
İsmin ve Sporun Kökeni
Calisthenics kelimesi, Antik Yunancada ”güzel” anlamına gelen kalós (καλός) ve “güç” anlamına gelen sthenos (σθένος) kelimelerinden meydana gelir.
Kalistenik sporunun Büyük İskender’in orduları ve Spartalılar da dahil olmak üzere Antik Yunan’da uygulandığı kaydedilmiştir.


Amacı nedir?
Gücü, zindeliği ve esnekliği artırmaya yönelik bir antrenman bütünüdür. Bunun yanı sıra denge, çeviklik, koordinasyon, kas ve aerobik kondisyonu da geliştirir. Güçlü, esnek ve güzel görünen bir vücut sağlar.


Neleri içerir?
Temel olarak vücut ağırlığıyla yapılabilecek her şeyi kapsar. Başlangıç için hareketler şınav (push up), mekik (sit up), squat ve barfiksten oluşur. Temel hareketlerle belirli kas inşası sağlandıktan sonra vücut ağırlığıyla yapılabilecek neredeyse her şey antrenmanın içine girebilir.


Ne işe yarar?
Zihnin vücutla olan koordinasyonunu arttırmanın yanı sıra sakatlanma riskini minimuma indirerek güçlü bir kas yapısı inşa etmeyi sağlar. Vücut ağırlığıyla yapıldığı için kilo verirken kas kazanma konusunda iki taraflı bir kazanç olup masrafsız bir spordur.

Faydaları
Minimum sakatlık riskiyle birlikte gelen atletik vücut yapısının yanı sıra aktiflik ve esneklik. Ayrıca her yerde sergilenebilecek havalı hareketlerle birlikte güçlü eklemlerle birlikte aktiflik katkısı da vardır.


Zararları
Bazı görüşler modern kalisteniksin sakatlıklara davetiye çıkardığını savunmaktadır. Bu kısmen doğrudur. Bilinçsiz insanlar tarafından önerilen bilinçsiz hareket ve programlar pek çok kötü sonuca yol açabilir. En iyisi antrenmanı basit tutmak ve belirli bir programa ve hedefe bağlı kalmaktır.


Sakatlıklar
Her sporda sakatlıklar yaşanabilir. Hatta kimi zaman belli bir raddeye kadar kaçınılmazdır. İyi ısınılmadığı taktirde eklemlerde büyük sıkıntılara yol açabilir ve vücut ağırlığı kullanıldığı için amuda kalkma gibi hareketlerde vücudun belli bölgelerine binen yük fazla olacaktır. Genellikle eklem incinmelerinin yanı sıra yapılan araştırmada sakatlıkların %70’inin kas ve tendon sakatlığı olduğu belirtilmiştir.


Spor Salonuyla Karşılaştırılması
Kullanıcının hedefine göre değişen bu sorunun yanıtı, ne yapmak istediğinize göre değişir. Spor salonunda altına gireceğiniz ağırlıklar size daha büyük kas hacmi sağlayacakken kalistenikste bu yoktur. Fakat kalisteniksin sağlayacağı mobilite de spor salonunda bulunamaz.

Kimler Tercih Etmeli – Etmemeli
Bunu liste yaparak açıklayabiliriz;
- Spor salonuna para vermek istemeyenler,
- Spora yeni başlayacak insanlar,
- Kas geliştirmek değil, daha atletik bir görüntü isteyenler,
- Jimnastik hareketleri yapabilmek isteyenler tercih etmelidir.
Bunun karşıtı olarak;
- Belirli fiziksel büyüklüğe ulaşmak isteyenler,
- Evde bunu yapabilecek alanı olmayanlar,
- Belirli bir sportif amacı olanlar ise tercih etmemelidir.


Yeni Başlayacaklar için Örnek Program
- 3 set maksimum tekrar şınav
- 3 set maksimum tekrar mekik
- 3 set maksimum tekrar squat
- 3 set maksimum tekrar barfiks
