Daha önce fırsat bulamamış olsak da, bugünlerde kolaylıkla balkonumuzda sebze yetiştirmeye başlayabiliriz. İşte, bir balkonda kolaylıkla yetiştirilebilecek 10 sebze:
Fesleğen
Dokununca ortaya çıkan güzel kokusu, her ne kadar doğruluğunu göremesem de, sinekleri uzak tuttuğu yönünde bir şehir efsanesine sahip olan fesleğen balkonda çok kolay yetiştirilebilecek bir bitkidir. Çok büyük olmayan silindir bir saksıda kolayca yetişir. Balkonda fesleğen yetiştirerek eski aile çay bahçelerinin hafızamıza işleyen kokusunu balkonunuzda yaşayabilirsiniz.
Biberiye
Diğer bir ismi kuş dili otu olan, halk arasında ise biberiye olarak bilinen bitkiyi de balkonunuzda bir saksıda çok kolay yetiştirebilirsiniz. Bakımı çok zahmet istemeyen biberiyeyi et yemeklerinde kullanarak yemeklerinize ayrı bir tat kazandırabilirsiniz.
Sarımsak
Uzun süre kullanmadığımız, mutfak gibi nemli ortamlarda kalan sarımsaklar filizlenmeye başlar. Çoğu insan bu duruma gelmiş sarımsakları çöpe atar. Çöpe atmak yerine filizlenen sarımsaklarınızı balkon bahçenizde yetiştirebilirsiniz. Herhangi boy bir saksıya sarımsakların sivri kısımları yukarıda kalacak şekilde, boylarının yarısını toprağa batırın ve düzenli olarak sulayın. Birkaç gün sonra sarımsağınızın filizlenen kısmının uzadığını göreceksiniz. İstediğiniz boyuta ulaştığında artık yiyebilirsiniz. Hem leziz, hem faydalı, hem de kendiniz yetiştirdiniz!
Soğan
Soğanlar da tıpkı sarımsaklar gibi belli bir süre sonra filizlenir. Balkonda sarımsak yetiştirebiliyoruz da, soğan neden yetiştiremeyelim. Soğanların filizlenen kısımları toprağın üzerinde kalacak şekilde soğanları toprağa gömdükten sonra, düzenli sulamayla kendi yeşil taze soğanımızı yetiştirebiliriz. Kendi sebzelerimizi yetiştirerek gereksiz israftan kaçınmanın hazzını da yaşayabiliriz.
Biber
İster tohumdan yetiştirin, ister hazır fide halinde satın alın. Balkonda bir saksıda biber yetiştirmek de gayet kolay. Yapmanız gereken düzenli sulama ve yeterli derinlikte toprak alan bir saksı. Gerisini doğa halledecektir.
Domates
Normal domates saksıda yetiştirilebilirsiniz, ancak hem derin ve büyük bir saksıya ihtiyacınız var hem de iyi verim alamayabilirsiniz. Balkonda domates yetiştirmek isteyenler için en ideali çeri domates yetiştirmek olacaktır. Fideniz meyve vermeye başladıktan sonra kahvaltılarınıza bir iki tane de olsa minik domatesle renk katabilirsiniz.
Maydanoz
Biraz uzunca bir saksıya maydonoz tohumlarını serpiştirin ve toprağın nemli kalmasını sağlayın. Tohumların yavaş yavaş çinlendiğini görmek, gün geçtikçe büyümelerine, maydanoza benzemelerine şahit olmak balkonunuzda yaşayacağınız bir haz olacaktır.
Roka
Çoğumuzun aklına salata yaparken ilk olarak gelmez belki, ama yediğimiz salatanın içinde varsa özellikle de balık yanında yiyorsak o salatayı, tadına doyulmaz. Ne mi o? Rokadan bahsediyorum. Rokayı da balkonunuzda bir saksıda yetiştirebilirsiniz. Yeter ki zamanında suyunu verin.
Nane
Kahvaltıda yiyebileceğiniz, salataya da katabileceğiniz hatta kurutup baharat haline getirebileceğiniz naneyi de balkonda yetiştirmek mümkün. Uzun bir saksıya dikin ve bırakın, zamanla tüm saksıyı doldursun. Siz de taze nane yemenin keyfini çıkarın.
Salatalık
Bir tarladaki kadar çok verim alamayabilirsiniz. Ancak bu balkonunuzda salatalık yetiştiremeyeceğiniz anlamına gelmemeli. Derin bir saksıya dikeceğiniz bir salatalık fidesi ile ufak ufak salatalıklar elde edebilirsiniz.