20 Ekim 2017

10 Maddede Minimalizm Nedir?

Burcu Tur Yüksel Akay

~5dk

‘Karmaşık şeylerin güzel olduğunu düşünmek insanların ortak yanlışıdır.’

Descartes

Müzik ve görsel sanatlarda sadeliği ve nesnelliği ön plana çıkaran akımın kökeni 1960’lara dayanıyor. Daha az ile daha fazlasına sahip olmak ya da azdan çok yaratmak olarak çevrilebilecek ‘Less is more’; bir yaşama felsefesi olarak sanatın yanı sıra pek çok alanda karşımıza çıkıyor.

‘Fakirlik, yoksunluk, eksiklik değildir minimalizm; aksine bilinçli bir tercihtir, zor olanı seçmektir, azla çok yapmaktır.’

Ludwig Mies van der Rohe

Minimalizm, -küçük bir çerçeveden bakıldığında- daha küçük alanlarda, daha az eşyayla ve daha az tüketerek, sahip olduklarımızı daha etkili bir şekilde kullanmak, ihtiyaçlarımızdan fazlasına yer ve zaman ayırmamak olarak tanımlanabilir.

‘Az’ kavramı ise tamamen değişken. Dört çocuklu bir aile de yalnız yaşayan bir yetişkin de hayatını minimalizme göre şekillendirebilir. Çünkü minimalizmin bir eve ya da arabaya sahip olmakla, televizyon kullanmamakla ya da küçük bir evde yaşamakla birebir bağlantısı bulunmuyor.

Minimalizm, yaşam biçiminize uygun olarak kendinize daha fazla özgürlük yaratmakla ilgili. Yaşamın her alanında yükleri bırakmayı; korkudan, suçluluktan, endişeden ve depresyondan sıyrılmayı ve etrafımızı çevreleyen tüketici kültüründen bağımsızlaşmayı içeriyor.

‘Sade ama basit olmayan, yalın ama yavan olmayan bir güzellik anlayışıdır.’
Hegel

Yanlış olan bir şeylere sahip olmak değil; eşyalara verdiğimiz değer ve yüklediğimiz anlamlar. Ana problem; sağlığımızın, ilişkilerimizin, kişisel gelişimimizin, hayallerimizin ve tutkularımızın bu tüketim çılgınlığı içinde kaybolması veya geri planda kalması.

Minimalizm, kişiyi kendisi için önemli olan değerler doğrultusunda yaşamındaki önemsiz eşya, duygu ve alışkanlıklardan kurtarmasına, daha azına sahip olarak daha bilinçli ve doğru seçimler yapmasına teşvik eden bir felsefe.

Minimalistler birbirinden bambaşka alışkanlıklara, yaşam biçimlerine ve değerlere sahipler. Aralarındaki ortak nokta, hedef odaklı yaşamak. Çünkü minimalizm, kendiniz için önemli olanlara odaklanmaktır. Sizi gerçek mutluluğa, doygunluğa ve özgürlüğe ulaştıracak şeylere.

Hepimizin en büyük isteği ve yaşama amacı, mutlu olmak ve mutluluğun sahip olduğumuz eşyaların sayısıyla doğru orantılı olmadığını biliyoruz.

Mutluluk tamamen yaşamın kendisiyle; yaşamımızda nelerin önemli nelerin gereksiz olduğuna dair verdiğimiz kararlarla ilgili. Bu da minimalizmin diğer bir tanımı olarak kabul edilebilir.

Minimalizmin belirli kuralları, sınırları, çerçeveleri ve formülleri yok. Minimalizm yolculuğuna radikal bir değişim yerine küçük adımlarla; düşünme biçiminizi, eylemlerinizi ve alışkanlıklarınızı değiştirerek başlayabilirsiniz. Şu anki durumunuza bakın ve daha anlamlı bir hayat için hareket etmeye başlayın.

Minimalizm;

  • Doyumsuzluğumuzu ve tatminsizliğimizi ortadan kaldırmamıza,
  • Zamanımızı yeniden şekillendirmemize,
  • Anda yaşamamıza,
  • Tutkularımızın peşinden gitmemize,
  • Yaşam amacımızı keşfetmemize,
  • Gerçek özgürlüğü deneyimlememize,
  • Daha fazla üretmemize ve daha az tüketmemize,
  • Sağlığımıza odaklanmamıza,
  • Birey olarak gelişmemize ve kendimize yatırım yapmamıza,
  • Eşyaların yükünden kurtulmamıza yardımcı olur.

BONUS

  • Minimalist Yaşamın Faydaları listemize buradan ulaşabilirsiniz.
  • Minimalizm hakkında daha fazla okuma yapmak veya minimalist yaşama geçişle ilgili zengin öneriler için Sadecilik‘i de takip edebilirsiniz.
Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.