1008 kere reddedildi, 1009. girişimi onu dünyanın en büyük ikinci restoran zinciri sahibi yaptı.
Harland Sanders, çoğumuzun hayallerini süsleyen lezzetli mi lezzetli çıtır tavukların yaratıcı Kentucky Fried Chicken’in mucidi.
Tam adıyla Colonel Harland David Sanders, takvimler 1890 yılını gösterirken Indiana’da (ABD’nin bir eyaleti, Kızılderililer’in yurdu anlamına gelir) doğdu. Babasını kaybettiğinde henüz beş yaşındaydı. Annesi çalışmak zorunda kaldığı için evde kardeşlerine baktı. Aşçılık yetenekleri bu şekilde gelişti.
Hayat, onu 10 yaşındayken çalışmaya mecbur etti. 16 yaşına geldiğinde okulu bıraktı, 17’sine geldiğinde ise, dört farklı işten çıkarılmıştı. Annesi evlendiğinde evden kaçtı ve kimliğindeki doğum tarihini değiştirerek Amerikan Ordusu’na katıldı. Ancak kısa bir süre sonra ordudan terhis edildi.
Üç çocuğunun annesi Josephine King ile 18 yaşındayken evlendi. 22 yaşına kadar trenlerde kondüktörlük yaptı. İşinden kovulmasının ardından bir darbe de eşinden geldi. Josephine iki çocuğunu (oğlu uzun süre yaşayamadan vefat etti) alıp onu terk etti.
Yıllar geçmiş, 40 yaşında intiharın eşiğine gelmişti. Farklı işlerde çalışıp hiçbirinde başarılı olamamıştı ve bu talihsiz deneyimler onu bunalıma sokmuştu. Ancak kendisinin bile unuttuğu gizli bir yeteneği vardı: Yemek yapmak!
Bir dükkan açmaya karar verdi. Corbins’de (Tennessee eyalet sınırına 40 km uzaklıkta) bir benzin istasyonunda ilk şubesini açtı. Kendi özel sosuyla hazırladığı kızarmış tavuklar oldukça beğenildi. Ünü, bütün eyalete yayılan Sanders’a eyalet mutfağına yaptığı katkılardan dolayı Kentucky Albay rütbesi verildi.
Bunun üzerine benzin istasyonunun karşısında motel açan Harland, 1947’de ayrı hayatlar sürdüğü eşinden boşandı ve sekreteri Claudia Ledington ile evlendi.
Talihsizlikler peşini bırakmadı. Bu sefer de, tesisin yer aldığı yol, yeni yapılan otoban yüzünden kullanılamaz hale geldi. Bir zamanlar tavuk severlerin uğrak noktası olan bu işletme, tek bir müşteri bile çekemez hale gelmişti. Gırtlağına kadar borca batan Harland Sanders, 66 yaşındayken her şeyini sattı. Elinde sadece 105 dolarlık emekli maaşı vardı.
İki yıl boyunca 1946 Ford’u ile Amerika’da gidilmedik nokta bırakmayan mucit, 1008 kere ‘Hayır’ cevabını aldı. Fakat Sanders, azmi sayesinde 1009. cevabı lehine çevirdi.
Sattığı tavuk başına 5 sent ödeme almak için el sıkıştı. Zamanla, artan siparişler üzerine ABD’de bulunan yüzlerce noktaya franchise verdi. Kısa bir süre sonra, efsaneye dönüşen KFC (Kentucky Fried Chicken), yatırımcı ve eski vali John Y. Brown Jr.’ın ilgisini çekti ve 2 milyon Dolara şirketin satışı gerçekleşti.
Anlaşmaya göre; Albay Harland Sanders, KFC’nin resmi yüzü olarak yer almaya devam edecekti. Bunun karşılığında kendisine yıllık 250.000 Dolar ödeme yapılacaktı. 90 yaşına kadar maddi açıdan rahat bir hayat süren Sanders, hayata gözlerini yumduğunda 1980 yılıydı. Geçen kırk yılın ardından bugün KFC’nin 135 ülkede 44 bine yakın lokantası bulunmaktadır.