Atkins Diyeti’nin Ortaya Çıkışı
Atkins diyeti ya da orijinal ismiyle ‘Atkins Nutritional Approach’, bir düşük karbonhidrat diyetidir. Bugün tüm dünyada popüler olan ve hakkında birçok kitabın yazıldığı Atkins diyeti, 1972 yılında Amerikalı kardiyolog Dr. Robert Atkins tarafından yaratılmıştır.
Dr. Robert Atkins
17 Ekim 1930 ile 17 Nisan 2003 tarihleri arasında yaşamış olan Robert Coleman Atkins, uzmanlık alanı kardiyoloji olan bir doktordu.
Amerikan Tabipler Birliği Dergisi’nde okuduğu Ağırlık Azaltımı (1958) başlıklı bir araştırmadan etkilenerek Atkins diyetini geliştiren Dr. Atkins; kilo kaybı için, beslenmenin asıl kaynağının proteinler ve doğmuş yağlar olması ve diyette karbonhidrat kaynaklarının sınırlandırılması gerektiğini öne sürmüştür.
Dr. Robert Atkins’in Atkins diyeti ile ilgili ilk kitabı ‘Atkins’in Diyet Devrimi’, 1972 yılında yayımlanmıştır. Bu kitabı, 2003 yılına kadar kaleme aldığı yirmiye yakın kitap izlemiştir.
Atkins Diyeti’nin Özellikleri ve Amacı
Atkins diyetinin temel amacı, karbonhidrat tüketimini en aza indirerek vücudun enerji olarak yağ depolarını kullanmasını sağlamaktır.
Atkins diyetine göre; vücut, enerji ihtiyacını yağ ve karbonhidratlar olmak üzere temel iki kaynaktan karşılamaktadır. Beslenmede karbonhidrat tüketimin sınırlandırılması, vücudun enerji ihtiyacını yağdan karşılamasını sağlayarak yağ yakımını artırmaktadır. Ayrıca protein açısından zengin beslenme, kişinin uzun süre tokluk hissetmesine ve iştahının azalmasına da yardımcı olacaktır.
Atkins Diyeti Nasıl Uygulanır?
Atkins diyeti dört aşamadan oluşmaktadır. Diyet süresince tüketilmemesi gereken bazı besinler vardır. Ayrıca tüketilecek besinlerin çeşitlerine de dikkat edilmelidir. Bunlara dikkat edildiği takdirde, dört aşamanın sırayla ya da tamamen uygulanma şartı yoktur.
Aşama 1: İndüksiyon
14 – 20 gün boyunca günde 20 gramdan daha düşük karbonhidrat tüketilir.
Bu aşamada yeşil yapraklı sebzeler, kuşkonmaz, brokoli, kereviz, salatalık ve yeşil fasulye gibi sebzeler ile balık, kabuklu deniz ürünleri, et çeşitleri, yumurta ve peynir gibi protein açısından zengin besinler tüketilir.
İndüksiyon aşaması, kilo kaybını başlatır.
Aşama 2: Dengeleme
Dengeleme aşamasında, indüksiyon aşamasına ek olarak, daha fazla sebze, az miktarda meyve, kuruyemişler ve tohumlar yavaş yavaş eklenir.
Aşama 3: Ayarlama / Koruma Öncesi
Hedeflenen kiloya 4 – 5 kilo kaldığında, kilo kaybı yavaşlayana kadar besin çeşitliliği artırılarak diyete daha fazla karbonhidrat eklenebilir.
Aşama 4: Koruma
Hedeflenen kiloya ulaşıldığında, kilo kaybı ya da alımı başlamayacak şekilde, diyete sağlıklı karbonhidratlar eklenebilir.
Atkins Diyeti Süresince Neler Tüketilebilir?
- Et ve et ürünleri: Sığır eti, tavuk eti, kuzu eti, pastırma, sucuk, vb.
- Balık ve deniz ürünleri: Somon, alabalık, sardalya, vb.
- Süt ve süt ürünleri: Tam yağlı süt, yoğurt, peynir, tereyağı, krema, vb.
- Yumurta
- Sebzeler: Domates, salatalık, kabak, lahana, yeşil fasulye, kuşkonmaz, ıspanak, brokoli, patlıcan, enginar, kereviz, pırasa, vb.
- Meyveler (İndüksiyon aşamasından sonra): Çilek, böğürtlen, vb.
- Kuruyemişler ve tohumlar: Fındık, badem, ceviz, ayçiçeği çekirdeği, vb.
- Sağlıklı yağlar: Zeytinyağı, avokado yağı, hindistancevizi yağı, vb.
- Kahve
- Yeşil çay
Tüketilmemesi Gereken Besinler
- Şeker: Meyve suyu, dondurma, kek, vb.
- Tahıllar: Buğday, çavdar, pirinç, vb.
- Baklagiller: Nohut, kuru fasulye, mercimek, vb.
- Bitkisel yağlar: Mısırözü yağı, soya yağı, vb.
- Trans yağlar
- Yüksek karbonhidratlı sebzeler: Patates, bezelye, havuç, vb.
- Yüksek karbonhidratlı meyveler: Muz, elma, portakal, incir, vb.
- Kahvaltılık gevrekler
- Ekmek çeşitleri
Not: Listemiz bilgi amaçlı hazırlanmıştır. Yukarıda yer alan bilgilere dayanarak diyet uygulanmamalı, sağlıklı ve kişiye uygun diyet programının hazırlanması için mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.