Bitki Bakımı ve Kendime Bakım
Klasiklerden başlayalım. Evimize aldığımız bir bitkinin iyi yetişmesi için onun hangi saksıda, hangi toprak karışımıyla ve evin neresinde durması gerektiğini iyi hesaplamamız gerekir. Bitkimiz hakkında ne kadar çok şey bilirsek o kadar iyi bakarız ona. Hayat da böyledir, kendimizi ne kadar iyi tanırsak, kendimizi hangi ortamda ve hangi şartlarda yetiştirmemiz gerektiğini bilirsek o kadar güzel bir hayat yaşarız.
İyiler ve Kötüler
Muhakkak başınıza gelmiştir; bir bitki bazen yıllarca çiçek vermez. Ona küser ve eskisi kadar iyi bakmazsınız, hatta ölüme terk edersiniz. Sonra birden çiçek açmaya başlar, coştukça coşar. İşte, hayat da böyledir, bazen ne kadar uğraşırsan uğraş olmaz. Hatta bununla da kalmaz uğraşmayı bıraktığın anda hayatına yeni güzellikler girer. Bu yüzden temel gereklilikleri yapıp çok da zorlamadan akışına bırakmak hem beklentinizi düşürür hem de sonuçtan daha tatmin olmanızı sağlar.
Bitki Besini
Dönem dönem bitkilere besin takviyesi yaparız. Bunlar bazen bitki besini, bazen organik gübre olur. Fakat aşırıya kaçmamamız gerekir yoksa bitkimizi kaybedebiliriz. Kendimize de bu konuda iyi davranmalıyız. Bize iyi gelecek aktiviteleri yapıp, yeni yerler keşfedip, yeni şeyler öğrenip güzel şeyler yemeliyiz. Fakat dikkat! Kendimizi sürekli bir şeyler yapmalıyım, yeni şeyler öğrenmeliyim gibi bir duruma sokarsak bu durum bizi zamanla tüketir. Hatta bu durum çağımızın en korkunç hastalıklarından biridir bana kalırsa. Sakin olmalı ve ihtiyacımız kadar beslenmeliyiz.
Şoklama
Bazen bitkilerimiz daha iyi kök salsın, daha iyi büyüsün diye şoklama yaparız. Bu bazen saksısını değiştirmek, bazen de bir süre bitkiyi karanlık bir yerde bekletip sonra aydınlığa çıkarmak şeklinde olur. Fakat konu kendimize gelince hayatın içine o kadar gömülmüşüzdür ki, bir durup dışardan bakmayı aklımıza getiremeyiz. Oysa ara sıra kendimizi şoklayabilirsek (kısa süreli konudan uzaklaşmak gibi) o zaman yolumuza daha iyi devam edebiliriz.
Budama
Çiçeklerimiz büyür, gelişir ve yavaş yavaş solmaya, yaprak dökmeye başlar. İşte, bu aşamada budanması gerekmektedir. Budanan dallardan daha fazla yaprak çıkar, bitki nefes alır ve rahatlar. Artık işine yaramayan, kendisine zarar veren dallarından kurtulur. Bu size tanıdık geldi mi? Belki bizim de yolumuza devam etmemizi engelleyen, bize zarar veren ve artık veda etmemiz gereken dallarımız vardır.
Kış Uykusu
Birçok bitki kış aylarında kendini korumaya alır ve büyümesi yavaşlar. Böylece soğuklardan zarar görmez. Bizler neden dönem dönem kendimizi korumaya almıyoruz?
Ayna
Sabahları işe gitmek için çok erken uyanıyorum. Fakat muhakkak evden çıkmadan önce balkonuma uğrayıp çiçeklerimi kontrol etmeyi ihmal etmiyorum. Aynı şekilde durağa yürürken yanından geçtiğim ağaçlar, hanımeli sarmaşığını görmek ve koklamak çok hoşuma gidiyor. Çiçekleri görmek bu kadar hoşuma gidiyorken aynada kendimi görmek neden hoşuma gitmiyor ki? Kendime ve çiçeklere yüklediğim anlamlar yüzünden mi? Kendime bu kadar acımasız olmamalıyım.
Hediyeleşmek
Doğum günlerinde, kutlamalarda, yeni başlangıçlarda çiçek hediye ederiz ya da bize hediye edilir. Bu durum çok keyiflidir, çok mutlu edicidir. Peki, bizi mutlu eden şey tam olarak nedir? Hayatımıza giren yeni bir güzellik. Belki de hayatımıza daha çok güzelliği dâhil etmeliyiz.
Tohum ekme, çoğaltma
Sabırlı olup bitkiyi tohumdan yetiştirmeye karar verdiğimizde bizi bekleyen uzun bir süreç karşımıza çıkar. Fakat özenli olup, sabırlı davranıp beklersek bir süre sonra çiçeğimizin kocaman açtığını ve bütün bu sabra değdiğini görürüz. Bizler de kendimizi ufak tohumlar olarak görebiliriz. Kendimize karşı sabırlı olursak, sonuca biz bile şaşırabiliriz.
Dayanışma
Bitkiler birbirleriyle dayanışırlar. Ekosistem bunun üzerine kuruludur. Mesela saksıda çilek yetiştiriyorsanız ve çok ürün almak istiyorsanız onları yan yana koymalısınız çünkü tozlaşarak meyve verirler. Arılar böyle bal yapar, ağaçların da birbiriyle iletişim halinde oldukları son zamanlardaki araştırmalarda karşımıza çıkmaktadır. Öyleyse bizler neden bundan mahrum kalalım ki? Dayanışmak, yardımlaşmak, dertleşmek, hatta bazen sadece yan yana olmak insana iyi gelir, boşuna sloganlaşmamıştır ‘dayanışma yaşatır’ lafı. Dayanışma yaşatır, dayanışma var eder. Hepimize dayanışmalı günler!
Kapak Fotoğrafı: Photo by Raphael Renter | @raphi_rawr on Unsplash