22 Kasım 2019

Naim Süleymanoğlu Nam-ı Diğer Cep Herkülü ya da Dünyayı Kaldıran Adam

Burcu Tur Yüksel Akay

~8dk

2017 yılında aramızdan ayrılan ve 2019 yılında Özer Feyzioğlu’nun yönettiği bir sinema filmiyle anılan Naim Süleymanoğlu ‘nun -listelere sığmayacak olsa da- hayatına dair kısaca bilgi vermek istedik. 

“Bilinçli ve ahlaklı sporcu kaybetmeyi göze alır, lekelenmeyi göze almaz.”

Çocukluğu

Naim Süleymanoğlu, 23 Ocak 1967’de Bulgaristan’da doğdu.

Tüm yaşamını şekillendirecek ve ismini dünyaya duyuracak halter sporuna, 9 yaşındayken başladı.

Halter sporuna başladığı günden itibaren verdiği emeklerin ve gösterdiği çabanın karşılığını kısa bir sürede almaya başladı.

İlk Şampiyonluk

İlk şampiyonluğunu 15 yaşında kazanan Naim Süleymanoğlu, Bulgaristan adına yarıştığı 1982 Brezilya Dünya Gençler Halter Şampiyonası’ndan 52 kiloda 2 altın madalya alarak dünya şampiyonu oldu.

16 yaşında, En Genç Dünya Rekortmeni unvanını aldı.

1984 yılında ise, silkme kategorisinde vücut ağırlığının üç katını kaldıran ikinci halterci olarak tarihe bir kez daha ismini yazdırdı.

1983 ile 1986 yılları arasında gençlerde 13, büyüklerde 50 olmak üzere toplam 63 rekor kıran Süleymanoğlu, Dünya ve Avrupa Şampiyonalarında 52, 56 ve 60 kilolarda şampiyonluklar kazandı. 

Ayrıca 1984, 1985 ve 1986 yıllarında, dünya çapında Yılın Haltercisi ilan edildi.

Bulgaristan’da 1985 yılında başlayan isim değişikliği uygulaması sebebiyle, ismi resmi belgelere Naum Sulejmanow (ya da bazı kaynaklara göre Shalamanov) olarak geçti.

naim süleymanoğlu pul

Türkiye’ye Gelişi

Türkiye adına yarışmak isteyen Naim Süleymanoğlu, 1986 yılında Avustralya Melbourne’da düzenlenen dünya şampiyonası sırasında kamptan kaçarak Türk Büyükelçiliği’ne gitmiş ve sığınma talebinde bulunmuştur.

Başvurusu olumlu karşılanan Süleymanoğlu, dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından gönderilen özel bir uçakla Türkiye’ye gelmiştir.

Türkiye’deki İlk Yılı

Uluslararası Halterciler Federasyonu (International Weightlifting Federation / IWF) yönetmeliğindeki ‘Göç eden halterciler bir yıl süre ile uluslararası müsabakalara katılamaz’ maddesi sebebiyle Süleymanoğlu, Türkiye’deki ilk yılını yalnızca antrenman yapmaya ayırmış ve hiçbir müsabakaya katılamamıştır.

Türk Vatandaşı Olarak Adına Katıldığı İlk Müsabaka

Naim Süleymanoğlu, müsabakalara katılamadığı bir yıllık süre solduğunda, 1987 yılının Aralık ayında Antalya’da düzenlenen Uluslararası Halter Turnuvası’na Türk vatandaşı olarak katılmış ve 60 kg sıkletinde 150 + 180 kg ile bir dünya rekoru daha kırmıştır.

Seul Olimpiyatları

Süleymanoğlu’nun 1988 Avrupa Halter Şampiyonası’na ve Seul Olimpiyatları’na katılabilmesi için Türkiye ve Bulgaristan hükümetleri arasında görüşmeler yapılmış ve gerekli izinler alınmıştır.

Naim Süleymanoğlu, Seul Olimpiyatları’nda 60 kg koparmada 145, 150,5 ve 152,5 kg ve silkmede 175, 188,5 ve 190 kg kaldırarak 6 dünya ve 9 olimpiyat rekoru kırmıştır. 

Avrupa Halter Şampiyonası’nda ise, 3 altın madalya kazanmıştır.

Süleymanoğlu, Türkiye’ye olimpiyatlarda (güreş dışında) altın madalya getiren ilk sporcudur.

Süleymanoğlu, Seul Olimpiyatları’ndaki başarılarının sonucunda TIME dergisinin kapağında yer almıştır. Bugün hala Türkiye’den TIME dergisinin kapağında yer almış ilk ve tek sporcudur.

Emeklilik Kararı

Süleymanoğlu, koparmada 60 kg’da 150 kg kaldırarak dünya rekoru kırdığı 1989 Dünya Şampiyonası’nın ardından emekliye ayrılma kararını açıklamıştır.

Kararını 3 yıl kadar sürdüren Cep Herkülü, 1992 yılında Barcelona’da düzenlenen olimpiyatlarla halter sporuna geri dönmüştür.

1992 Barcelona Olimpiyatları ve Sonrası…

1992 Barcelona Olimpiyatları’ndan da altın madalyayla dönen Cep Herkülü, aynı yıl, Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından Dünyanın En İyi Sporcusu seçilmiştir.

1993 yılında, Melbourne Dünya Şampiyonası’ndan 3 altın madalya ve 2 dünya rekoru ile dönen Süleymanoğlu, 1994’te Bulgaristan’da düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası’nda yaptığı 3 kaldırışta 3 dünya rekoru kırmıştır.

Aynı yıl İstanbul’da düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası’nda ise, sakat olmasına rağmen, 3 dünya rekoru kırmış ve 3 altın madalya kazanmıştır. Bu başarılar, Süleymanoğlu’na Dünyanın En Güçlü Sporcusu unvanını kazandırmıştır.

1995 yılında, Avrupa Halter Şampiyonası’nda 1 altın ve 2 gümüş madalya kazanan Süleymanoğlu’nun da katkısıyla, Türkiye takım olarak birinci olmuştur. Sakatlığı devam etmesine rağmen aynı yıl Çin Halk Cumhuriyeti’nde düzenlenen Dünya Şampiyonası’ndan da 3 altın madalyayla dönmüştür.

Emekliye Ayrılışı

Sakatlığı süren Cep Herkülü, Sidney Olimpiyatları’nda başarısız olmuş fakat ardından düzenlenen Atlanta Olimpiyatları’nda 4 dünya rekoru kırmıştır.

Bu bir başarısız ve bir başarılı müsabakanın ardındansa emeklilik kararı almıştır.

2000 yılında, Uluslararası Halter Federasyonu Süleymanoğlu’nu federasyonun Asbaşkanı olarak seçmiştir. 

Bu görevi 4 yıl boyunca sürdüren Cep Herkülü, 2004 Türkiye Yerel Seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi’nden Büyükçekmece Kıraç Belediyesi Başkanlığı’na aday olmuştur. 2007 yılı Genel Seçimlerinde ise, MHP’den İstanbul Milletvekili adayı olmuş ancak seçilmemiştir.

Süleymanoğlu, 18 Kasım 2017 günü geçirdiği beyin kanaması sonrasında ameliyata alınmış ancak kurtarılamamıştır.

naim süleymanoğlu mezar

Cep Herkülü

  • 1.47 m boyunda olan Süleymanoğlu’na, boyunun kısalığı ve gücünden dolayı Cep Herkülü lakabı verilmiştir.
  • Süleymanoğlu, kariyeri boyunca 3 Olimpiyat Altın Madalyası, 7 Dünya Şampiyonluğu ve 6 Avrupa Şampiyonluğu kazanmıştır. 
  • Toplam 47 (bazı kaynaklara göre, 46) defa dünya rekoru kırmıştır.
Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.