Celile Hikmet
1880, Selanik doğumludur. Nazım Hikmet’in annesidir. Ailesinin saraya yakınlığı sayesinde saray ressamı Fausto Zonaro’dan resim eğitimi almıştır. Bu sayede küçük yaşta resim hayatına başlamıştır. Nü kadın temasına yoğun olarak yer vermiş ilk kadın ressamdır. Genel olarak natürmort çalışmaları olan Celile Hanım tam anlamıyla bir portre sanatçısıdır. Resimleri kadar güzelliği ile de ön plandadır. Yahya Kemal’in aşkı ile dillere destan olmuştur. 1956’da Ankara’da vefat etmiştir.
Mihri Müşfik
1886, İstanbul doğumludur. Kadıköy’de Rasim Paşa Konağı’nda dünyaya gelen Mihri Müşfik Hanım, özel ders alarak batılı yaşam tarzı içinde büyümüştür. Aynı zamanda edebiyat,musiki ve resim dersleri almıştır. Ancak daha çok resme yönelmiştir. Mihri Müşfik Hanım, yaptığı bir resmi Sultan 2. Abdülhamit’e vermiştir. Bu sayede ressam Zanoro’nun öğrencisi olmuş ve resim dersleri almıştır. Türkiye’de ‘çağdaş resim çalışmalarını başlatan ilk kadın ressam’ unvanını almıştır. Çok sayıda portresiyle ünlenen Mihri Müşfik Hanım, Atatürk’ün de portresini yapmıştır. 1954 yılında ABD’de vefat etmiştir.
Müfide Kadri
1889’da, İstanbul’da doğmuştur. Çok küçük yaştayken, babasının vefatı üzerine, o zaman epeyce zengin olan Kadri Bey, Müfide Kadri’yi evlat edinir. Eve gelen özel hocalardan ders almıştır. Edebiyat, piyano, ud dersleri de gören Müfide Kadri’nin sadece resim üzerine değil, güzel sanatların tümüne karşı yeteneği keşfedilmiştir. Osman Hamdi Bey’den özel ders almıştır. Ve Hamdi Bey’in tavsiyesi üzerine Münih’e gönderilmiştir. Bir sergiye katılan Müfide Hanım’ın eserleri orada çok ilgi görmüş ve ressama, altın madalya kazandırmıştır. Daha çok portre, figür ve manzara resimleri yapmıştır. ‘İlk kadın resim öğretmeni’ olan Müfide Hanım, İstanbul’da birçok okulda resim ve müzik öğretmenliği yapmıştır. Genç yaşta yakalandığı hastalıktan kurtulamayarak 1912’de İstanbul’da vefat etmiştir.
Sabiha Rüştü Bozcalı
1904’de, İstanbul’da doğmuştur. 5 yaşında resme başlamıştır. İlk eğitimini, ressam ve müze müdürü olan Ali Sami Bayar’dan almıştır. 15 yaşından itibaren dönemin tanınmış ressamlarının atölyelerinde çalışmıştır. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde (Sanayi-i Nefise Mektebi) resim eğitimi görmüştür. Endüstri üretimini konu edinen ilk kadın ressamımızdır. Ve Türkiye’nin ilk kadın illüstratörüdür. 1998’de İstanbul’da vefat etmiştir.
Belkıs Mustafa
1896’da, İstanbul’da doğmuştur. Ailesinin sanata karşı ilgisi, Belkıs Mustafa’nın sanatçı kimliğine etki etmiştir. 1917’de okuduğu, İnas Sanayi-i Nefise Mektebi’nden diploma alan ilk Türk kadındır. Mezun olduğu yıl, Almanya’ya eğitim için gönderilmiştir. İlerleyen dönemlerinde birçok ülkeye giderek Avrupa sanatını yakından incelemiştir. Daha çok nü, İstanbul manzaraları ve figüratif çalışmalar yapmıştır. 1925’de erken yaşta vefat etmiştir.
Frida Kahlo
1907’de, Meksika’da doğmuştur. Altı yaşında geçirdiği çocuk felcinden dolayı bir bacağı engelli kalmıştır. 18 yaşında geçirdiği bir trafik kazası, bütün hayatını değiştirmiştir. Sıkıntı ve acıdan dolayı kendini resme vermiştir. Yatağının tavanındaki aynaya bakarak oto-portreler yapmıştır. Kendi gibi ressam olan Diego Rivera ile evlenmiştir. Ancak evliliği uzun sürmemiştir. Frida Kahlo’nun 143 resmi vardır ve 55 tanesi oto-portredir. 1954’de vefat etmiştir.
Artemisia Gentileschi
1593’de, Roma’da doğmuştur. Kadın olduğu için sanat okullarında eğitim alamamıştır. İlk eğitimini Barok ressam olan babası Orozio tarafından almıştr. Çizdiği resimlerle dönemin ahlak anlayışına uymadığı için eleştirilmiştir. Eleştirilse de, bu durumla sürekli mücadele etmiştir. Yirmili yaşlarda yaşadığı trajik olaylar nedeniyle resimlerinde yaşadığı acılara yer vermiştir. Artemisia, resimlerinde mitolojik ve dinsel konularda figürlerini nü olarak resmetmiştir. 34 tablosu bulunmaktadır. 1653’de, İtalya’da vefat etmiştir.
Elisabetta Sirani
1638’de, Bologna’da doğmuştur. İlk eğitimini babasından almıştır. Aldığı eğitimler sonucunda Bologna’daki en ünlü ressamlardan biri olmuştur. Yaşamı boyunca 200’den fazla resim, 15 gravür ve yüzlerce çizim yapmıştır. Resimlerinde Yunan ve Roma mitolojisine ve mitolojik figürlere yer vermiştir. Elisabetta 1665’de bilinmeyen bir şekilde ölmüştür.
Aliye Berger
24 Aralık 1903’de, Büyükada’da doğmuştur. Fransız Lisesi’nde eğitim görmüştür. Resmin yanında piyano dersleri de almıştır. Türkiye’nin ilk kazıma ve oyma gravür sanatçılarındandır. Desen ve yağlı boya resimleri yaptıysa da, çoğunlukla oyma baskı tekniğinde yapıtlar vermiştir. 9 Ağustos 1974’de, İstanbul’da vefat etmiştir.
Nazlı Ecevit
4 Ocak 1900’de, İstanbul’da doğmuştur. Soylu bir aileye mensup olan Nazlı Ecevit, 1915’de Darül Muallimat’ı (Kız Öğretmen Okulu) bitirmiştir. Kastamonu, Bolu ve İzmit’te öğretmenlik yapmıştır. İstanbul’a dönünce Mihri Müşfik ile tanışmış ve Sanayi-i Nefise Mektebi’ne kayıt olmuştur. Daha çok nü çalışmalar yapan Nazlı Ecevit peyzaj, portre ve ölü doğa türlerine yoğunlaşmıştır. 14 Ağustos 1985’de, Ankara’da vefat etmiştir.