13 Ekim 2020

10 Maddede 2020/2021 İngiltere Premier Lig: Gelenler, Gidenler ve Beklentiler

Mehmet Mert Özkan

~14dk

Arsenal FC

Arsenal, transferin son günlerinde Atletico Madrid’den Thomas Partey’i renklerine katarak büyük ses getirdi. Bu dönemi ‘Big Six’ diye adlandırılan gruptaki rakiplerine göre -bilhassa Chelsea ve ManU-, biraz daha geri planda kapamış görünüyor. 

Kuzey Londra ekibi, özellikle Willian ve Gabriel transferleriyle dikkatleri üzerine çekti. Ekip, ilk 4 haftada her ne kadar oyun olarak çok keyifli sayılabilecek mücadeleler sunmasa da, kazanmaya odaklanmış görünüyor. 

Willian’ın takımın orta bölgesine getirdiği hareketlilik ve hücum bölgesine topu servis ederkenki yaratıcılığı, Aubameyang’ın işini oldukça kolaylaştırıyor. Lacazette’e ise, ciddi bir pozisyon zenginliği sunuyor. 

Beşiktaş’ta kiralık geçirdiği sezonun ardından geri dönen ve beklentileri şimdiye değin ciddi anlamda karşılayan Elneny’in, adeta piyangodan çıkmış gibi bir hava yarattığını söylemek yanlış olmaz. Zira kimse kendisinden lige böyle başlayacağını beklemiyordu.

Torreira ve Partey orta sahasıyla bu sezon, deyim yerindeyse, surları delmesini beklediğimiz Arsenal; Nketiah, Bukayo Saka gibi genç yeteneklere sahip olmanın avantajını iyi değerlendirebilirse -ki şimdiye kadar fena değildiler-, görmeye hasret kaldığımız bir konumda ligi tamamlayabilirler.

arsenal fc 2020-21 ingiltere premier lig
Görsel Kaynağı

Chelsea FC

2020/2021 İngiltere Premier Lig’de transfer döneminin en hızlı takımı, belki de yasaklarının kalkmasından mütevellit Chelsea oldu.

Maviler; Kai Havertz, Hakim Ziyech, Werner, Chilwell ve Thiago Silva başta olmak üzere birçok isimle sözleşme imzaladılar. Ve neredeyse baştan sona bir değişime gittiler. Kaleci Kepa’nın geldiği günden bu yana bekleneni verememesi üzerine, Rennes’den Edouard Mendy’i renklerine bağlayarak -ki ilk forma giydiği maçta performansıyla göz doldurdu- o bölgede rekabeti artırmak adına önemli bir hamle yaptılar. 

Son transferlerle birlikte kadro derinliğini çok büyük ölçüde artıran Londra ekibi, bu sezon çıktığı maçlarda henüz istenilen seviyede değil. Ancak yine de Lampard’ı eleştirmeden önce takımın yeni transferlerden oluştuğunu ve yeni kurulan bir 11 ile sahaya çıktıklarını unutmamak gerek.

Chelsea FC 2020-21 ingiltere premier lig
Görsel Kaynağı

Liverpool FC

30 yıl aradan sonra şampiyonluğa ulaşarak tarihi bir başarıya imza atan son şampiyon Liverpool, yine ‘Big Six’ grubundaki rakiplerinden daha sönük bir transfer dönemi geçirdi.

Merseyside ekibi Bayern Münih’ten Thiago’yu, Wolverhampton’dan Diogo Jota’yı renklerine bağladı. Kuşkusuz bu sezon da Klopp’un mevcut kadroyla yarattığı muhteşem işleri tekrarlamasını bekliyor. 

Geçtiğimiz sene şampiyonlar ligini kazanıp ligi, 97 puan toplamalarına rağmen, 2. sırada bitirdiler. Yeni sezona ilk 11’e doğrudan girebilecek bir oyuncu almadan transfer sezonunu kapatan Liverpool, bu sene de transferde pek hareketli değildi. 

Thiago’nun top servisi ve pas alışverişlerindeki üstün başarısı, Diogo Jota’nın iyi bir hamle oyuncusu olarak değerlendirileceği gerçeği göz önüne alındığında Liverpool’un bu sezon da rakiplerine, özellikle hücum hattında, yine korku salacağı yönünde bir tahminde bulunmak güç değil. 

Sezonun ilk haftalarında önce Chelsea, ardından Arsenal ile karşılaştığı müsabakalarda, galibiyetin yanında iyi bir oyun sergilemesi, en ciddi rakiplerine bu sene de ‘aynı kulvarda değiliz’ mesajı verir gibiydi. Her ne kadar milli maç arasına gitmeden önce, 7-2 gibi şok bir skorla sonuçlanan Aston Villa hezimeti göz önünde olsa da, bu maçta şanssızlığın Liverpool’un yakasını bırakmadığını söylemek yanlış olmaz. Zira tam 3 gol Liverpool forması giyen oyunculara çarpıp yön değiştirerek filelerle buluştu. Yine 1 gol de Adrian’ın inanılmaz hatası ile geldi. 57 yıl aradan sonra, bir maçta 7 gol yemiş olmaları, Gegen Press anlayışını bu kadar kusursuz sergileyen bir takımın üzerinde ‘Acaba mı?’ şeklinde düşüncelere kapılmak için çok erken olur. 

Liverpool FC 2020-21 ingiltere premier lig
Görsel Kaynağı

Tottenham Hotspur FC

Geçtiğimiz sezonun ortasında teknik direktörlüğe Jose Mourinho’yu getiren Tottenham, transfer sezonunda ses getirecek isimlerle masaya oturdu. Sevilla’da muhteşem bir form grafiği yakalayan sol bek Reguilon, savunma hattına Doherty ve hücum hattına eski oyuncusu Gareth Bale’ı getiren Kuzey Londra’nın beyaz yakalı takımı, ligde ilk 4 hafta itibariyle gösterdiği performans ile değil belki, ama geçtiğimiz hafta elde ettiği sansasyonel Manchester United galibiyetiyle adından söz ettirmeyi başardı. Anlaşılan o ki Mourinho, futbol mantığının artık işlemediği iddiasında olanlara henüz işinin bitmediğini göstermek konusunda ısrarcı.

Tottenham Hotspur 2020-21 ingiltere premier lig
Görsel Kaynağı

Manchester City FC

Pep Guardiola, göreve geldiği günden bugüne, özellikle defans hattına yaptığı yüksek bonservisli transferlerle dikkatleri her daim üzerinde tuttu. Guardiola’nın takımı Manchester City, bu yıl da kendisi için bir ritüele dönüşmüş olan anlayışı bozmadı ve defans hattına Ruben Dias, Nathan Ake gibi pahalı transferler gerçekleştirdi. 

Başladığı günden bu yana sadece defans hattı için yaptığı harcamaların maliyeti 410 milyon Euro’yu bulan Guardiola için bu sezon, somut bir başarı kazanamadığı takdirde, Manchester’in mavi renkli takımındaki son sezonu olabilir. Zira geçtiğimiz sezonu çok yüksek bonservisli oyuncuları transfer etmesine rağmen hem şampiyonlar ligi hem de premier ligi kazanamadan tamamlamadı. Her ne kadar oyun olarak doyurucu bir futbol sunsa da, elle tutulur başarı ile taçlanmadığı için pek anlam ifade etmedi. 

Milli takım arasına gitmeden hemen önce sahasında Leicester City’e karşı alınan 5 gollü mağlubiyet, kuşkusuz ki sorunun yalnızca savunma hattında olmadığına önemli bir işaretti. Mevcut ekonomik güç ile en iyi oyuncuları almak yerine, iyi oyuncu olmaya aday profilleri seçip takımda yer veren Pep, sıkıntılı günlerden geçiyor.

Manchester City 2020-21 ingiltere premier lig
Görsel Kaynağı

Manchester United FC

Geçtiğimiz sezonun ilk yarısında takımın gösterdiği performans tartışılsa da, 2. yarıda gelen iyi sonuçlarla yeni sezonda da buradayım mesajı verdi. Ole Gunnar Solskjaer ve yönetimindeki Manchester United, yeni sezona flaş transferle başladı. Buna rağmen ilk 4 hafta itibariyle, oyun anlamında, geçtiğimiz yılki performansından uzakta. Brighton mücadelesinde mucizevi bir zafere imza attılar. Ancak hemen bir sonraki hafta kendi sahalarında eski hocası Mourinho’nun çalıştırdığı Tottenham’dan 6 gol yediler. Van de Beek, Alex Telles ve transferin son gününe 1-2 gün kala yapılan Cavani takviyesi, kırmızı şeytanlara can simidi olur mu bilinmez. Ancak Solskjaer bu gidişata bir son veremezse kendisi için çanlar daha şiddetli şekilde çalacak gibi.

Manchester United 2020-21 ingiltere premier lig
Görsel Kaynağı

Everton FC

Senenin ilk milli takım arasına gidilirken puan tablosunda pek de alışık olmadığımız bir sıralama mevcut. Everton oynadığı futbol ile tüm dikkatleri üzerine çekmiş durumda ve lider konumda bulunuyor. James Rodriguez, kendisi için futbolu unuttu yorumunda bulunanları bu sene ciddi manada yanıltacak gibi görünüyor. 

İlk 4 hafta itibariyle takımın en gözde oyuncusu olmasının yanı sıra oyunu açması, kanatlara topu dağıtırken nokta atışlar yapması, orta saha ile yaptığı pas trafiği ve takımın forveti olan Dominic Calvert-Lewin’i, kilit paslarla savunma arkasına sarkma konusunda beslemesi neredeyse kusursuz olarak değerlendirilebilir. Son yıllarda seyir zevki düşük geçen Merseyside derbisi, bu yıl futbolseverler tarafından sabırsızlıkla bekleneceğe benziyor.

Everton FC ingiltere premier lig 2020-21
Görsel Kaynağı

Aston Villa FC

2020-2021 İngiltere Premier Lig içinde Everton’un liderliğinden daha şaşırtıcı olan bir durum ise, Aston Villa’nın milli takım arasında gidilirken 2. sırada bulunuyor olması. En az sıralamaları kadar -şansın da yardımıyla- Liverpool’a karşı 7-2 gibi muhtemelen kendilerinin bile beklemediği bir galibiyet almış olmaları. 

Chelsea’de bekleneni veremeyen Ross Barkley’i bedelsiz kiraladıktan sonra sırasıyla, Lyon’dan kanat oyuncusu Bertrand Traore’yi ve forvet Ollie Watkins’i kadrosuna katan Aston Villa, artık birçok otorite tarafından dünya yıldızı kabul edilen Jack Grealish’in de katkısıyla beğeni toplayan bir oyun sergiliyor. Oynadığı 3 maçın tamamını kazanırken 11 gol atan ve kalesinde sadece iki gol gören Birmingham ekibi, geçen seneyi düşme hattının hemen üzerinde kapatmıştı. Ancak şu ana dek sundukları performans ile o Aston Villa’dan eser yok. Dean Smith bu oyunu nereye kadar sürdürebilecek doğrusu merak etmemek elde değil. 

Aston Villa 2020-21 ingiltere premier lig
Görsel Kaynağı

Leicester City FC

Milli futbolcumuz Cengiz Ünder’i, transferin bitimine az bir zaman kala renklerine bağlayan Leicester, yeni sezona golcüsü Vardy öncülüğünde hızlı bir giriş yapmıştı. Milli aradan önceki son maçta, West Ham United karşısında gelen sürpriz mağlubiyet ile frene basmak zorunda kaldılar. Bilhassa kontra ataklarda topu Vardy ile buluşturmak üzerine kurulmuş bir oyun yapısını benimseyen Leicester, son maçta bu görüntüden çok uzak kaldı. Maçın son yarım saatlik diliminde forma şansı bulan Cengiz, etkili bir performans sergileyemedi ve Leicester kariyerine mağlubiyet ile merhaba dedi. 

Chilwell’i, Chelsea’ye gönderdikten sonra herkes bir sol bek transferi beklerken beklenenin aksine sağ beke Atalanta’dan Castagne’yi aldı. Leicester, yine defans hattında bir başka bölge olan stoper mevkiine de Wesley Fofana’yı getirdi. Kadrosunda Maddison, Vardy, Perez, Çağlar, Tielemans gibi birçok yıldızı barındıran Leicester’ın geçen sene pandemi öncesine dek oynadığı futbol ve akabinde gelen galibiyetler herkesin takdirini kazanmıştı. Ancak pandemi arasından dönüşte gelen kötü sonuçlar neticesinde lig istenilen yerde tamamlanamamıştı. Brendan Rodgers’ın takımın başında, 2016 yılında elde edilen başarıyı tekrarlaması günümüz Premier Ligi’nde biraz daha zor görünse de daha 2 hafta önce Manchester City’e deplasmanda 5 gol atarak galip gelmiş bir takım için bu imkansız olmasa gerek.

Leicester City ingiltere premier lig 2020-21
Görsel Kaynağı

Son Söz

Ekseriyetle Big Six potasında yer alan takımlara ve lige verilen ilk milli takım arası öncesi, sansasyonel galibiyetler alan takımlar üzerine değerlendirmelerde bulunduk. Ancak kuşkusuz bu ligde mücadele eden her takım, bize bu ligin neden seyir zevki en yüksek lig olarak değerlendirildiğini sezon boyunca hatırlayacak ve bunun üzerine daha bol bol konuşacağız.

Hocaların hocası olarak tabir edilen Bielsa, bir dönem Beşiktaş’ı da çalıştıran ve kendine özgü bir tarzı olan Slaven Bilic, geçtiğimiz sezonu beklenmedik bir sırada tamamlayan Chris Wilder ve ekibi Sheffield United, küçük bir Portekiz kolonisi haline dönüşen Wolverhampton ve adına yer veremediğimiz birçok takım bu sezon da bizi futbola doyuracak, gözlerimizin pasını silecektir. 

*Kapak Görseli

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Mehmet Mert Özkan

Mehmet Mert Özkan

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.