Hayal Etme (Canlandırma)
Hem daha kolay öğrenmek hem de bilgileri hafızamızda tutmak için uygulayabileceğimiz en etkili yöntemlerden biri, bilgileri görselleştirmeye ve hikayeleştirmeye dayalı olan hayal etme ya da zihinde canlandırmadır.
Bulmaca Çözmek
Çengel bulmacadan sudokuya, yap-bozdan sözcük avına birçok farklı çeşitte bulmaca çözerek hafızanızı güçlendirebilirsiniz.
İpuçlarını takip ederek bilgiye ulaşmak ve öğrenilen bilgiyi yeniden kullanmak, eksik parçaları bulmak, şekil ve renkleri eşleştirmek, dikkati ve odaklanma kabiliyetini artırırken hafızayı da güçlendirmektedir.
Gruplandırma ve İlişkilendirme Yöntemi
Nesneleri ya da bilgiyi ortak özelliklerinden yola çıkarak gruplandırmak veya var olan bilgilerimizle benzerlik kurarak hatırlamak yani ilişkilendirmek, hafızayı kuvvetlendiren ve hatırlamayı kolaylaştıran yöntemler arasında yer alıyor.
Gruplandırmaya örnek olarak; sarı, tencere, pembe, mor, kaşık, yeşil, çatal ve tabak kelimelerinden mutfakta kullanılanlar ile renkleri iki ayrı gruba ayırıp bu şekilde hatırlamak verilebilir.
İlişkilendirmeye ise verilen en yaygın örnek, 62’den tavşan yapmaktır.
Kitap Okumak ve Film İzlemek
Yeni bilgiler öğrenmek, okunan ya da izlenen kaynaktaki konu ve olaylarla karşılaştığımız diğer olaylar arasında bağlantılar kurmak, zihinsel aktiviteyi destekleyerek hafızanın güçlenmesine yardımcı olmaktadır.
Nimonik Yöntem
Nimonik yöntem, ezberlenmesi zor kavramları, önceden bildiğimiz kavram ve bilgilerle destekleyerek öğrenmeye ve hatırlamaya dayanır.
Nimonik yönteme, ilkokul yıllarında ünsüz benzeşmesinin olduğu harfleri ezberlemek için kullandığımız ‘Fıstıkçı Şahap’ ipucu örnek verilebilir.
Ters El Alıştırması
Hafızanızı güçlendirmek için diş fırçalamak, yemek yemek ve düğme iliklemek gibi gündelik aktivitelerin bir kısmını aktif olarak kullandığınız eliniz yerine diğer elinizi kullanarak yapmayı deneyebilirsiniz. Kısa sürelerle ve basit aktivitelerle başlayacağınız bu egzersizi, zaman içerisinde süreyi artırarak ve yeni egzersizler ekleyerek sürdürebilirsiniz.
Satranç Oynamak
Hafızayı geliştirmenin en etkili yollarından bir diğeri, satranç oynamak. Düzenli olarak oynandığında zekayı, bilişsel becerileri ve stratejik düşünme kabiliyetini geliştiren satranç, aynı zamanda hafızayı da güçlendiriyor.
İleriye / Geriye Sayma, Hesap Yapma
Hafıza güçlendirme tekniklerinden biri de zihninizi zorlayacak sayılar belirleyip ileri ve geriye doğru saymak. Örneğin; aklınızdan 29’u belirleyin ve ileri doğru artırarak sayın (29, 58, 87, 116, …).
Bunun yanı sıra hesaplamaları hesap makinesi kullanarak değil aklımızdan yapmak da hafızayı kuvvetlendiriyor.
Kelime Türetme & Kelime Oyunları
Çocukluğumuzda sık sık oynadığımız, kelimenin son harfiyle kelime türetme oyunu da hafızayı güçlendirmeye yardımcı oluyor. Bir başkasıyla birlikte ya da kendi başınıza oynayabileceğiniz bu oyunun yanı sıra hafızanızı kuvvetlendirmek için araç plakalarındaki harflerden kelime veya cümle oluşturabilir ya da kutu veya dijital kelime oyunları da oynayabilirsiniz.
Hafızanızı Güçlendirmek için Dikkat Etmeniz Gereken Diğer Önemli Noktalar
Hafızanızı güçlendirmek için bu listede yer alan yöntemlerin yanı sıra birçok farklı teknik uygulayabilirsiniz. Ancak güçlü bir hafıza için bunların yanı sıra yeterince ve kaliteli uyumalı, sağlıklı ve dengeli beslenmeli, düzenli olarak egzersiz yapmalı ve stres seviyenizi düşürecek aktivitelere zaman ayırmalısınız.