22 Şubat 2019

Dijital Minimalizm: Teknolojiyle Bağlantınızı İşlevsel Hale Getirin

Burcu Tur Yüksel Akay

~7dk

Minimalizm Nedir?

Dijital minimalizm ile ilgili konuşmadan önce kısaca minimalizme değinelim istiyoruz.

60’lı yıllarda, ilk olarak resimde ortaya çıkan minimalizm akımı, daha az renk ve şekille yaratılan eserleri tanımlıyordu.

90’lı yıllarla birlikte akım, mimarlıktan yaşam tarzına kadar hayatımızın pek çok alanında görülmeye başladı.

Kısaca yalın ve basit bir yaşamı ifade eden minimalizm, dekorasyondan beslenmeye kadar her şeyi kapsıyor.

Minimalizm, zorunlu bir yoksulluğu değil, gönüllü olarak tüketim yapmamayı ifade eder ve ihtiyaç dışı tüketimi eleştirir.

dijital minimalizm defter kelebek resimleri

Dijital Minimalizm ya da Dijital Sadeleşme

Hayatımızın neredeyse her alanında yoğun bir dijital trafiğe sahibiz. Banka işlemlerinden iş takibine, özel günlerin takibinden arkadaşlarımızla görüşmeye ve ödev hazırlamaya kadar pek çok şeyi elektronik cihazlar üzerinde yapıyoruz. 

Ve elektronik cihazlara giderek daha bağımlı hale geliyoruz.

Odaklanma süremiz azalıyor.

Hafızamız zayıflıyor.

Geçmişte tek seferde bitirdiğimiz işleri zamana yayarak daha uzun sürede tamamlıyoruz.

Dijital minimalizm, dijital iletişim araçlarının ve bu araçlarla geliştirdiğimiz alışkanlık ve davranışların sorgulanmasını; bu sorgulama ışığında faydasız ve düşük faydalı dijital kirliliğin ortadan kaldırılmasını ifade ediyor.

Böylece, sadece gerekli olan araç, program ve uygulamaların kullanılmasını teşvik ederek yaşamımızı geliştirmemizi teşvik ediyor.

dijital minimalizm akıllı telefon

Popülerin Yerine Faydalı Olan

Tüm elektronik cihazları, programları ve uygulamaları kullanmak imkansız. Bunun için ne yeterli zamanımız ne de odaklanma becerimiz var.

Birinci aşamada, en sık kullandığınız ve aynı zamanda size en fazla fayda sağlayan cihazları, ardından da bu cihaz / cihazlarda hangi program ve uygulamaları aktif olarak kullandığınızı belirleyin.

Elbette güncel olanı, gelişmeleri takip etmeyin demiyoruz. Takipte kalın, keşfedin ama eğer hayatınıza değer katan ya da hayatınızı kolaylaştıran bir faydayla karşılaşmıyorsanız sadece popüler olduğu için bir programı kullanmanıza gerek yok.

dijital minimalizm bilgisayar tablet

İlkeler ve Kriterler

Sosyal hayatımızdan iş hayatımıza, okuduğumuz kitaptan gideceğimiz kafeye kadar hayatımızdaki pek çok unsurla ilgili belirli kriterlerimiz var. 

Peki, neden dijital araçlarla ilgili de kriterlerimiz olmasın? Kullandığınız cihaz, uygulama ve programların hangilerine gerçekten ihtiyacınız var?

Kullandığımız faydalı / sorunlarınızı çözmenize yardımcı olan uygulama ve programların büyük bir kısmının binlerce muadili bulunuyor. Bunlar arasında en ‘iyi’ olanı bulmaya ve sağladığınız faydayı maksimize etmeye ne dersiniz? 

Yeterince iyi ya da idare eden değil. Sizin için en iyisi!

Takip Meselesi

Kullandığımız uygulamaların büyük bir kısmı takip edilenlerle anlamlı hale geliyor. Ancak burada da popüler hesapları takip etme eğilimimiz yüksek. 

Peki, bize faydası olmayan veya ilgi alanımıza girmeyen ancak popüler olduğu için takip etme gerekliliği hissettiğimiz hesaplar zamanımızın ve hafızamızın ne kadarını çalıyor?

Medya Tüketiminizi Kontrol Edin

Komik ve sevimli videoları izlemek, paylaşılan fotoğrafları kaçırmamaya çalışmak ya da sonu olmayan yorumları okumak… 

Medya geçirdiğimiz süre hem zamanımızı tüketiyor hem de zihnimizi pek çok gereksiz bilgiyle dolduruyor, meşgul ediyor.

Bu durum, dinlendiğimiz izlenimi uyandırırken hem fiziksel hem de zihinsel olarak yorulmamıza ve tembelleşmemize sebep oluyor.

Dijital dünyanın hayatınızdan çalmasına izin vermeyin.

Tamamen hayatınızdan çıkartmanıza gerek yok, ancak bilinçli tüketim süreleri belirlemek gerekiyor. Kaliteli içerik takibi, daha keyifli ve gerçekten dinlendirici bir süreç haline getirebilirsiniz.

Bunun için ayrıca medya kaynaklarınızı ne sıklıkla kullandığınıza dikkat edin. Kaliteyi tercih edin. Azaltın.

E-postalar ve Mesajlar

Reklamlar, bültenler, bilgilendirme mesajları ve nicesi. Her gün belki onlarca e-posta ve mesaja maruz kalıyoruz.

İlk adımınız, e-posta hesaplarınızı ve mesajlarınızı temizlemek ve düzenlemek olabilir. Bu şekilde hangi üyeliklerden çıkmak istediğinizi, hangi firmalardan haberdar olmak istediğinizi net bir şekilde görebilir, yalnızca istediğiniz içerikleri takip edebilirsiniz.

Sonuçta, mesaj kutularınızda yüzlerce, binlerce açılmayı bekleyen mesaj olmayacak, görmek istediğiniz ve asıl önemli olan içerikler arada kaybolmayacak ve aradığınız bilgiye ulaşmak için ekstra zamana ihtiyacınız olmayacak. 

Uzaklaşın!

Her gün belirli saatler arasında ve her hafta belirli zamanlar telefon, bilgisayar, tablet ve televizyon gibi tüm elektronik cihazlarınızdan uzaklaşın. 

Doğaya, sessizliğe, ailenize ya da sadece kendinize tüm bunlardan uzakta, nitelikli zaman ayırın.

Dosyalar, Klasörler, Arşivler…

Hepimiz telefonumuzda, bilgisayarımızda ve hatta birkaç tane hard diskte fotoğraflar, dokümanlar, uygulamalar, çeşitli programlar, videolar, şarkılar biriktiriyoruz. 

Peki, kaç tanesini kullanıyoruz, hatta kaç tanesinin orada olduğunu farkındayız?

Önem verdiğiniz, sizin için değerli ve işlevsel olanlar dışında arşivleme ve saklama alışkanlığınızdan vazgeçin.

Aynı güne ait yüzlerce fotoğrafın tamamına ihtiyacınız olmadığını siz de biliyorsunuz. Anılarınızı unutmamak için en sevdiğiniz birkaç fotoğrafı saklamanız yeterli olacaktır.

Yeni Hobiler Edinin

Ve bu hobiler dijital dünyadan uzak olsun.

Zihninizi rahatlatacak, bedeninizi dinlendirecek, kendinizi geliştirebileceğiniz ve yeteneklerinizi ortaya çıkartabileceğiniz hobilere yönelmeyi tercih edebilirsiniz.

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.