4 Ocak 2020

10 Maddede Yoga Çeşitleri

Elif Bakırhan

~6dk

Yoga zihinsel ve fiziksel iyilik halini arttırarak benden ile zihnin uyum içinde olmasını sağlayan egzersiz şeklidir. M.Ö. 3000’lere dayanan yoganın ana vatanı Hindistan’dır. Yoganın felsefesinde kendini dinlemek vardır. Bu nedenle, hangi yogayı yapacağına karar verirken yogadan beklentilerini, neye ihtiyacın olduğunu ve ilgini çeken alanı bulmak gerekir. Bakalım yoga çeşitleri bize neler anlatıyor.

Hatha Yoga

Dengeleyici oluşuyla en yaygın uygulanan yoga türüdür. Zıt enerjileri dengeleyen yoga pozlarını ve nefes tekniklerini içeren akışlara sahiptir. Yavaş bir pratik olduğu için yeni başlayana uygundur.

yoga çeşitleri

Asthanga Yoga

8 basamaklı yol anlamına gelen bu yoga türü zor pozisyonlar içerdiği için yeni başlayanlara önerilmez. Nefes teknikleri ve asanaların senkronizasyonu ile vücut toksinlerden arındırılır. Dengeleyici ve güçlendirici uygulamalar içeren bu yoga Güç Yogası olarak da bilinir.

yoga çeşitleri

Vinyasa Yoga

Vinyasa Yoga akış halindeki asanaları ve nefes tekniklerini vurgular. Asanalar arasında akıcı bir geçiş olan Vinyasa’da bağ dokuların ve kasların gelişimi hedeflenir. 1980’lerde astanga yogadan esinlenerek gelişime uğramış bir uygulamadır. Bir pozdan diğerine nefes ile birlikte akıcı bir şekilde geçilir. Sabit bir akış söz konusu değildir. Ritmik hareketleri içerir ve meditasyon desteği ile derinleşmeyi sağlar. Bir önceki pozdan diğerine geçerken değişimi kabullenmeyi ve geride bırakmayı öğrenirsiniz.

yoga çeşitleri

Yin Yoga

Yin Yoga’da asanalarda uzun süre kalınarak bağ dokuların ve kasların esnemesi sağlanır. Kaslar güçlenirken bir yandan da bağ dokular esneyerek uzar. Pozlarda uzun süre kalınması ve geçişlerin yavaş olması sebebiyle başlangıç için uygun bir stildir. Pozlarda derinleşirken yer çekiminden faydalanılır. Pozda kalma süreleri genellikle 1 dk ile 3 dk arasında değişmektedir.

yoga çeşitleri

Kundalini Yoga

Omurganın en alt kısmında kundalini olarak adlandırılan enerjinin var olduğu kabul edilmektedir. Kundalini Yoga adını bu enerjiden alır. Meditasyon ağırlıklı bu yoga türünde nefes teknikleri kullanılarak çakraların arınması amaçlanır. Farkındalık yogası olarak bilinen Kundalini Yoga’da zihin, beden ve duyu bütünlüğü sağlanır. Fiziksel egzersizlerin yerine spiritüel deneyimler edinmek isteyenlere tavsiye edilir.

yoga çeşitleri

Yoga Terapi

Vücuttaki kronik kas, fıtık, omurga,kalça ağrılarından astım, yüksek kan basıncı, diyabet, bağırsak ile ilgili sindirim sistemindeki sorunlara hatta anksiyete, depresyon gibi psikolojik sıkıntılara iyi gelen Yoga Terapi tıbbi tedaviyi desteklemeyi amaçlar.

yoga çeşitleri

Restoratif Yoga

Aktif rahatlamanın ön planda tutulduğu Şifa Yogası olarak da bilinen yoga türüdür. Restoratif Yoga’nın amacı bilinci dengelemek ve sinir sistemini onarmaktır. Asanalarda uzun süre kalarak nefes teknikleri eşliğinde bağ dokular ve kaslar gevşetilerek rahatlama sağlanır. Yardımcı malzemeler kullanılarak derin bir rahatlama ve omurganın daha sağlıklı hale gelmesi amaçlanır. Yüksek performans gerektirmeyen pasif bir çalışma olduğu için başlangıç seviyesine uygundur. Hayatın hızlı temposundan arınarak yavaşlamayı, özgürce bırakabilmeyi ve teslim olmayı aşılar. 

yoga çeşitleri

Bikram Yoga

1946’da Hindistan’da dünyaya gelen, 4 yaşından beri Hatha Yoga çalışması yapan Bikram Choudhury’nin Amerika’da yaydığı yoga çeşididir. Hot Yoga olarak bilinen bu yoga türünde 38-40 derece sıcaklıktaki ortamlarda sıcaklıktan faydalanarak bağ dokuların daha kolay esnemesi ve vücudun toksinlerden arınması sağlanmaktır. Böylece uygulama esnasında sakatlanma riski minimum seviyeye indirilir. 26 asanayı barındıran Bikram Yoga bolca ter attırarak salgı bezlerinin aktif olarak çalışmasını sağlamaktadır. 26 asana 2 set halinde uygulandığında yaklaşık 90 dakikada tamamlanmaktadır. Belli bir koreografi ile tekrar yapılması iç organlarda masaj etkisi yaratır.

yoga

İyengar Yoga

B.K.S Iyengar tarafından geliştirilen pozlarda uzun kalarak duruşu derinden hissetmeye odaklanan bir ekol. Asanaları bir ağar dallarına benzeten Iyengar, asanayı içtenlik ve dikkatle yaşarken bedenle zihin, zihinle ruh arasındaki ikiliklerin silinmesini hedef gösterir. Yardımcı ekipmanların kullanıldığı Iyengar Yoga daha önce sakatlık yaşamış olanların ve yavaş hareket etmesi gerekenlerin uygulayabileceği bir türdür.

yoga

Jivamukti Yoga

1984’te yoganın çılgın çocukları olarak bilinen Sharon Gannon ve David Life tarafından derlenerek tüm yaşayan varlıklara merhamet etmenin ve aydınlanma yollarının öğrenilmesi hedeflenmiştir. Müzik eşliğinde, sürekli tarz değiştirerek ve sınırları zorlayarak içinizdeki potansiyeli çıkarmanıza yardımcı olur. Sanskrit, Bhakti, Ahimsa, Müzik ve Meditasyon Jivamukti’nin 5 temel ilkesidir.

acro yoga

Not: Görseller temsilidir.

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Elif Bakırhan

Elif Bakırhan

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.