17 Temmuz 2020

da Vinci Robotik Cerrahi

Özgenur Bekmezci

~6dk

Robot denildiği zaman, bir çoğumuzun aklına bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz robotlar gelir. Şimdi, bunların hepsini unutun. Bugün sizlere tıp dünyasında, cerrahi ve teknolojinin ulaştığı en son nokta olan ‘da Vinci Robotik Cerrahi’den bahsedeceğim.

İlk olarak insanların robotik cerrahi denildiği zaman en çok merak ettiği soruyla başlayalım “Bu robot, ameliyatı kendi kendine mi yapıyor?” bu sorunun cevabı çok net. HAYIR. Bu robot ameliyatı, kendini kumanda eden ve alanında uzman cerrahlar tarafından yapılmaktadır. Cihaz bu noktada cerrahın işini kolaylaştıran teknolojik bir yardımcı görevindedir.

Cerraha sağladığı avantajlar:

da Vinci robotik cerrahi, uzaydaki astronotların yaşadıkları sağlık problemlerinde yardıma ihtiyaç duymaları üzerine NASA (National Aeronautics and Space Administration) tarafından geliştirildi.

Kurulan bağlantı sayesinde cerrah, cihazı bulunduğu yerden kumanda edebiliyor ve hastayla arasındaki mesafeyi önemsiz kılarak başarılı ve kolay bir şekilde ameliyat gerçekleştirebiliyor. Bununla beraber, oturarak gerçekleştirilebilmesi uzun saatler süren ameliyatlarda cerrahın fiziksel yorgunluğunu ve bunun sonucunda meydana gelebilecek stres azalıyor.

nasa robotic

Sahip olduğu enstrümanlar, hareket kontrolü ve yüksek çözünürlüklü üç boyutlu kameralar yardımıyla robot; cerrahın ameliyatlardaki karmaşık girişimleri, konsol üzerinden elleri ve ayakları yardımıyla verdiği komutlarla yönlendirdiği kollarla daha kolay bir şekilde gerçekleştirmesini sağlıyor.

Cerrahın kumanda ettiği konsoldaki kablolar, cerrahın komutlarını robotik kollara aktarıyor. Bu komutlara bağlı olarak cerrah; cerrahi makas, doku tutucu veya iğne tutucu gibi ufak ekipmanlara istediği hareketi yaptırabiliyor.

robot assisted surgery

da Vinci Cerrahi Robot, cerrahın eliyle uyum sağlayabilen ve inanılmaz hareket yeteneğine sahip enstrümanlar aracılığıyla, cerrahın el hareketlerini taklit edebiliyor. Bu minik ve hareketli enstrümanlar sayesinde çok dar ve derin bölgelere rahat bir şekilde cerrahi müdahalelerde bulunulabiliyor. Ayrıca bu tür durumlarda oluşabilen titremeleri tolere edebiliyor.

Robotun kollarından birinde bulunan kamera sayesinde üç boyutlu görüntüler elde ediliyor. İşlem uygulanacak bölgeye kattığı derinlikle, cerrahın çok daha dar bölgelerdeki anatomik yapıları çok daha net ve büyük görmesine olanak sağlıyor. Bu özellik ameliyatı uzaktan kumanda eden cerrahın işini oldukça kolaylaştırıyor ve ameliyat sırasında oluşabilecek yaralanmaları minimum düzeye indiriyor.

doctor

Geçmişte kullanılan yöntemler ile bir ameliyatı yapmanın tek yolu işlem yapılan bölgede açılan büyük kesiklerin açılmasıydı. da Vinci Robotik Cerrahi sisteminde ise, yalnızca birkaç küçük delik ile işlemi gerçekleştirilebilmesiyle işlem sonrası birçok avantajı da beraberinde getiriyor.

Hastaya sağladığı avantajlar:

Yazımızın bu kısmına kadar robotumuzun operasyonumuzu gerçekleştiren cerrahımıza sağladığı avantajlardan bahsettik, biraz da robotumuzun hasta üzerinde sağladığı ayrıcalıklardan bahsedelim. Yalnızca birkaç delik açılarak gerçekleştirilen işlemde organların hava ile olan teması minimuma indirildiği için bu temas ile oluşabilecek enfeksiyon riskleri de minimuma indirilmiş olur. Azalan enfeksiyon sonucu hasta çok daha rahat ve ağrısız bir iyileşme süreci geçirir, günlük hayatına dönme süresi de bir hayli kısalır. Ameliyat sonucu hastada oldukça az ameliyat izi kalması ile beraber çok daha iyi estetik sonuçlar elde edilmesini sağlar.

robotic surgery

da Vinci Robotik Cerrahi, ilk olarak kalesistektomi (safra kesesi ameliyatı) ile başlayan kullanım sürecine kardiyovasküler cerrahi, üroloji, genel cerrahi, jinekoloji, tiroid hastalıklarında ve KBB gibi birçok birimde kullanılmaya devam etmekte ve başarılı sonuçlar elde etmektedir.

Gelişen teknoloji ve beraberinde getirdiği imkanlarla, günden güne gelişen sağlık sektöründe önemli yer tutan bu cihazın yazısına çokta uzaklara gitmeden yakın zamanda yapılan başarılı ameliyat örneği ile son vermek isterim. Geçtiğimiz yıl Çin’de gerçekleşen ve sağlık sektöründe büyük yankı uyandıran ameliyatta, cerrahımız da Vinci Robotik Cerrahini 5G teknolojisiyle desteklenmesi sonucu inanılmaz bir ameliyat gerçekleştirmiştir. Ve bu ameliyatta arada 3000 kilometre olmasına rağmen sadece 0.1 saniye gecikme meydana gelmiş, ameliyat başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

Gelişen teknoloji ve genişleyen kullanım alanı ile birlikte bu tarz cerrahi operasyonların gelecekte çok daha fazla sayıda gerçekleşeceği öngörülmektedir.

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Özgenur Bekmezci

Özgenur Bekmezci

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.