Okuldaki bir çalışma grubundan büyük bir şirkete, başarılı bir topluluk nasıl organize edilir?
Ortak Amaç
Pek çok insan kendi çıkarları doğrultusunda motive olur. Bu yüzden bir topluluk organize ederken önceliğiniz; tüm katılımcıları birleştirebilecek ortak bir amaç belirlemek olmalıdır.
İnsanların birbirlerini sevmemeleri bu noktada çok da önemli değil. Topluluktaki her bir insanı ortak amaca ikna etmek konusunda kafanızdaki klişeleri bir kenara bırakın ve onları bir arada tutacak yaratıcı bir yol bulmayı deneyin.
Bu konuda siyasi örgütlenmelerde insanları birleştiren o tutkalın ne olduğunu incelemek size yardımcı olabilir.
Ancak unutmayın ki, başkaları üzerinde güç sahibi olan kurum ve kuruluşlar, çoğu zaman göründükleri kadar birleşmiş değillerdir.
Strateji Oluşturma
Bir araya gelen insanları birbirine yaklaştırmak ve ortak amaca odaklanmalarını sağlamak için strateji oluşturmaya zafer anından başlayın.
Zirve neresi, nereye ulaşmak istiyorsunuz ve ulaştığınız noktada neler kazanmış olacaksınız?
Zafer anını hayal ettikten sonra geriye doğru gidin. Buraya ulaşmak için neler yapmanız gerekiyor?
Basitleştirin
Bir strateji, plan ya da taktik ne kadar karmaşıksa, genellikle anlaşılması ve gerçekleştirilmesi de o kadar zordur. Başarıya ulaşılma olasılığı da bir o kadar düşüktür.
Küçük bir gruptaki insanların her birinden birden fazla sorumluluk almalarını isteyebilirsiniz. Fakat kalabalık gruplarda, insanların büyük çoğunluğundan net olarak tanımlanmış, belirli görevleri yerine getirmeleri istemelisiniz.
Fikir Ayrılıkları ve Anlaşmazlıklar
Hayatta olduğu gibi, kurulmuş topluluklarda da insanlar kısmen birleşmiş, kısmen bölünmüşlerdir.
İnsanlar arasındaki birliği güçlendirmek ve ayrılıkları telafi etmek konusunda sorumlu olduğunuzu unutmayın. Şikayet etmek, pes etmek, öfkeyle davranmak, taraf olmak ya da fikir ayrılıklarını göz ardı etmek tüm topluluğu hedeften uzaklaştıracaktır.
Doğru Soruları Sormak
Bir organizatörün sahip olabileceği en büyük yeteneklerden biri; insanlardan ‘doğru’ cevabı beklemek yerine, onları alışılmışın dışında ve derinlemesine düşünmeye teşvik edecek sorular sormaktır.
Görev Dağılımı ve Sorumluluklar
Birlikte çalıştığınız kişilerin, belirlenen strateji doğrultusunda ne zaman, neler yapmaları gerektiğini açık ve net bir şekilde bilmeleri gerektiğini unutmayın.
Ayrıca, her zaman alınacak riskler ve karşılaşılacak engeller olabilir. Bunlarla ne şekilde başa çıkılacağına dair hareket planlarını da hem başlangıçta hem de belirli aralıklarla tartışmak ve rotayı buna göre şekillendirmek gerekeceğini de hatırlayın.
Özgüven – Kibir Dengesini Kurabilmek
Bir topluluğun lideri ya da yöneticisi olabilirsiniz. Geçmiş deneyimleriniz size çok şey öğretmiş olabilir. Bugüne kadar yaptıklarınız sizi her zaman başarıya ulaştırmış olabilir.
İşler böyleyken kibirden kaçınmak için büyük çaba göstermeniz gerekebilir.
Unutmayın ki, topluluğu kurma görevi sizin olsa da en büyük ve önemli kaynağınız insanlar.
Başarıya ancak uyumlu bir birliktelikle ulaşılabilir.
Kültürün Gücü
İnsanların bir okulla ya da kurumla bağlılık kurmasını sağlayan en önemli etken kültürdür.
Hep birlikte oluşturulacak bir topluluk kültürü, insanların hem topluluğa ve ortak amaca hem de birbirlerine olan bağlılığını artıracaktır.
Yardım İstemekten Çekinmeyin
Yalnızca bir sorunla karşılaştığınızda değil, iyileştirme ve geliştirme için de yardım isteyebileceğinizi hatırlayın.
Üstelik bunu yalnızca bildiğiniz insanlara giderek yapmayın. Çevrimiçi olmanın ve pek çok insana ulaşabilmenin avantajlarını kullanarak size yardımcı olabileceğini düşündüğünüz diğer insanlarla da iletişim kurun.
İlk Andan Son Ana
- Kişilere karşı adaletli davranmaktan asla vazgeçmeyin,
- Problemlerin kişiselleşmesini engelleyin,
- Kahkahanın en büyük birleştirici ve sorun çözücü olduğunu her an hatırlayın!