11 Mart 2024

10 Maddede Balkon Bahçeciliği

Tuğçe Karul

~6dk

Büyük şehirlerde yaşamak birçok insan için hızlı tempoda bir yaşam ve kalabalıkla mücadele anlamına gelir. Ancak eğer yeterli büyüklükte bir balkonunuz var ise bu keşmekeşten ve kalabalıktan kurtulmanın da bir yolu var. Balkonunuzu kullanarak doğayla daha yakın bir ilişki kurabilir ve kendi organik sebzelerinizi yetiştirebilirsiniz. Gelin, bunu nasıl yapacağınızı 10 maddede görelim:

Balkonunuzu tanıyın

Eğer balkonunuzda sebze yetiştirmek istiyorsanız, balkonunuzla ilgili bilmeniz gereken şeyler var: Hangi cephede, yeterli miktarda güneş alıyor mu, rüzgâr var mı gibi bilgileri bilmek, verimli sebze yetiştirmenize olanak sağlayacaktır.

Yetiştireceğiniz bitkileri belirleyin

Balkonunuzun özelliklerini öğrendikten sonra sıra geldi bitki seçimine! Yetiştireceğiniz sebzeleri seçerken öncelikle hangilerine ihtiyacınız olduğunu belirleyin. Ardından balkonunuzun bu sebzeleri yetiştirmek için uygun olup olmadığına karar verin. Seçtiğiniz sebzelerin tohumlarını alıp kendiniz çimlendirebilir ya da fide satın alıp doğrudan saksılara ekebilirsiniz.

Saksı seçimi

Her sebze için uygun büyüklükte ve derinlikte saksılar seçmek önemlidir. Köklerin sağlıklı ve serbestçe gelişmesi için yeterli alan sağlayan derin saksılar tercih edilmelidir. Örneğin; domates derin saksı severken maydanoz ve dereotu gibi bitkiler derin olmayan saksıları sever.

Ayrıca saksıların muhakkak drenaj deliği olmalı, fazla suyun dışarı atılması sağlanmalıdır. Saksı satın almak yerine evinizde bulunan kova ve su şişelerinden faydalanıp kendi saksınızı da yapabilirsiniz.

domates
Photo by Dominique Knobben

Toprak seçimi

Çoğu sebze toprak konusunda aşırı seçici olmasa da iyi ürün elde etmek istiyorsanız besin açısından zengin ve iyi drenajlı toprak kullanmalısınız. Bunun için doğrudan sebze yetiştirmek için hazırlanan topraklardan satın alabilir ya da kendiniz bahçe toprağı, torf, gübre karışımından bir toprak hazırlayabilirsiniz.

Sulama

Verimli balkon bahçeciliği için düzenli sulama çok önemlidir. Az sulama yapıldığında bitki gelişemez ve kurur. Çok sulama yapıldığında ise, bitki kökleri çürümeye başlar. Her bitkinin su isteği farklı olduğundan iyi bir gözlem sonucunda yeterli suyu verebilirsiniz. Sulamayı akşamüzeri ya da sabah erken saatte yapmak bitkinin sudan maksimum verim almasını sağlayacaktır.

Gübreleme

Sebzelerin büyüme ve gelişme aşamalarında farklı istekleri olur. Örneğin; kök gelişimi sırasında azot ve fosfora ihtiyaç duyarken, meyve gelişimi sırasında fosfor ve potasyuma ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçları karşılamak için kurutulmuş hayvan gübresi ve evde kolayca yapabileceğiniz soğan suyu, muz suyu gibi gübreleri kullanabilirsiniz.

Destekleme

Domates, salatalık gibi sebzeler büyümeye başladıktan sonra uzarlar. Bu noktada tavandan sarkıttığınız ip, destek çubukları ya da kafeslerle bitkilerinizi destekleyebilir ve kırılmalarını önleyebilirsiniz. Böylece sebzelerinizi daha rahat toplayabilirsiniz.

Zararlılarla Mücadele

Doğanın yapısı gereği birçok böcek, arı ve solucan bitkilerin etrafındadır. Bunlar zararlı değil, aksine toprağı işleyen, tozlanmayı sağlayan yararlı canlılardır. Ancak bazı böcekler bitkiye zarar vermektedir. Bunu engellemek için fazla sulama yapmamalı, bitkiyi sık sık kontrol etmeli ve gerekliyse organik yöntemler kullanılarak zararlılar uzaklaştırılmalıdır.

Hasat

İşte, geldik en tatlı kısma! Düzenli bakımını yaptığınız bitkiler meyve vermeye başladıkça hasat etmelisiniz. Böylece yeni meyveler daha hızlı çıkabilir. Hasat işlemini sabah erken saatte ya da akşamüzeri yapmak en verimlisidir.

sebzeler
Photo by alleksana

Tadını Çıkarın!

Toprakla uğraşmak birçok insan için oldukça dinlendirici bir aktivitedir. Balkon sebzeciliğine ilk defa başlıyorsanız hata yapmaktan korkmayın. Emin olun, sonraki sene daha profesyonel yapacaksınız. Keyfini çıkarmaya bakın. Doğa çok cömerttir, ona güzel yaklaştığınız zaman muhakkak size fazlasını verir.

Keyifli dinlenmeler!

Balkonda Kolaylıkla Yetiştirilebilecek 10 Sebze yazımız da ilginizi çekebilir.

Kapak Fotoğrafı: Photo by Karolina Grabowska

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Tuğçe Karul

Tuğçe Karul

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.