Alinazik Kebabı
Alinazik Kebabı, Gaziantep mutfağı denildiğinde akla ilk gelen ve en sevilen yemeklerden biridir. Patlıcan ve etle yapılan ve ana yemek olan Alinazik, Türk mutfağında yer alsa da, genellikle Gaziantep mutfağına ait sayılmaktadır.
Közlenmiş patlıcanla sarımsak, yoğur ve baharatlar karıştırılarak hazırlanan pürenin üzerine kuşbaşı şekilde doğranmış dana ya da kuzu eti (kıyma da olabilir) iyice kavrularak eklenir. En son ise, yemeğin üzerine tereyağı gezdirilerek servis edilir.
Ayva Kebabı
Bazılarınızın ‘Ayvadan kebap mı olur?’ dediğini duyar gibiyim. Fakat, kesinlikle yanılıyorsunuz. Ayvanın ekşiliği, iyi pişirilmiş etle birleştiğinde tadına doyamayacaksınız. Eğer Antep’e yolunuz düşerse yemeden gitmeyin, pişman olursunuz.
Antep Fıstıklı Şekerli Börek
Şekerle yoğurulan pide hamurunun üzerine eklenen fıstık ve Antep peynirinin muhteşem buluşması bu lezzeti ortaya çıkarıyor. Doyurucu bir tatlı alternatifi olarak tüketebilirsiniz. Antep gezinizde bu lezzeti mutlaka denemelisiniz.
Pirpirim Aşı
Pirpirim Nedir? Pirpirim, bu bölgede semizotunun adıdır. Semizotu, börülce, et ve mercimek ile yapılan bu yemek oldukça doyurucudur ve yörede sıklıkla tercih edilir. Tüm yörelerde değişik isimleri ve tarifleri olsa da, Antep’inki başka bir lezizdir.
Batma Kaymak
Geleneksel Gaziantep kahvaltısının zenginliklerindendir. Yeni doğum yapan ineklerin sütünden yapılan süt kaymağı ile bal ve boz iç Antep fıstığı ile bir araya gelmiş hali.
Antep Fıstığı
Yemek olmasa da, adından da anlaşıldığı gibi Antep’in bir diğer güzelliğidir. Fiyatı diğer yemişlere kıyasla biraz daha pahalı olsa da, fıstığın faydaları saymakla bitmez.
İçli Köfte
İçli Köfte hangi şehrin desek Türkiye’de bir iç savaş çıkabilir. Güzel ülkemizin birçok şehrinde yapılsa da, Antep’in içli köftesi bir ayrı olur. Yoğurulup şekil verilen köftelik bulgurun içine kıymanın eklenmesiyle yapılan bu yemeğe bir de meşhur Antep fıstığı eklenirse tadına doyum olmaz.
Baklava
Listemizin en tatlı ve lezizi baklava olabilir. Gaziantep’in dünyaca ünlü ve tescilli baklavası, Gaziantep mutfağının sembolüdür.
Baklava hakkında bilgi aradığınızda, karşınıza sadece Türkler değil, Orta Doğu, Doğu Akdeniz ve Balkanlar’ın neredeyse bütün toplumları çıkar. Yunanlar, Bulgarlar, Ermeniler, İsrailliler, Araplar, baklavayı kendi geleneksel tatlıları olarak takdim ederler.
Aynı coğrafyada yaşamanın getirdiği ortaklığa rağmen, bugün hala ‘baklava aslen kimin’ tartışması sürmektedir.
Yuvalama
İçinde nohut, pirinç, kuşbaşı et ve köftelerin bulunduğu, yoğurtlu nefis bir yemektir. Geçmişte Antep’te Ramazan Bayramı’na bir hafta kala her akşam bir komşunun evinde toplanarak yenilirmiş.
Menengiç Kahvesi
Menengiç kahvesi, sıradan bir kahve türü değildir. Yabani fıstık ağaçlarının meyvelerinden yapılan menengiç kahvesi, kendine has lezzetiyle şehrin marka içeceği konumunda. Faydaları ise saymakla bitmiyor.