“Kişisel tarz, indirip kurabileceğiniz bir bilgisayar yazılımı değildir. Bunun yerine, sizin için en iyi neyin işe yaradığını anlamalı ve sonrasında, denemeler ve zorluklarla, kendi yönteminizi geliştirmelisiniz.”
Eğer davranışlarınızın üzerinde düşünmezseniz, sonradan yararı olmayan düşünceler içine girip, verimsiz fikirlerde kaybolmak çok kolaydır. Buradaki kilit nokta; eğer gerçekten başarılı olduğunuzu düşünüyorsanız, sizi bu noktaya ulaştıran kilit fikirler nasıl gelişti? (Tam tersi de kendinize sormanız ve üzerinde düşünmeniz için elverişli bir sorudur.)
“İçsel farkındalık, zirve performansınıza ulaşabilmek için bilginizi, deneyimlerinizi ve yeteneklerinizi birleştirebilmeniz açısından esastır. Bu türde bir analizi çok az insan yapar.”
Sezgilerinize ne derece güvenirsiniz? Hangi konularda, bilgi, deneyim ve yetenekleriniz güçlüdür? Bunu başka konulara uyarlamak için ne gibi kaynaklara sahipsiniz?
“Her adım, her tepki, her karar, net bir hedef doğrultusunda gerçekleştirilmelidir. Aksi taktirde, kararınızın gerçekten yararınıza olduğuna inanamanın güveniyle, en açık (sizi zorda bırakacak) kararları verirsiniz.”
Daha sonra hatalı olduğunu gördüğünüz bir kararda, sizce hangi aşamada yanıldınız? Benzer bir kararla karşılaştığınızda, asla tekrarlamayacağınız düşünce tarzı nedir?
“Herkes bir noktada daha iyi bir iş bulmak ister. Ancak, neden değişiklik istediğinizi gerçekten anladığınız zaman değişim başlar.”
Sizi harekete geçiren fikirler, anlık bir oluşum mu gösteriyor, yoksa uzun vadeli hedefleriniz doğrultusunda seçtiğiniz aksiyonları mı alıyorsunuz? (Ve cazip bile olsa seçiminiz olmayanlardan kolaylıkla vazgeçebiliyor musunuz?)
“Planlarınız güçlüyse ve taktik farkındalığınız iyiyse, rakibiniz ancak sizin yardımınızla başarabilir.”
Uzun vadeli planlarınız var mıdır? Bu planlar yazılı mıdır? Ve güncel midir? (Yukarıdaki stratejinin çalışması için bu 3 sorunun cevabının “evet” olması gerektiğinden bahseder.)
“Psikolojik güç temeldir. Bu zayıflarsa, bütün yapı parçalanıp çöker.”
Soru yok, okuma var: Ters Çaba Kuralı: Korktuğunuz Şeyler Sürekli Başınıza mı Geliyor?
“Neye baktığınız konusunda en küçük bir fikriniz bile yoksa, ne kadar ileriyi gördüğünüzün bir önemi olmaz.”
Sizce “Bakmak” ile “Görmek” arasındaki fark nedir? En son, herkesin bakıp, görmediği ve/veya görüp bakmadığı neyi fark ettiniz?
“Büyük hazırlığın anahtarları, kendinin farkında olmak ve istikrardır. Her zaman hızlı ve somut şekilde olmasa da, istikrarlı çalışma karşılık getirir.”
İstediğine ulaşıncaya kadar istikrarlı çalışma konusunda kendinize 1-10 arasında kaç puan veriyorsunuz? 10 olmayan konularda, ne gibi kaynaklara ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsunuz?
“Bir generale bir tabur daha mı, yoksa birkaç gün daha mı istediğini sorun. Barış zamanında hiç şüphesiz taburu tercih edecektir ama bir gerilla savaşında, fazladan zaman çok daha değerlidir.”
Zamanı değerlendirmek konusunda en büyük avantajınız nedir? / Ve en büyük dezavantajınız nedir?
“Engeller ve kayıplar, hem kaçınılmaz hem de gelişmeniz, iyi ve hatta muhteşem bir müsabık olmanız açısından esastır. Önemli olan, kilit savaşlarda felaket denilebilecek kayıplara uğramaktan kaçınmaktır.”
Eğer şimdiden önlem almazsanız, sizi bekleyen ve “felaket” derecesinde can sıkıcı sonuçlar doğurabilecek -en az- 3 tehdit nedir? Kaçınmak için en büyük engeller nelerdir? Değişim için ne gibi kaynaklara ihtiyaç duyuyorsunuz?
Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük satranç oyuncularından biri olan Garry Kasparov’un, stratejilerini üzerine kurduğu 10 düşünme şeklini burada paylaştım. Bu stratejik düşünme şeklinin mimarisi kendisinin uzun, çok uzun yıllarını almıştır. Sadece bu düşünce mimarisine bakıp, ne dediğini anlamak mümkün durmuyor. Bu yüzden, bu düşünce şeklini derinleştirecek ve sizi de düşünceye dahil edip üzerinde kafa yoracağınız hale getirebilmek adına birkaç etkili koçluk sorusuyla zor zamanlarda başvuracağınız bir yazı haline dönüştürmeye çalıştım. Umarım işe yarar. Umarım bu sorular, kendilerinden daha büyük başka soruların doğmasını sağlar.