Kumda ayak izleri, denizin soğuk sularına atılan ilk adım, keşfedilen yeni sokaklar… Malum, bugünlerde gerçekler hayallerden pahalı olunca seyahat etmenin alternatif yollarını aramaya başladık.
Onlardan biri de şarkıların peşine takılıp gitmek. Sahiden. Üstelik “Nerede kalacağız?” derdi yok. Bu sefer bize kapılarını Hotel California açtı. Haydi içeri girelim.
Nerede bu Hotel California?
The Eagles, “Şarkıya Kaliforniya ev sahipliği yapıyor ama Amerika’da herhangi bir yer olabilirdi.” diyor. Hotel California, Eagles üyeleri Don Felder, Glenn Frey and Don Henley’nin ortak işi.
Hotel California bize ne anlatmak istiyor?
Şarkı, bir manifesto sayılabilir. Amerikan kültürünün getirdiği ‘fazlalığı’ eleştiriyor. Aynı zamanda sanat yapmakla ticaretleşmek arasında ince çizgiye de değiniyor.
Olayı çok yanlış anlamış olabiliriz.
Don Henley, 2007 yılında Daily Mail’e verdiği bir röportajda ”Şarkının yanlış yorumlamaları gerçekten inanılmaz.” diyor. Hotel California’yı şeytan tarafından ele geçirilmiş bir kilise olarak yorumlayan da var, bir akıl hastanesi olarak da… Hatta, Hotel California’nın Playboy Malikanesi olduğunu iddia edenler bile var.
Don Henley, katıldığı bir televizyon programında da ”Hayallerinizi yıkmak istemem. Biliyorum çok sıkıcı ama şarkı Amerikan Rüyası’nın karanlık yüzünü anlatıyor. Hepimizin bildiği aşırılığa değiniyor.” diyor. 2013 yılında ise, çok daha şık bir açıklamaya imza atıyor: ”Hotel California, saflıktan deneyime doğru giden bir yolculuk.”
Ekipte hiç Kaliforniyalı var mı?
Şarkının çıktığı dönemde sadece bir kişi var: Bernie Leadon. Ekibin geri kalanı New Jersey, Nebraska, Teksas, Detroit, Florida gibi eyaletlerden. Zaten şarkı, Kaliforniya’ya bir yabancının gözünden bakıyor.
Los Angeles’ta bir araba yolculuğuna çıkalım.
Yolculuk sırasında bir çölün içinden geçerken uzaktaki ışıkları görebilirsiniz. Hollywood ve Los Angeles kilometrelerce öteden parlar. Hollywood yıldızları, sahiller, palmiyeler; bütün bu görüntüler yavaş yavaş aklınızda belirir.
”Biz orta sınıf çocuklarız. Hotel California, bizim gözümüzden Los Angeles’taki şaşaalı yaşamın bir portresi.” diyor Don Henley.
Sözlerde geçen ‘warm smell of colitas’ sözü uyuşturucu maddelere bir referans olarak kabul edildi ancak bu da doğru değildi. Felder diyor ki, “Sözlerin tüm duyulara dokunmasını istedik. İşitme, koklama, dokunma… ‘I heard the mission bell,’ veya ‘the warm smell of colitas’ kalıpları da buradan çıktı.”
Hotel California, 1977 yılında Grammy Yılın Kaydı Ödülü’nü kazandı ama Don Henley yarışmalara inanmadığı için ekip ödülünü almaya gitmedi. Ödül törenini bir yandan prova yaparken televizyondan izlediler.
Ve Hotel California’daki ziyaretimiz burada sona erdi. Çantamıza sevdiğimiz şarkıları doldurduysak eğer, bir sonraki durakta görüşmek üzere!