda ortaya çıkar. Blues’da ağırlıklı olarak gitar kullanılırken Jazz’da bas, saksafon ve piyano ön plandadır.

caz müzisyeni saksafon

Blues, Jazz ile kıyaslandığında daha melankoliktir. Jazz daha karmaşık melodiler barındırır ve daha hareketlidir.

Blues 4/4’lük, 3/4’lük ve 6/8’lik gibi ritimler kullanırken Jazz bunların yanı sıra 5/4’lük, 6/8’lik, 7/8’lik, 9/8’lik ve 13/8’lik gibi pek çok ritmi kullanır.

Jazz kent, Blues ise kırsal kökenlidir.

caz müzisyeni saksafon

Her iki tür de doğaçlamaya müsaittir; ancak Jazz daha armonik, deneysel ve serbest bir tür olarak tanımlanabilir. Blues ise ritmik ve melodik bir yapıya sahiptir.

trompetci blues müzisyeni

Blues’da vokal, Jazz’da ise enstrüman ön plandadır.

Tüm Blues parçaları ve diğer müzik türlerine ait parçalar bir ritim sıralaması olmadığı için Jazz’a dönüştürülebilir; ancak Blues çoğunlukla Shuffle ritimleriyle çalınır.

Amerikan Jazz üstatları; Jazz’ın belirli bir kalıba sığdırılamayacağını, matematiksel hesaplamalara dayanmayacağını ve Jazz’ın duygulara ait olduğunu savunurlar. Jazz’ın bir metodu olmadığını, acıyı ve protestoyu ifade ettiğini belirtirler.

caz konserinde bir müzisyen

Tüm zamanlarda en büyük etkiyi yaratan Jazz sanatçılarına Nat ‘King’ Cole, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Charlie Parker, Billie Holiday, Coleman Hawkins, Nina Simone ve Frank Sinatra; Blues sanatçılarına ise B.B. King, Stevie Ray Vaughan, John Lee Hooker, Ray Charles, T-Bone Walker, Muddy Waters ve Lightnin’ Hopkins örnek verilebilir.

konser sahnesi

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.