Beyaz Rusya Bayrağının Anlamı
1995 yılından itibaren kullanılan Beyaz Rusya ya da diğer ismiyle Belarus bayrağı, kırmızı ve yeşil renkler ile yöresel bir motiften oluşuyor.
Bayraktaki kırmızı renk, savaşlarda akan kanı ve yeşil renk, ülkedeki ormanları ve verimli toprakları temsil ediyor.
Çek Cumhuriyeti Bayrağının Anlamı
Eski Çekoslovakya bayrağının aynısı olan Çek bayrağı, 1920 yılında resmi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bayrak, beyaz, mavi ve kırmızı renklerden oluşmaktadır.
Geçmişe ve tarihe bağlılığı da ifade eden Çek bayrağında beyaz renk, dürüstlüğü; kırmızı renk, dökülen kanı ve mavi renk, bağımsızlığı sembolize etmektedir.
Romanya Bayrağının Anlamı
Mavi, sarı ve kırmızı dikey şeritlerden oluşan Romanya bayrağı, ilk kez Osmanlı İmparatorluğu’ndan ayrılarak bağımsızlığın ilan edildiği 1877 yılında kullanılmaya başlanmıştır.
Mavi renk, özgürlüğü ve refahı; sarı renk, ülkenin madenlerini ve güneşi; kırmızı renkse, savaşlarda dökülen kanı sembolize etmektedir.
Slovakya Bayrağının Anlamı
1992 yılından itibaren kullanılan Slovakya bayrağı, bugünkü haliyle 1993 yılında kabul edilmiştir.
Panslavizm renkleri olan beyaz, mavi ve kırmızı renklerden oluşan bayrakta, devlet arması da yer almaktadır.
Slovakya arması, ülkenin Macaristan ile olan bağının bir sembolüdür. Arma üzerinde yer alan 3 tepe; Tatra, Fatra ve Matra Dağlarını; haç ise, Ortodoks mezhebini temsil eder.
Ukrayna Bayrağının Anlamı
Mavi ve sarı renklerden oluşan Ukrayna bayrağı, buğday tarlaları üzerindeki mavi göğü sembolize eder. Aynı zamanda sarı renk, refahı ve mavi renk, barışı ifade etmektedir.
Danimarka Bayrağının Anlamı
Danimarka bayrağı, kırmızı zemin üzerine bayrağın köşelerine doğru uzanan beyaz haçtan oluşur.
Dünyanın en eski bayraklarından biri olan Danimarka bayrağı, bir efsaneye göre dönemin papası tarafından Haçlı Seferleri sırasında komutanlara hediye edilmiştir. Haçlı Seferleri sırasında kullanılmaya başlanan bayrağın tasarımı daha sonra Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç gibi diğer Kuzey Avrupa ülkeleri tarafından da kabul görmüştür.
Letonya Bayrağının Anlamı
Kestane rengi ve beyazdan oluşan Letonya bayrağında, beyaz renk barışı ve bağımsızlığı sembolize ederken kestane rengi, pek çok ülkenin bayrağında olduğu gibi savaşlarda dökülen kanı temsil eder.
Letonya, bayrağında kestane rengini kullanan iki ülkeden biridir.
Estonya Bayrağının Anlamı
Mavi, siyah ve beyaz yatay şeritlerden oluşan Estonya bayrağı, ilk kez Tartu Üniversitesi Estonya Öğrenci Topluluğu tarafından 1880’lerde kullanılmış ve 1884 yılında Otepaa Papazı tarafından kutsanmıştır.
Bayrağın anlamı ile ilgili çok sayıda teori olsa da en kabul göreni mavi rengin, gökyüzünü ve özgürlüğü; siyahın Estonya halkını ve beyazın, bağımsızlığı, çalışkanlığı ve parlak geleceği temsil ettiği yönünde olandır.
Birleşmiş Milletler Tarafından Tanınmayan Avrupa Ülkeleri
Abhazya Cumhuriyeti Bayrağının Anlamı
1992 yılında bağımsızlığını ilan eden ve sayılı ülke tarafından tanınan Abhazya Cumhuriyeti’nin ulusal bayrağı, 4 yeşil ve 3 beyaz yatay şerit ile bayrağın sol üst köşesindeki 3 çizgi uzunluğundaki kırmızı dikdörtgenden oluşur.
Dikdörtgen alanın içinde içi görünen bir sağ el ve elin üzerinde beş köşeli yedi yıldız yer alır.
Abhazya Krallığı’nın sembolü olan açık el, dost için hoş geldin; düşman içinse, geçit yok anlamlarına gelmektedir. Yıldızlar, Abhazya’nın Abjuvai Bzıp, Guma, Psı-Aybga, Dal-Tzabal, Sadz ve Samırzakan olmak üzere 7 tarihi bölgesini temsil etmektedir.
Yeşil-beyaz şeritler ise, İslam ve Hristiyanlık arasındaki hoşgörüyü sembolize etmektedir.
Kosova Bayrağının Anlamı
Mavi fon üzerinde 6 beyaz yıldız ve sarı Kosova haritasından oluşan Kosova bayrağında, yıldızlar ülkede yaşayan altı etnik grubu temsil etmektedir.
Kosova, Kıbrıs Cumhuriyeti ile birlikte ülkesinin topraklarını bayrağına resmeden iki ülkeden biridir.
NOT: Avrupa kıtasındaki bayrakların anlamlarını üç listede toplamaya çalıştık. Ülkeleri seçerken, bayraklarda kullanılan renklerin ve sembollerin birbirinden farklı anlamlar taşımasına dikkat ettik.