31 Ekim 2018

Tüm Zamanların En Büyük Kuşu: MOA

Moa ya da Dev Moa, dünya üzerinde bilinen en büyük kuş türüydü.

Soyları tahminen 600 yıl kadar önce tükenen Moaların Latince ismiyse, Dinornithiformes’ti.

Moa Kuşu

Uçamayan bir kuş türü olan Moaların boyları ve ağırlıkları türlerine göre değişiklik gösteriyordu.

Bilinen on bir farklı türü olan Moaların hepsi büyük boyutlara sahip değildi. Türlerinin bir kısmı neredeyse bir tavuk büyüklüğündeydi.

Tüm türler dahil edildiğinde Moaların ağırlıkları 12 ile 250 kilogram, boyları ise 30 ile 360 cm arasında değişiyordu.

Moaların bir diğer özelliği, kuş türleri arasında kış uykusuna yatan tek kuş türü olmalarıydı.

İnsanların etkisiyle soyları çok kısa bir sürede tükenen Moaların bugüne kadar yalnızca Yeni Zelanda’da yaşadıkları tespit edilmiştir.

Moa Kuşu

 

Zararsız bir kuş türü olan Dev Moalar etçil değillerdi. Yalnızca otları, meyveleri ve yaprakları yiyerek besleniyorlardı.

Dev görüntüleriyle korku salan Moalar düşünülenin tam aksine oldukça savunmasız hayvanlardı. Hatta kendilerinden küçük yırtıcı kuşların bile kolaylıkla avı olabiliyorlardı.

Moaların ömürleriyse, ortalama 13 ile 26 yıl arasında değişiyordu.

Moa Kuşu

Bu kuşların soylarını tehdit eden en büyük unsur, çocukluk dönemlerinin uzun sürmesiydi. Yaklaşık 10 yıl süren çocukluk döneminden dolayı üreme dönemine geçemeden avlanıyorlardı. Bu durum, soylarını devam ettirmelerini engelliyordu.

Moa fosillerinde yapılan genetik araştırmaların sonucunda, Moa kuşlarının soylarını asıl yok edenin Yeni Zelanda yerlileri Maoriler olduğu keşfedildi.

Yeni Zelanda’ya gelen ilk insan topluluğu olarak bilinen Maoriler, Polinezya halkı olarak da biliniyor ve dünya üzerinde başka kabilelerde olmayan, sıra dışı dövmeleriyle tanınıyorlar.

Polinezya halkı, yaklaşık 1000 yıl önce göç ettiği Yeni Zelanda’da 18-20 cm büyüklüğündeki Moa yumurtalarının kabuklarını kap olarak kullanıyorlardı. Günümüzde bu yumurta kabuklarının fosillerinin bazı koleksiyonerlerde olduğu biliniyor.

BONUS

Moaların günümüzde yaşayan en yakın kuzenleri, yine sadece Yeni Zelanda’da yaşayan ve uçamayan kivi kuşlarıdır.


Yorumlar

E-bültenimize kaydolun.