Halk arasında Çoban Yıldızı olarak bilinse de, Venüs bir yıldız değil, gezegendir. Ayrıca Zühre ve Çolpan isimleriyle de anılır. İsmini ise, eski Roma tanrıçası Venüs’den almaktadır.
Büyüklüğü dünyaya çok yakın olduğu için Dünya ve Venüse ikiz gezegenler denir.
Venüs, güneşe uzaklık olarak ikinci sırada bulunan, kayasal bir gezegendir. İkinci sırada bulunmasına rağmen güneş sisteminin en sıcak gezegenidir. Bunun sebebi, karbondioksit bakımından zengin olan atmosferinin sera etkisi yaratmasıdır. Venüsün yüzey sıcaklığı, 470 dereceye kadar çıkmaktadır.
Güneş sisteminde kendi etrafında en yavaş dönen gezegendir. Bir venüs günü, tam 243 dünya gününe eşittir. Güneşin etrafında ise, 225 günde dolanmaktadır. Kulağa biraz tuhaf gelse de, Venüsün bir günü, bir yılından daha uzundur.
Güneş sistemindeki diğer gezegenlerden farklı olarak, saat yönünde dönen tek gezegendir. Venüs de başlangıçta diğer gezegenlerle aynı yönde dönüyordu. Ancak daha sonra dönme ekseni 180 derece değişti. Bilim insanları bu değişimin, güneşin kütleçekim etkisinden kaynaklandığını düşünmektedir.
Merkür ile birlikte güneş sisteminde uydusu olmayan iki gezegenden biridir.
Sovyetler Birliği tarafından Venüse gönderilen Venera 7 adlı uzay aracı, gezegenin yüzeyine inmeyi başarmıştır. Araç, 23 dakika boyunca yüzeyde çalışır durumda kalabilmiştir. Venüsün aşırı sıcak yüzeyine daha fazla dayanamayan araç, başka bir gezegen yüzeyine sağlam bir şekilde inip dünyaya veri gönderen ilk uzay aracıdır.
Dünyadan bakıldığında güneş ve aydan sonra gökyüzündeki en parlak üçüncü gök cismidir.
Venüsün yoğun atmosferi dünyanınkinin doksan katıdır.
Tıpkı ay gibi, evreler gösterir. Venüsün evrelerini ilk fark eden kişi ise, İtalyan bilim insanı Galileo Galilei’dir.