Hayatın yoğun akışında pek çoğumuz kitap okumaya yeterince vakit ayıramıyoruz. Misafir yazarımız Arda Ös, kitap okumayı kolaylaştıracak 10 öneri ile bu duruma etkili çözümler sunuyor.
Yanınızda kitap taşıyın.
Bu o kadar kolaylaştı ki. Bir çok yayınevinin cep boyu kitaplarını bulabilirsiniz. Ve daha güzeli bu kitaplar özel seçkiler olduğu için okurken keyif alma garantisi cabası. Hatta benim kütüphanemde bu kitaplara özel bir bölüm vardır.
Kitap okumak için en uygun zamanı belirleyin.
Aldım işte bir ara okuyacağım aslında sinsi bir tuzaktır. Her gün okumasanız bile, muhakkak okumaya ayıracağınız ve en az haftada iki günün uygun bir zaman aralığını planlayın. Zihniniz bu planı tanıyacak ve sizi uyaracaktır.
Okumayı zevk haline dönüştürecek mekanları değerlendirin.
Kahvemi yudumlarken elimde kitap olmasını severim. Velhasıl dışarıda okumak keyiftir, deniz kenarında okumak ise bambaşka bir keyif. Kısa bir sahil yürüyüşü ardından okumak ise muhteşem.
Basılı malzemeden okuyun.
Bunu nasıl anlatacağımı çok bilemedim ama ne yapılmaması gerektiği açık. Telefondan veya çok elzem değilse elektronik kitaptan değil, hazır o imkanımız varsa sayfalarının kokusunu duyabileceğimiz, şak diye sonuna kaçamak bir bakış̧ atacağımız, ayracımızın bir işe yarayacağı kitap olsun işte.
Kazanan telefonunuz olmasın.
Kitabınızın üstüne telefonunuzu koyun. Fırsat mı var, o kıytırık oyunu bırakın, kitaba fırsat verin. Asıl oyun burada. Bir de deneyin bakalım kazanan kim olacak? Kitap mı, telefonunuz mu?
Okuyup filmini çekin.
Bu da nereden çıktı demeyin şimdi; okumaya renk veren eylem, sözcüklerinizin zihninizde yankılanıp, kendi dünyanızda nasıl hayata geçtiğidir. Okuduğunuz kitabı, kahramanlarını, temalarını aklınızda muhakkak canlandırın. İzin verin biraz da görsel hafızanız çalışsın.
Okumak her zaman keyifli olmayabilir.
Abartmayalım, okumak gerekli bir eylemdir. Okumak zorunluluk değil, ihtiyaçtır. Belki de okumak için doğru zaman değildir. Muhakkak elinizdeki kitabı bitirme çabası, okuma deneyiminizi olumsuz yönde etkileyebilir. Sizin göreviniz, okumak için okuduğunuzu anladığınız anda okumaya bir süre ara vermektir. Bırakmak değil, ara vermek. Bir çoğumuzun okumaktan uzaklaşmasını, en son okuma deneyiminin olumlu olmamasından bu ‘ara’nın çok açılmasından kaynaklandığını gördüm. Kısa bir ara en güzeli ve ardından devam.
Kendinize kitap hediye edin.
Gidin güzelinden bir kitapçıya, bu da benim kendime hediyem deyin ve bir kere olsun, kendinize bir kitap hediye edin. Ve bu hediyeyi kabul edin.
Öğrenmek için okuyun.
Ben mesleğim gereği, sadece bu yüzden okuduğumu -ve bundan tarifsiz keyif aldığımı- keşfettiğimden bu yana roman okumaya başladım. Meğer romanlardan öğrenebileceğimiz ne çok şey varmış̧. Muhakkak merak ettiğiniz bir şey vardır ve onun için yazılmış̧ bir kitap müthiş̧ şeyler anlatıyor olabilir. Ne dersiniz?
Siz okursunuz.
Yıllar önce karşılaştığım bir senarist, nasıl bir okuyucu olduğumu sorduğunda cevap vermekte zorlandım. Hem iyi bir okuyucu değildim hem de kitaplarla aram pek iyi değildi. Verdiği cevap beni çok etkiledi: O kitaplar orada duruyorsa ve sen okumuyorsan, okumayı bilmeyen birinden ne farkın kalır ki?
Ben okurum. Eminim siz de okursunuz.
Arda Ös
Profesyonel Koç / Eğitmen