15 Şubat 2022

İstanbul’un En Eski 10 Pasajı

İpek Usta

~4dk

Markiz Pasajı

Markiz Pasajı ya da bilinen diğer adı ile Passage Oriental, İstanbul’un en eski pasajları arasında yer almaktadır. 1840 yılında Beyoğlu’nda inşa edilen pasajın hem Tünel’de hem de İstiklâl Caddesi’nde cephesi bulunmaktadır. Günümüze kadar varlığını sürdüren pasajın sadece bir kısmı kullanılmaktadır.

istanbul'un en eski pasajları markiz pasajı

Atlas Pasajı

Ermeni iş adamı Agop Köçeyan tarafından 1870 yılında kurulan Atlas Pasajı, günümüzün en popüler pasajları arasında yer almaktadır. Bina yapıldığı ilk yıl çıkan yangından büyük hasar görmüş ve hemen sonrasında pasaj eklentisi eklenerek restore edilmiştir. 1932 yılında sanat merkezi hâline getirilen Atlas Pasajı, günümüzde hâlâ kullanılmaktadır.

Atlas Pasajı

Hazzopulo Pasajı

1871 yılında İstiklâl Caddesi’nde inşa edilen Hazzo Pulo Pasajının tam olarak kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. İnşa edildiği yıldan bu yana iki kez ad değiştiren pasaj, pek çok yazarın eserlerinde yer verdiği tarihi mekânlardan biridir. İstanbul’un ilk oda orkestrasına da ev sahipliği yapan pasaj, hem klip hem de film çekimlerinin yapıldığı önemli tarihi pasajlar arasında bulunmaktadır.

Aynalı Pasaj

Bilinen diğer adı ile Avrupa Pasajı, 1874 yılında inşa edilmiştir.  1870 yılında Çiçekler Sarayı Oteli’nin yanmasından sonra kurulan pasaj, günümüzde hâlâ turistlik ziyaret ve hediyelik eşyaların satıldığı önemli pasajlardandır.

Aynalı Pasaj

Çiçek Pasajı

Eşsiz mimarisi ile dikkat çeken Çiçek Pasajı, Büyük Beyoğlu Yangınında yanan Naum Tiyatrosu yerine 1876 yılında inşa edilmiştir. Galata bankeri Hristaki Zografos tarafından yaptırılan pasajın ilk ismi Hristaki Pasajıdır. 1908 yılından sonra içindeki çiçeklerle nam salmaya başlayan pasajın adı, Çiçek Pasajı olarak değiştirilmiştir.

Çiçek Pasajı

Anadolu Pasajı

Sarıcı Ragıp Paşa tarafından Sultan II. Abdülhamit döneminde yaptırılan Anadolu Pasajı, Beyoğlu’nun İstiklal Caddesi üzerinde inşa edilmiştir. 1800’lerin sonlarında yaptırılan pasaj, mefruşatçılar ve manifaturacılar cenneti olarak anılır. Anadolu Pasajı günümüzde hâlâ kullanılmaktadır.

Terkos Pasajı

1880’li yıllarda D’Andria Ailesi tarafından yaptırılan pasaj, ilk zamanlar lokantalara ev sahipliği yapmıştır. Bugün hâlâ varlığını sürdüren Terkos Pasajı, her bütçeye uygun ünlü markaların ihraç fazlası ürünlerinin satıldığı bir pasaj olarak günümüzde varlığı devam etmektedir.

Terkos Pasajı

Halep Pasajı

1885 yılında Halepli M. Hacar tarafından inşa edilen değerli pasaj, günümüzde varlığını hâlâ korumaktadır.

Halep Pasajı

Suriye Pasajı

1908 yılında inşa edilen Suriye Pasajı, 1911 yılından sonra sinema salonu olarak kullanılmaya başlamıştır. İstanbul Gazetesi’nin matbaasına ev sahipliği yapan ünlü pasaj, günümüzün popüler pasajları arasında yer almaktadır.

Suriye Pasajı

Elhamra Hanı

1920- 1922 yılları arasında inşa edilen Elhamra Hanı, 1960’lı yıllarda İstanbul Tiyatrosu’na ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde hâlâ kullanılan pasaj, hem tekstil ve tasarım hem de eğlence mekânlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Elhamra Hanı
Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
İpek Usta

İpek Usta

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.