
Dizinin Konusu
“Hayatları farklı, hayalleri farklı, korkuları farklı insanlar… Birbirlerine zıt görünseler de yolları kesiştiğinde sınırlar ortadan kalkacak ve hepsi birbirinin hayatına dokunacak.”
Bu sayede her biri kendi kaotik geçmişleriyle yüzleşip bir seçim yapmak zorunda kalacak: Ya önyargılarından kurtulup kendilerine yeni bir yol çizecek, ya da ömürlerinin sonuna kadar bu kaosun içinde ızdırap duyarak yaşamaya devam edecekler.
Netflix yapımı dizi, “Ethos” ismiyle İngilizceye çevrilmiş.


Yapım ve Oyuncular
Yapımcılığını Krek Film’in üstlendiği dizi, 12 Kasım 2020 tarihinde yayına girdi. Bir Berkun Oya filmi olan dizinin oyuncuları; Öykü Karayel, Fatih Artman, Funda Eryiğit, Alican Yücesoy, Tülin Özen, Defne Kayalar, Bige Önal ve Settar Tanrıöğen.
Film İstanbul’un farklı semtlerinde ve Türkçe olarak çekildi.

Bir Başkadır – I. Sezon
Dizinin 1. sezonu toplam 8 bölümden oluşuyor. Bölümler ortalama 40-60 dk arasında değişiyor. Dizide öne çıkan bir başka özellikse, dizide fazla müzik kullanılmaması. Dikkat dağıtan ve olayın gerçekliğine gölge düşüren müzikten arınıklık, Berkun Oya filmlerinde alışık olduğumuz bir retorik. Bu şekilde sahnede vurgulanan gerçekliğin deyim yerindeyse içine girebiliyor, o âna tüm benliğinizle şahitlik edebiliyoruz.

Karakterler

Bir Başkadır, farklı sosyo-ekonomik geçmişlerden gelen ve İstanbul’un renkli ve canlı hayatında şaşırtıcı tesadüflerle yolları kesişen kendine özgü bir grup karakteri konu alıyor. Dizinin sonuna ise, ya yeni bir yola yürümek ya da karmaşık bir geçmişle hesaplaşmak zorunda kalıyorlar.

Dizinin öne çıkan oyuncuları ve karakterleri şu şekilde;
- Meryem (Öykü Karayel): Yasin’in kardeşi
- Yasin (Fatih Artman): Meryem’in abisi, Ruhiye’nin eşi
- Ruhiye (Funda Eryiğit): Yasin’in eşi
- Peri (Defne Kayalar): Meryem’in gittiği psikiyatr

Dizideki tüm karakterler ve yaşananlar oldukça gerçekçi. Adeta Türkiye Cumhuriyeti’nin bir yansıması: Dindar, Türk, Kürt, lezbiyen, seküler ve laik, metalci ve hatta vejetaryen…


Güzel Şeyler Bizim Tarafta
Dizinin, yine bir Berkun Oya yapımı olan “Güzel Şeyler Bizim Tarafta” oyununu andırdığı aşikâr. Her ikisinde de din ve kültür baskısı arasında sıkışıp kalan ve ifade alanı bulamamış özgün karakterler var ve aslında hem “Bir Başkadır”, hem de “Güzel Şeyler Bizim Tarafta” bize bizi gösteren objektif yapıtlar.

Başkası, Başkalık…
Dizide kendilerini, olmak istedikleri ve olamadıkları şeyin yakınında bulunca insanların nasıl değiştiklerine şahit oluyoruz. Hiçbir insan, vurucu bir olayla karşı karşıya kalmadan sahip olduğu “başka”lığı açığa çıkaramaz. Ve bu yüzden önemlidir “başkası”. Çünkü o hep “bir başkadır”.
Doğrusunu isterseniz, Türk yapımı dizi, Türkiye için çok hassas konulara değiniyor. Özellikle de farklı sınıflardan gelen insanların hayatlarının kesişimi ile birlikte birbirlerini anlayabilme becerileri kazanmalarını…


Gerçekten cesur bir yapım, öyle değil mi? Görünüşe bakılırsa; dizi Türkiye gerçeğini korkusuzca bizlere göstermeyi hedeflemekteydi. Bu anlamda zor bir işi göğüsledikleri söylenebilir. Fakat 21. yüzyıl Türkiyesi’nde imkansız değil.

Türk yapımı dizi, şimdilik sadece 5 haftadır yayında olmasına rağmen çok kısa sürede popüler oldu. Sosyal medyada da sık sık bahsi geçiyor ve hakkında övgüler viral gidiyor. Başarılı Türk dizisi “Bir Başkadır” hakkında olumsuz eleştiri neredeyse yok gibi. Bizler de açık yüreklilikle başarılarının devamını dilemekten başka söyleyecek bir şey bulamıyoruz.
Helal Olsun Berkun Oya ve yolunuz açık olsun “Bir Başkadır” ekibi!