Kısaca Ümit Ünal
14 Nisan 1965 tarihinde İzmir’de doğan Ümit Ünal, 1985 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümünden mezun olmuştur.
Üniversite yıllarında çektiği kısa filmlerle çeşitli ödüller kazanan Ünal, 1980’li yıllardan itibaren senaryosunu yazdığı başarılı filmlerin yanı sıra yazıp yönettiği filmler ve kaleme aldığı kitaplarla isminden sıklıkla söz ettirmiştir.
1990 ile 1999 yılları arasında çeşitli reklam ajanslarında reklam yazarlığı yapan ve kreatif direktör olarak çalışan Ünal, 1996 yılında reklam filmleri çekmiş ve reklam yönetmenliği de yapmıştır.
Ayrıca bir illüstratör olarak iki kişisel sergi açmış ve dört resimli kitap yayımlamıştır.
Sanatçı, 2020 yılında taşındığı Glasgow’da yaşamaya devam etmektedir.
Senarist Ümit Ünal
Ünal’ın 1986 yılında Milliyet Gazetesi Senaryo Yarışması’nda birincilik kazandığı Teyzem isimli senaryosu, aynı yıl Halit Refiğ tarafından beyazperdeye aktarılmıştır.
Aynı yıl senaryosunu Ümit Ünal ile Ertem Eğilmez’in kaleme aldığı Milyarder, Kartal Tibet tarafından çekilmiştir.
Ünal’ın senaryosunu kaleme aldığı diğer uzun metraj filmler Atıf Yılmaz’ın yönettiği Hayallerim, Aşkım ve Sen (1987) ile Arkadaşım Şeytan (1988); Tunç Başaran’ın yönetmen koltuğunda oturduğu Piano Piano Bacaksız (1992), Sinan Çetin’in yönettiği Berlin in Berlin (1993), Tomris Giritoğlu imzalı Yaz Yağmuru (1993), Şerif Gören tarafından yönetilen Amerikalı (1993) ve Kerem Ayan’ın yönettiği Oregon’dur (2023).
Bunların yanı sıra Ünal, 1993 yılında Aziz Nesin’in eserinden uyarlanan ve televizyonda 8 bölümü yayınlanan Tatlı Betüş isimli TV dizisinin de senaryosunu Atıf Yılmaz ile birlikte yazmıştır.
Ayrıca Teyzem filminde büyük Umur’u ve Milyarder filminde muhabiri canlandırmıştır.
9, 2001
Baştan sona dijital olarak çekilmiş ilk Türk filmi olan 9, Ünal’ın yazıp yönettiği ilk uzun metraj filmdir.
Bir mahallede kimsesiz bir kızın öldürülmesiyle ilgili sorguyu anlatan film, çeşitli festivallerde birçok ödül kazanmasının yanı sıra 75. Akademi Ödülleri’nde Yabancı Dilde En İyi Film kategorisinde Oscar aday adayı seçilmiştir.
Anlat İstanbul, 2004
Senaryosunu Ünal’ın yazdığı film; Fareli Köyün Kavalcısı, Pamuk Prenses, Külkedisi, Uyuyan Güzel ve Kırmızı Başlıklı Kız olmak üzere 5 masal esas alınarak 5 bölüm halinde çekilmiştir. Filmin her bir bölümü farklı bir yönetmen tarafından yönetilmiştir. Yönetmenler arasında Ünal’ın yanı sıra Kudret Sabancı, Selim Demirdelen, Yücel Yolcu ve Ömür Atay yer almıştır.
Film, ulusal ve uluslararası film festivallerinde birçok ödüle layık görülmüştür.
Ara, 2007
Baştan sona bir apartman dairesinde geçen; birbirini seven ama bir o kadar da birbirine zarar veren yine de birbirini bırakamayan dört kişiyi anlatan film, 27. İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü ve 15. Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Senaryo ile En İyi Kurgu Ödülleri’ni kazanmıştır.
Gölgesizler, 2008
Hasan Ali Toptaş’ın aynı isimli romanından uyarlanan filmde toplam 22 karakter yer almaktadır. Filmin ilk yarısında görülen ana karakterler ikinci yarıda yan rollere geçerken yan rollerdeki oyuncular ana karakter olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu açıdan homojen bir yapıya sahip olan filmin müziklerini Candan Erçetin yapmıştır.
Filmin yapım süreci boyunca aktif rol alan Erçetin, ilk kez Gölgesizler için film müziği yapmıştır.
Ses, 2010
Senaryosunu Uygar Şirin’in yazdığı ve Ünal’ın yönettiği film, annesiyle yaşayan ve bir bankanın çağrı merkezinde çalışan Derya’nın gaipten duymaya başladığı bir sesle hayatının alt üst oluşunu konu almaktadır.
Film hem Ankara hem de Altın Koza Film Festivallerinden ödülle dönmüştür.
Nar, 2011
Başrollerini Serra Yılmaz, Erdem Akakçe, İdil Fırat, İrem Altuğ ve Şükran Ovalı’nın paylaştığı film, aynı evin içinde yaşayan farklı inanışlardaki dört kişi etrafında ve yarım gün içinde geçiyor. On beş gün içinde çekilen film, ulusal film festivallerinde çeşitli ödüller kazanmıştır.
Sofra Sırları, 2018
İlk gösterimi 24. Uluslararası Adana Film Festivali’nde gerçekleştirilen film, İstanbul ve Malatya Uluslararası Film Festivallerinde çeşitli ödüllere layık görülmüştür.
Film, evlendikten sonra kendisini tamamen ailesine adayan, herkesin takdir ettiği bir aşçı ve çevresi tarafından sevilen bir insan olan Neslihan’ın etrafındaki insanların birer birer ölmesiyle dikkatleri üzerine çektiği bir öyküyü konu alıyor.
Aşk, Büyü vs, 2019
İlk gençlik yıllarında Büyükada’da birbirine aşık olan Eren ve Reyhan, Eren’in ailesinin ilişkilerini öğrenmesi ve onları zorla ayırması üzerine yıllarca birbirlerini görmezler. Eren 20 yıl sonra Büyükada’ya geri döner ancak Reyhan’dan yirmi yıl önce yaşlı bir kadının bir aşk büyüsü yaptığını öğrenir. Büyüye inanmasa da bu aşktan vazgeçmek için büyüyü bozması gerektiğine inanarak Reyhan’la birlikte bir günlük bir yolculuğa çıkar.
54. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri’nde En İyi Film Ödülü kazanan Aşk, Büyü vs, çok sayıda ulusal ve uluslararası film festivalinden de ödülle dönmüştür.
Ümit Ünal İmzalı Diğer Yapımlar
- Hevesli Genç Arkadaşlar için Öyküler ve Bir Soru, 1983, Kısa Film
- Adsız, 1983, Kısa Film
- Soru, 1983, Kısa Film
- E.B. için 2 Şarkı, 1984, Kısa Film
- Zaman Hırsızı, 2007, Deneysel Kısa Film
- Kaptan Feza, 2009, Uzun Metraj Film
- Sesimizi Duyan Yok, 2011, Kısa Film
- Nar Taneleri, 2011, Kısa Film
- Anne Evi, 2011, Kısa Film
- Naked Truth (Çıplak Gerçek), 2012, TV Dizisi
BONUS
Yazar Ümit Ünal
- Amerikan Güzeli, 1993, Hikayeler
- Aşkın Alfabesi, 1996, Roman
- Kuyruk, 2001, Roman
- Işık Gölge Oyunları, 2012, Otobiyografi
- Bana Göre Kıyamet, 2018, Roman
- Ada ile Böcü, 2021, Çocuk Resim Kitabı
Kapak Fotoğrafı: https://tr.wikipedia.org/wiki/Ümit_Ünal