Bahar tatili sevenlere özel liste! Havaların biraz olsun serinlediği, seyahatlerin daha keyifli olduğu ve tüm ülkenin güz renkleriyle kaplandığı sonbaharda nereye gidilir?
Gurmelerin rotası: Gaziantep
Hem tarihi ve turistik yerleri ziyaret etmek hem de dünyanın sayılı mutfaklarından birini tatmak istiyorsanız, sonbaharda nereye gidilir sorusunun ilk cevabı Gaziantep olacaktır.
Yazın kavurucu sıcaklarını geride bıraktığımız bu günlerde Gaziantep’te güne ciğer ya da katmerle başlayıp güne küşleme ve kebapla devam edebilirsiniz.
Gaziantep Arkeoloji, Şahinbey Savaş, Medusa Cam ve Zeugma Mozaik Müzesi gibi çok sayıda müzenin yer aldığı şehirde ayrıca Gaziantep Kalesi, Naib Hamamı, Aziz Bedros Kilisesi ve Bakırcılar Çarşısı gibi pek çok tarihi yeri de ziyaret edebilirsiniz.
Karadeniz’in asi kenti: Artvin
Şehrin karmaşasından uzaklaşıp doğayla bütünleşmek isteyenler için Artvin sonbaharda gidilecek en ideal seçeneklerden biri.
Artvin’de doğada vakit geçirmek isterseniz yaylalara çıkabilir veya kamp yapabilirsiniz. Ayrıca Zil Kale Harabeleri’ni, Karagöl Sahara Mili Parkı’nı, Mençura Şelalesini ve Dolishane Kilisesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Artvin’in doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra sınır kentimize gitmişken nüfus cüzdanınızla girebileceğiniz Batum’a da kısa bir yolculuk yapabilirsiniz.
Güzel Atlar Ülkesi: Kapadokya
Nevşehir il sınırları içinde yer alan Kapadokya, her mevsim hem yerli hem de yabancı turistin en fazla ziyaret ettiği bölgelerden biri.
Balon turundan ATV seferlerine ve biniciliğe kadar pek çok aktiviteye katılabileceğiniz Kapadokya, tarihi ve doğal özellikleri bakımından da zengin bir tatil seçeneği sunuyor.
Kapadokya’da ziyaret edebileceğiniz yerlerin başında Ihlara Vadisi, Peri Bacaları, yeraltı şehirleri ve UNESCO’nun Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Göreme Açıkhava Müzesi geliyor. Ayrıca Hacı Bektaşi Veli Türbesi’ni, Hallaç Manastırı’nı, Saint Teodore Kilisesi’ni, Elmalı Kiliseyi, Saint Basil Şapelini, Nevşehir Kalesi’ni ve Paşabağ Rahipler Vadisi’ni görebilirsiniz.
Ayrıca Kapadokya’da, bölgeye özgü taş ya da mağara yapılarda konaklayabilirsiniz.
Beylikler döneminden bugüne: Bolu
Ülkemizde sonbaharda gidilecek yerler arasında Bolu ilk sıralarda yer alıyor.
Çok sayıda tarihi yapının yer aldığı Bolu’da; kaleleri, hanları, hamamları ve camileri ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca doğayla iç içe olmak ve sonbaharın tüm renklerini görmek için Abant Gölü’ne ve Yedigöller Milli Parkı’na gidebilirsiniz.
Türkiye’nin ilk yavaş şehri: Seferihisar
Ülkemizin ilk yavaş kenti olan Seferihisar’da hem Ege Bölgesi’nin karakteristik özelliklerini yaşayabilir hem de bölgedeki tarihi alanları ziyaret edebilirsiniz.
Sanatçılar kenti Teos Antik Kenti’ni, Lebedos Antik Kenti’ni, Güneşlikent ve Hıdırlık Tepelerinde yer alan Tümülüsleri, Roma Hamamı’nı ve Karaköse Harabelerini görebilir; Akkum Plajı’nda deniz ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz.
Bunların yanı sıra Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalan hanlar, hamamlar ve camiler ile ilçedeki su kemerleri ve ılıcaları görebilirsiniz.
Güney Doğu’nun zirvesi: Adıyaman
Ülkemizin güney bölgeleri yaz sıcaklarının geride kaldığı günlerde tüm güzelliğini ziyaretçilerine sunuyor.
Efsanevi hikayeleriyle bizi büyüleyen ve yarı pasif yanardağ olan Nemrut Dağı’na çıkabilir, burada dünyanın en etkileyici gün doğumu ve günbatımı manzaralarından birini izleyebilirsiniz.
Nemrut Dağı Milli Parkı hem doğal güzelliğiyle hem de tarihi dokusuyla sonbahar tatilinizi zenginleştirecek en ideal seçeneklerden biri.
Evleriyle hafızalarımıza kazınan Safranbolu
Safranbolu’nun olmadığı bir Türkiye’de sonbaharda gidilebilecek yerler listesi düşünemiyoruz.
Safranbolu’da, modern mimariden uzak, ağırlıklı olarak Pontian Yunan stilinde inşa edilmiş yarı ahşap evlerde konaklayabilir; aynı dokunun hakim olduğu sokaklarda, çarşılarda gezebilirsiniz.
Ayrıca UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ilçede Yörük Köyü’nü, Bakırcılar Çarşısı’nı, Kristal Terası, Mencilis Mağarası’nı ve Yemeneciler Çarşısı’nı ziyaret edebilirsiniz.
Anadolu medeniyetlerinin beşiği: Frig Vadisi
Afyon, Eskişehir ve Kütahya illerinin ortak tarihi ve kültürel mirası olan ve Yunan uygarlıklarından Lidyalılara ve Romalılara kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Frig Vadisi’nde, Tümülüs anıt mezarları, Yazılıkaya’yı ve kayadan oyulmuş yapıları görebilirsiniz.
Ayrıca bölgenin çevresindeki illerde bulunan Aizonai Antik Kenti ve Gordion gibi diğer tarihi alanları ziyaret edebilirsiniz.
Doğanın cömert yüzü: Kaz Dağları
İda Dağı olarak da bilinen Kaz Dağları, özellikle doğa sporları yapanlar ve kampçılar için en ideal alanlardan biri.
Uzun doğa yürüyüşlerinin keyfini çıkarabileceğiniz Kaz Dağları’nda Adatepe Köyü’nü, Sütüyen Şelalesi’ni, Mıhlı Şelalesi’ni ve Zeus Altarı’nı görebilirsiniz.
Huzurlu ve mistik bir tatil: Şirince
Her mevsim hem yerli hem yabancı turistin en fazla ziyaret ettiği yerlerden biri olan Şirince, Rum Köyü olarak da biliniyor.
Çeşit çeşit meyve şarabını tadabileceğiniz Şirince ve çevresinde, Aziz Nesin’in kurduğu Matematik Köyü’nü görebilir; Aziz John Baptist Kilisesi’ni, Efes Antik Kenti’ni ve Meryem Ana Kilisesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Çünkü geldiğinizde meyve şarapları denemek, sokaklarda turlamak, Ali Nesin’in kurmuş olduğu Matematik Köyü’ne uğramak, köylülerin doğal ürünlerinden satın almak ve Aziz John Baptist Kilisesi’ni ziyaret etmek gibi pek çok tatil aktivesinden faydalanabilme imkanınız oluyor. Ayrıca Şirince’ye kadar gelmişken İzmir’in Efes Antik Kenti’ni ve Meryem Ana Kilisesi’ni de mutlaka ziyaret etmeye çalışın.