Bir halkın geçmişten geleceğe götürdüğü en önemli şeyler, değerleri ve kültürel miraslarıdır. Geçmişten gelen ve bugün dünyamızı şekillendiren şiirler, destanlar, türküler ve diğer sanat eserleri buna en büyük örnektir. Şüphesiz ülkemizin de sahip olduğu ve günümüze kadar gelmiş pek çok eser vardır.
Ben de bu yazımda, bu eserlerin bir kısmının günümüze taşınmasına önayak olan, Anadolu’daki ‘Halk Ozanlığı’nı sürdüren Cem Yıldız’ı anlatacağım.
Yaşadığımız Anadolu toprakları, geçmişte birden çok halk ozanını bağrından çıkarmıştır. Ozanlar şiirler yazan, şiirlerini sazlarıyla dile döken, içinde barındırdığı anlamlarla doğruyu ve yanlışı sanatla anlatan kişilerdir. Ayrıca ozanlar, sadece eleştiriden ibaret olmayan şiirlerinde; aşk, ayrılık, hasret, yoksulluk, ilahi aşk, ve doğa sevgisi gibi temaları işleyen halk sanatçılarıydı.
Sazlarıyla, sözleriyle her zaman halkın yanında duran ozanlar, bu tutumları sebebiyle çeşitli dönemlerde otoriteler tarafından cezalandırılmışlardır. Hatta halkı isyana teşvik ettikleri iddiasıyla diri diri yakılmış, asılmış ve kimi zaman derileri yüzülmüştür.
Cem Yıldız’a geri dönecek olursak; 1970 yılında Erzincan’da dünyaya gelmiş, ilk ve orta öğrenimini Erzincan’da tamamlamıştır. Yaşadığı Anadolu coğrafyasının hamurunda olan saz, söz sevdası kalbine düşen Cem Yıldız, lisans öğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nda tamamlamıştır. Böylece mayasında olan Türk müziğinin eğitimini en iyi şekilde almıştır.
Mezun olduktan sonra, geçmişten gelen bu kültürü öğretmek ve daha fazla kişiye ulaştırmak için bir dersane kurmuştur. Ve burada, müzik ve bağlama dersleri vermiştir. Bunun yanı sıra, birçok sanatçıya gerek albüm gerekse sahne çalışmalarında eşlik etmiştir. Ayrıca Zülfü Livaneli ve Yıldız Tilbe gibi başarılı sanatçıların sahnelerinde bağlama sanatçılığı yapmıştır.
Bağlama sanatçılığındaki başarılarının yanı sıra bestecilik de yapan Cem Yıldız, Türk televizyonlarında yayınlanan Hırsız Polis dizisinin şarkısının bestecisi ve aynı zamanda yorumcusudur. Ek olarak Küçük Kadınlar, Fatih Harbiye ve Küçük Kadınlar gibi Türk televizyonunda yayınlanan birçok dizi ve filmin müziğini de yapmıştır.
2010 yılına gelindiğinde; ‘Hü’ albümünü çıkartan Yıldız, yazımın başında da anlattığım gibi ozanlarımızdan miras kalan türküleri, şiirleri ve deyişleri seslendirmiştir.
Günümüz dünyasında daha fazla maddi kazanç elde edebileceği alanlar olsa da Cem Yıldız, bunun yerine kültür mirasına sahip çıkmayı tercih etmiştir.
Pir Sultan Abdal, Şah İsmail, Yunus Emre ve Karacaoğlan gibi önde gelen halk ozanlarının eserlerini kendi tarzıyla yorumlayan Yıldız, böylece halk ozanlarının eserlerini daha fazla kişiye ulaştırmıştır.
Son çıkardığı ve ‘Kün’ ismini verdiği plakta, bu eserleri Caz müzik eşliğinde yorumlamış ve olumlu geri dönüşler almıştır. Eserlerinde her zaman Anadolu halk edebiyatına yer veren Cem Yıldız, bu albümünde de bu eserleri kullanmıştır.
Anadolu halk edebiyatının ön plana çıkarılması, böylelikle gelecek nesillere aktarılması için uğraşları sonuçsuz kalmayan Yıldız’ın bu albümünde yorumladığı, sözlerinin Yunus Emre’ye ait olduğu ‘Ahir Benem’ şarkısı bugünlerde ekranlarda olan Maraşlı dizisinde çalmış, seyircilerden gelen olumlu tepkiler sonrasında Anadolu Halk Edebiyatına olan ilgi de hatırı sayılır derecede artmıştır.
Sanatını kültür miraslarımıza sahip çıkmaya adamış olan Yıldız, günümüzde sayısı azalmakta olan halk ozanlarından biri olarak, geçmişi geleceğe aktarmaya devam etmektedir.