11 Nisan 2020

10 Maddede Doğru Nefes Alma Teknikleri

Melisa Sarı

~6dk

Sağlıklı bir insan, 60 yıllık ömründe ortalama 1.892.160.000 kez nefes alır. Doğumumuzdan ölümümüze dek, aldığımız her nefesi değerli hissetmek için yaptıklarımız bir yana, kendimize sıklıkla hatırlatmamız gereken doğru nefes alma teknikleri sayesinde günümüzün akışını tamamıyla değiştireceğiz, hazır mısınız?

Öncelikle nefesinizi doğru almadığınız takdirde olabilecek şeyleri anlatmakta fayda var.

Uykusuzluk çekmenizi, ruh yorgunluğu yaşamanızı, sindirim ve solunum sistemi düzensizliğine sahip olmanıza sebep olabilir. Hatta doğru nefes almayarak yüz yapınızın gelişimini bile engelliyor olabilirsiniz.

Peki, ya doğru nefes alırsak ne olur?

BİNGO!

Doğru nefes almak sayesinde kendinize kattığınız en güzel şey, ruh halinizin değişimi olacaktır. Açılan algılarınız, vücudunuza giren oksijen sayesinde bütün sistemlerinizin olması gerektiği gibi çalıştığını hissedecek ve bitik olduğunuz günün devamı tam tersine dönecektir. Çünkü vücudunuza istediği, ihtiyaç duyduğu matematiği göstermiş olacaksınız.

Şimdi, size doğru nefes almayı iki farklı başlıkta anlatacağım:

İlk nokta nefesin nereden alınacağı: Burun ve diyafram.

Aslında farkında olmasak da gün boyu ağzımızdan nefes alıyor olabiliriz. Burun deliklerimiz zamanla daralır ve burun yapması gereken işlevi yavaş yavaş kaybeder. Bu yüzden ilk adım, burnumuzdan nefes almaktır.

İkinci adım ise, diyaframımızı kullanmak. Size burada ilginç bir bilgi vermek istiyorum, aslında bebekken hepimiz diyaframımızdan nefes alıp veriyorduk. Fakat insan büyüdükçe, ne gariptir ki bunu unutuyor.

Ağzınız kapalı bir şekilde burnunuzdan nefes alın. Bu nefesi alırken midenizin şiştiğini gözünüzle görüp elinizle hissedebilirsiniz. Nefesinizi verirken de aynı şekilde burnunuzdan vermelisiniz. İnen şişkinlikten anlayacağınız üzere tüm nefes boşalacaktır. Bunu 10 dakikalık tekrarlarla, haftada birçok kez yapabilirsiniz.

İkinci nokta ise, nefesin nasıl alınacağı.

Sakince nefes alın, rahatça nefes alın, nefesi ritmikleştirin ve en önemlisi sessiz nefes alın. Bu dört unsuru unutmazsak, aldığımız her nefesin kalitesini de arttırmış olacağız.

Size bir nefes egzersizi önereceğim. Bu taktiğin ismi, 4-7-8.

Nefesi tam 4 saniye alın, 7 saniye tutun ve 8 saniyede verin. Nefesinizi bu kez ağızdan verin. Önce nefesi hızlıca verip son saniyelerde içinizdeki artık nefesi çıkarmış olacaksınız. Normalde artık nefes, içimizde sürekli dolaşan ve dışarıya vermeyi tercih etmediğimiz nefestir. Onu verince omuzlarınızdan kalkan yükü fark edeceksiniz.

Nadi Shodhana

Nadi Shodhana; kaygı zamanlarınızda veya zor kararlar almanız gerektiğinde uygulamanız gereken bir nefes egzersizi. Çok basit bir teknik ve tek kullanmanız gereken şey başparmağınız. 

Öncelikle sağ başparmağınızla sağ burun deliğinizi kapatın ve sol burun deliğinizden alabildiğiniz kadar nefes alın, sonra sol başparmağınız ile sol burun deliğinizi kapatarak sağ burun deliğinizden nefesinizi verebildiğiniz kadar verin. Bu egzersiz yogada da sık sık kullanılmakta.

Bu 3. nefes taktiğini aslında hepimiz biliyoruz.

Bu taktikte, büyük büyük hatta boyumuzdan büyük nefesler alıp verelim. Bu nefes alışlarından sonra beyninizin açıldığını hissedeceksiniz. Fakat fazlasını yaparsanız baş dönmesi yaşayabilirsiniz.

Tüm nefes egzersizlerini bu listede yazamasam da, temel ve teknik olarak en yararlı olanlardan bahsetmeye çalıştım. Bu teknikleri denemenin faydalı olacağını açıkça belirtmek istiyorum. Çünkü hepsini kaleme almadan önce bir kez daha test ettim ve iki tanesini güncel olarak yoga esnasında yapıyorum.

Bu nefes egzersizleri ve tekniklerinin yanı sıra size bir şey önermeden de geçemeyeceğim. Boşlukta olduğumuz şu günlerde nefes aldığımız her gün bize birer nimet. Etrafımızdaki bu kara buluttan kurtulmanın en iyi yolu kendimizi dinlemek ve öğrenmek.

Kargaşadaydık ve işin gücün arasında bunları unuttuk. O yüzden, bu nefes egzersizlerini yaparken gözlerinizi kapatıp en huzurlu anınızda kalmanızı size önermek isterim. Bir şeyleri düşünüp kafa patlatmak yerine bir iki saniye nefesinize ve zamana odaklanın. Umarım size çok ama çok iyi gelir.

Sağlıkla kalın.

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Melisa Sarı

Melisa Sarı

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.