13 Temmuz 2018

Ülke Bayraklarının Anlamları: Asya Kıtası II

Burcu Tur Yüksel Akay

~7dk

Güney Kore Bayrağının Anlamı

Güney Kore bayrağı, Tegıki Çosan Krallığı döneminden itibaren kullanılmaktadır. Bayrağın resmi açıklaması 1950 yılında kabul edilmiştir. Bu açıklamaya göre; bayrağın ortasındaki Tegik çember, birbirine zıt ama kusursuz bir uyum ve denge oluşturan evrensel güçleri ifade eder. Kırmızı bölüm yang, mavi bölüm yin’dir. Beyaz zemin ise, halkın saflığını ve barışı temsil etmektedir.

Bayrağın dört köşesine denk gelen üçlü çizgiler ise karşıtlık ve uyumu anlatır.

  • Sol üst köşedeki üç çizgi, cennet ve gökyüzüdür.
  • Sağ üst köşedeki üç çizgi, sudur.
  • Sol alt köşedeki üç çizgi, ateştir.
  • Sağ alt köşedeki üç çizgi, yeryüzüdür.

Bayrak bütün olarak, zıtlıkların bir arada bulunabileceğini ve halkın evrenle uyum içinde yaşama arzusunu anlatmaktadır.

Güney Kore Bayrağı

Gürcistan Bayrağının Anlamı

2004 yılından itibaren kullanılan Gürcistan bayrağı, Ortaçağ’da kullanılan Gürcü Krallığı’nın bayrağıdır. Gül Devrimi sonrasında iktidara gelen Birleşik Ulusal Hareket tarafından yeniden ülkenin bayrağı olarak kabul edilmiştir.

Beş Haçlı bayrak olarak da anılan Gürcistan bayrağının haçla bölünmüş dört tarafında 4 küçük St. George haçı bulunmaktadır. Bu ülkenin dinine olan bağlılığını göstermektedir.

Gürcistan Bayrağı

Hindistan Bayrağının Anlamı

Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1947 yılında kabul edilen bayrak, turuncu (safran rengi), beyaz ve yeşil renklerden oluşmaktadır. Bayrağın ortasında ise, mavi renkli çakra sembolü bulunmaktadır.

Bayrakta yer alan turuncu renk, cesaret ve fedakarlığı; beyaz renk, halkın barış içinde yaşayışını ve dürüstlüğü; yeşil renkse, kahramanlık ve sadakati temsil etmektedir. Çakra sembolü, Budizm inancını ve sonsuz yaşam döngüsünü göstermektedir.

Hindistan Bayrağı

İran Bayrağının Anlamı

İslamiyet’i temsil eden renklerden oluşan İran bayrağının ortasında, dört hilal ve bir kılıçtan oluşan kuvvet ve metanet anlamına gelen hanedanlık sembolü bulunmaktadır. Bayrakta yeşil renk, İslamiyet’i ve ülkenin İslam ülkesi olduğunu; beyaz renk, saflığı ve barışı; kırmızı renkse, İslam şehitlerini anlatmaktadır.

Bayrağın üzerindeki beyaz renkli Farsça yazılarda 22 defa Allah büyüktür yazmaktadır. Rakamlar ise, 11 Şubat 1972’de gerçekleşen devrim gününü ifade etmektedir.

İran Bayrağı

İsrail Bayrağının Anlamı

1948 yılında kabul edilen bayrak, mavi ve beyaz renkler ile Davut Yıldızı’ndan oluşmaktadır. Bayrak bütün olarak, Davut Kalkanı bizi de korusun anlamına gelmektedir.

Bayraktaki mavi yatay, ince şeritler Fırat ve Nil Nehirlerini temsil etmektedir. Beyaz fon, dürüstlük, aydınlık, barış ve masumiyet; mavi renk, güven, sadakat, bilgelik, zeka, inanç ve doğruluk anlamlarını taşımaktadır.

İsrail Bayrağı

Japonya Bayrağının Anlamı

Güneşli Bayrak ya da Güneş Dairesi isimleri de taşıyan Japonya bayrağının ortasında yer alan kırmızı daire, güneşi simgeler. Kendi dilinde ‘Güneşin Kaynağı’ anlamını taşıyan Japonya’da güneş, ülkenin mitolojisinde de yer alan en önemli milli sembollerden biridir.

Bayrağın beyaz zemini ise barışı sembolize etmektedir.

Japonya Bayrağı

Katar Bayrağının Anlamı

1971 yılında kabul edilen Katar bayrağı, dünyadaki en farklı ölçülere sahip bayraklardan biridir. Yüksekliğinin iki katından fazla genişliğe sahip olan tek bayraktır.

Bayrağın ilk zamanlarda kırmızı olan bölümünün zamanla, güneşe maruz kalarak kestane rengini aldığı söylenmektedir. Beyaz renk, barışı sembolize etmektedir. Beyaz ve kestane rengi bölümlerin kesiştiği noktada, 9’ar üçgen bulunmaktadır.

Katar Bayrağı

Kazakistan Bayrağının Anlamı

1992 yılında kabul edilen Kazakistan bayrağı, turkuaz ve sarı renklerden oluşmaktadır. Bayrağın ortasında, güneş ve güneşin altında uçan kartal figürleri bulunmaktadır. Sol tarafında ise, Altın Ordu Devleti sembolize eden Kazakistan’a özgü geleneksel desenler yer almaktadır.

Bayraktaki turkuaz renk, ülkenin bağımsız Türk Devletlerinden biri olduğunu, huzurlu gökyüzünü ve ülkenin birlik ve barış içinde yaşayışını; altın sarısı ise, hareketi, gelişmeyi ve hayatı temsil etmektedir.

Kanadı açık kartal, özgürlüğü ve bağımsızlığı anlatırken bozkır kartalı aynı zamanda devletin gücünü ifade eder. Sol kenardaki Koç Boynuzu deseni, milli Kazak kültürünü ve altın renkli güneş, huzur ve bereketi simgelemektedir.

Kazakistan Bayrağı

Kırgızistan Bayrağının Anlamı

Kırgızistan bayrağı, ülkenin Sovyetler Birliği’nden ayrılışının ardından 1992 yılında kabul edilmiştir.

Kızıl fonlu bayrağın ortasında sarı bir güneş yer almaktadır. Güneşin 40 ışını, 40 Kırgız boyunu temsil etmekte ve güneşin içindeki yolların kesişimi, geleneksel Kırgız çadırlarının üstten görünümünü ve 40 boyun birleşimini göstermektedir.

Kızıl renkse, barışı ve dürüstlüğü ifade etmektedir.

Kırgızistan Bayrağı

Kuveyt Bayrağının Anlamı

1961 yılında kabul edilen Kuveyt Bayrağı, üç yatay şerit ile sol tarafında bulunan siyah köşeli parçadan oluşmaktadır.

Kuveyt bayrağındaki renklerin anlamlarını şair, Safie Al-Deen Al-Hali aşağıdaki gibi açıklamıştır:

Beyaz, yaptıklarımız
Siyah, savaştıklarımız
Yeşil, topraklarımız
Kırmızı, kılıçlarımız.

Kuveyt Bayrağı

NOT: Asya kıtasındaki bayrakların anlamlarını üç listede toplamaya çalıştık. Ülkeleri seçerken, bayraklarda kullanılan renklerin ve sembollerin birbirinden farklı anlamlar taşımasına dikkat ettik.

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.