
ERP Nedir?
Enterprise Resource Planning açılımına sahip metodoloji, Türkçe karşılığı ile “Kurumsal Kaynak Planlama” anlamına gelir. Uygulandığı kurumun bütün süreçlerini teker teker ve/veya entegre olarak yönetebilmeyi sağlar.


Tarihçesi
Bilgisayarlar hayatımıza girmeden önce bile 1900’lü yılların başında Ford Whitman Harris’in oluşturduğu EOQ olarak bilinen yöntem ile bir üretim yönetim sistematiği geliştirir. 1960’larda bilgisayarların da devreye girmesiyle birlikte bu manuel sistem, MRP adlı bilgisayar destekli sistemlere dönüştürülür. Tam otuz yıl sürekli olarak gelişen bu sistem 1990’larda ERP olarak kendine piyasada yer bulur. Yerini gün geçtikçe sağlamlaştıran ERP, internetin önlenemez yükselişi ve istisnasız tüm işletmelerin yeni gelişmeleri takip etme zorunluluğu ile daha da yaygınlaşmaktadır.

ERP Hangi Sektörlerde Kullanılır?
Üretim yapılan tüm sektörlerde; yani enerji, yazılım, lojistik, medya ve yayıncılık hizmetlerine varana kadar hemen hemen her sektörde kullanılabilir. Bunun açıklaması ise şudur; bir kurum varsa bu kurumun bir kaynağı vardır, kaynağı olan bir kurum ise ERP kullanmalıdır. Kısacası ERP her kurumun veya kuruluşun ihtiyacıdır.

Neyi Sağlar?
Kurumun bütün kaynaklarına büyük pencereden bakabilmenin yanı sıra kaynaklara birim bazda ayrıntılı bakabilmeyi de sağlar. Yapabileceğiniz detaylı ve hatta isteğe göre uyarlanmış raporlandırmalarla hızlı ve güçlü kararlar almanızı sağlayarak değişen dünyayı takip edebilirsiniz.


Kurulum ve Entegrasyon Süreci
Pek çok avantaj sağlayan bu sistemin tabii ki bir maddi ve manevi yatırım maliyeti var. Ücretler şirket ve sektör bazlı değişse de sonrasında gerçekleşen süreçler aşağı yukarı her sektörde benzerdir.
Bir yazılım şirketiyle anlaşıldıktan sonra bir proje ekibi kurulması, ihtiyaç analizinin yapılması, sistemin kurulumu sonrası sistem testleri ve düzeltme süreci, kullanıcılara eğitim verilmesi ve öncesi, sonrası, kullanılması sırasında doğacak sıkıntılar için bir destek ekibinin oluşturulması gibi adımları vardır.

Sistemde Hangi Veriler Bulunabilir?
Kullanacak firmanın üretim yapan bir firma olduğunu düşünecek olursak; firmada kullanılan kalem ve silgiden hammadde kaynağına, faturalardan demirbaşlara, iş zaman bilgilerinden birim maliyetlere kadar her bilgi bulunabilir.

Ekipte Kimler Bulunmalıdır?
Bilgi İşlem ya da yazılım kısmına bakacak bir sorumlu, bölüm işleyişine hakim bölümü temsilen bir sorumlu, bu işle ilgilenen bir yönetici ve saha elemanı gibi ekip üyelerinin kesinlikle olması gerektiği gibi, firma ihtiyaçlarına göre bu ekip daha da genişleyebilir.


Kullanılan Bileşen Örnekleri
Parça adı, ebat bilgisi, malzeme, lot numarası, tedarikçi bilgisi, tedarikçi parça numarası, seri numarası, maliyet ve teknik bilgilere ek olarak veri etiketleri de eklenebilir.

ERP’nin Sağladığı Faydalar
Sağladığı faydaları maddeler halinde incelersek;
- İş birliğinin artması
- Verimin yükselmesi
- Operasyonel risklerin azalması
- Operasyonel maliyetlerin düşmesi

ERP Türleri Nelerdir?
Bulut: Bulut ERP ile yazılım, abonelik usulü ile internet üzerinden yürütülmesi sağlanan türdür. Yazılım ile ilgili işlemler genel olarak sağlayıcı şirket sorumluluğundadır.
Şirket İçi: Seçilen veri merkezine verilerin yüklendiği en geleneksel modeldir. Yazılım ile ilgili işlemler genel olarak şirket içi personel sorumluluğundadır.
Karma: Her iki modelinde olduğu bu modelde kimi veriler bulutta kimi veriler veri merkezindedir. İki Katmanlı ERP sistemi veya Hibrid ERP sistemi olarak da adlandırılabilir.
