Yavuz Turgul, 80 sonrası Türk sinemasının en önemli isimlerinden biri.
Çok sayıda filmin senaryosunda imzası olan ve auteur yönetmen kabul edilen Turgul, aynı zamanda reklamcı ve eski bir gazeteci.
1946 yılında doğan yönetmen, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirmiştir. Öğreniminin ardından bir süre gazetecilik yapan Yavuz Turgul, Ses dergisinin tarihindeki en genç yazı işleri müdürü olmuştur.

1976 yılında, Ertem Eğilmez’in asistanı olarak Arzu Film’in senaryo ekibinde çalışmaya başlamıştır. Bu süreçte yazdığı senaryolarla Arzu Film geleneğini sürdürmüş ve toplumsal durumları aktaran filmlerini, komedi türünde kaleme almıştır.
Yavuz Turgul’un Arzu Film için yazdığı ilk senaryo, 1976 yılında çekilen ve yönetmenliğini Kartal Tibet’in yaptığı Tosun Paşa’dır.
Sinema dünyasında dikkati üzerine çektiği senaryo ise, yine Kartal Tibet’in yönettiği Sultan filmidir.

Turgul, Arzu Film’in ekonomik sıkıntılar yaşamaya başladığı 1980 yılında Manajans’ta metin yazarı olarak çalışmaya başlamıştır.
Manajans’ta yaratıcı yönetmenliğe kadar yükselen Turgul, 1993 yılında iş arkadaşı Jeffi Medina ile, Medina Turgul reklam ajansını kurmuştur. 1994 yılında, Medina Turgul ile DDB Needham Worldwide Communication Group ortak olmuştur.
Bu ortaklığın ardından ajans, hem yurtiçinde hem de yurtdışında pek çok ödüllü çalışmaya imza atmıştır.

1980 sonrasında yaşanan ekonomik değişimle birlikte Türk sinema sektörü, reklam sektörüyle bir arada sürdürülmeye başlanmıştır. Reklam sektörünün teknik avantajlarını sinemaya aktaran yönetmenlerden biri de Yavuz Turgul’dur.

Turgul’un yönetmen koltuğunda oturduğu ilk filmi,1984 yılında çekimleri tamamlanan Fahriye Abla’dır.
Turgul, 1987’de Muhsin Bey’i, 1990’da Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni, 1993’de Gölge Oyunu ve 1996 yılında izlenme rekorları kıran Eşkıya’yı çekmiştir.
1996 yılında, En İyi Yabancı Film kategorisinde Akademi Ödüllerine aday olan Eşkıya’nın ardından, sırasıyla Gönül Yarası’nı, Av Mevsimi’ni ve Yol Ayrımı’nı çekmiştir.

Turgul’un filmlerinde, ağırlıklı olarak hızlı toplumsal, ekonomik ve kültürel değişim ele alınır. Bireyin bu değişim karşısında yaşadığı uyumsuzluk ve içsel çalkantılar baskındır.
Geleneksel ile modern, eski ile yeni, Doğu ile Batı çatışması birey üzerinden aktarılır. Hüzün ve mizah bir aradadır.

Filmlerinin büyük çoğunluğunda, günü ve geleneği temsil eden iki zıt, erkek karakter yer alır. Bu iki zıt karakter, bazı noktalarda çatışırken filmlerin ilerleyen dakikalarında birbirlerine yardım eder, birbirlerini anlamaya başlar ve bir dostluk geliştirirler.
Bunun iki istisnası vardır: Fahriye Abla ve Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni.

Senaryolar, bir neden-sonuç ilişkisi içinde, karakterlerin ulaşmaya çalıştıkları hedef doğrultusunda ilerler. Ancak film, olaylardan ziyade karakterler üzerine kurgulanmıştır.
Fahriye Abla dışında, Yavuz Turgul’un çektiği tüm filmlerde Şener Şen oynamıştır. Ayrıca senaristliğini yaptığı pek çok filmde de Şener Şen yer almıştır.

Yavuz Turgul filmlerinde mekan, genellikle tüm toplumsal değişimi ve çelişkileri net bir şekilde gösterebileceği İstanbul’dur.

Yönetmeni Olduğu Filmler
- 1984, Fahriye Abla
- 1987, Muhsin Bey
- 1990, Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni
- 1993, Gölge Oyunu
- 1996, Eşkıya
- 2005, Gönül Yarası
- 2010, Av Mevsimi
- 2017, Yol Ayrımı
Senaryosunu Yazdığı Filmler
- 1976, Tosun Paşa
- 1978, Sultan (Filmin müzikleri de Turgul tarafından yapılmıştır.)
- 1979, Erkek Güzeli Sefil Bilo
- 1979, Banker Bilo
- 1981, Davaro
- 1981, Hababam Sınıfı Güle Güle
- 1981, Çiçek Abbas
- 1982, İffet
- 1983, Aşk Kadını
- 1983, Şekerpare
- 1984, Fahriye Abla
- 1985, Züğürt Ağa
- 1987, Muhsin Bey
- 1990, Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni
- 1993, Gölge Oyunu
- 1996, Eşkıya
- 2005, Gönül Yarası
- 2007, Kabadayı
- 2010, Av Mevsimi
- 2017, Yol Ayrımı
Turgul, aralarında Siyad Türk Sineması Ödülleri, Antalya Film Şenliği, İstanbul Film Şenliği, Sinema Yazarları Derneği, San Sebastian Film Festivali ve Valencia Film Festivali gibi çok sayıda ulusal ve uluslararası organizasyonda En İyi Film, En İyi Senaryo ve En İyi Film Müziği gibi pek çok kategoride ödülün sahibi olmuştur.
