Benin Bayrağının Anlamı
İlk olarak, Fransa’ya bağlı özerk bir bölge olan Dahomey’in bayrağı olarak kullanılan Benin bayrağı, 1990 yılından itibaren, yeniden ülkenin resmi bayrağı olarak kabul edilmiştir.
Pan-Afrika renkleri olan kırmızı, sarı ve yeşil şeritlerden oluşan bayrakta; yeşil renk, umudu ve ülkenin güneyindeki verimli toprakları; sarı renk, refahı ve Savana bölgesini; kırmızı renk ise, cesareti ve ülke için dökülen kanı temsil etmektedir.
Botsvana Bayrağının Anlamı
Botsvana, bayrağında Pan-Afrika renklerine yer vermeyen az sayıda ülkeden biridir.
1966 yılından itibaren kullanılan bayraktaki mavi renk, gökyüzünü, suyu ve yağmuru; siyah ve beyaz şeritler ise, ülkedeki etnik grupların birlikte uyum içinde yaşadığını ifade eder. Ayrıca ülkenin devlet armasında bulunan iki zebrayı da temsil etmektedir.
Burundi Bayrağının Anlamı
Bugünkü halini 1982 yılında alan Burundi bayrağında; bayrak üzerinde çarpı işareti oluşturan beyaz şeritler, barışı; çarpının altında ve üstünde kalan kırmızı üçgenler, bağımsızlık mücadelesinde yaşamını kaybedenleri ve bayrağın sağ ve sol tarafında bulunan yeşil üçgenler, ilerlemeyi ve umudu temsil eder.
Bayrağın tam ortasındaki beyaz dairenin içinde yer alan yeşil çerçeveli, kırmızı altı köşeli yıldızlar, ülkenin sloganı olan Birlik, Çalışma ve İlerleme üçlemesi ile ülkede yaşayan üç etnik grubu anlatır.
Ekvator Ginesi Bayrağının Anlamı
Bugünkü haliyle 1979 yılında kullanılmaya başlanan bayraktaki yeşil renk, ormanları ve ülkenin doğal zenginliklerini; beyaz, barışı; kırmızı, bağımsızlık mücadelesini; mavi üçgen ise, Afrika kıtasını, ülkeye bağlı adaları ve denizi temsil eder.
Bayrağın ortasında, beyaz şeridin üzerinde, ülkenin devlet arması bulunmaktadır. Armada, üzerinde sarı renkte, altı adet altı köşeli yıldız bulunan bir Mangrova ağacı vardır. Ağacın altında, ülkenin sloganı olan Birlik, Barış, Adalet yazmaktadır.
Gana Bayrağının Anlamı
Etiyopya bayrağı temel alınarak tasarlanan Gana bayrağı, 1957 yılından beri kullanılıyor.
İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Avrupalı devletlere karşı bağımsızlığını ilan eden ilk Afrika ülkesi olan Gana bayrağında, Pan-Afrika renkleri hakimdir.
Bayraktaki yeşil renk, ülkenin ormanlarını ve bitki örtüsünü; sarı renk, yeraltı kaynaklarını ve kırmızı renk, bağımsızlık için canını feda eden halkı temsil etmektedir. Bayrağın ortasında, sarı şeridin üzerinde bulunan siyah renkli beş köşeli yıldız ise, özgür Afrika’yı ve sömürge karşıtlığını ifade etmektedir.
Liberya Bayrağının Anlamı
ABD bayrağından esinlenilerek tasarlanan ve 1847 yılından itibaren kullanılan Liberya bayrağı, 6 kırmızı ve 5 beyaz yatay şeritten oluşmaktadır. Bayrağın sol üst köşesinde, içinde beş köşeli beyaz bir yıldızın yer aldığı mavi bir kare bulunmaktadır.
11 yatay şerit, ülkenin bağımsızlık bildirisine imza atan 11 kişiyi; kırmızı renk, cesareti; beyaz renk, yüksek morali temsil etmektedir. Yıldız, kölelerin bağımsızlık kazanmasını ve mavi zemin Afrika kıtasını sembolize etmektedir.
Mozambik Bayrağının Anlamı
Dünyadaki en ilginç bayraklardan biri olan Mozambik bayrağı, 1983 yılında günümüzde kullanıldığı haline getirilmiştir. Tasarımında, Portekiz sömürgeciliğine karşı bağımsızlık mücadelesi veren Mozambik Kurtuluş Cephesi’nin parti bayrağından esinlenilmiştir.
Bayraktaki yeşil renk, doğayı; siyah renk, Afrika kıtasını; sarı renk; ülkenin mineral zenginliklerini; bu renkleri birbirinden ayıran iki ince, beyaz şerit ise, adaleti ve barışı temsil ediyor.
İkizkenar üçgenin kırmızı rengi, sömürgeciliğe karşı verilen mücadeleyi; üçgen içerisindeki beş köşeli sarı yıldız, Enternasyonalizm ruhunu; kitap, eğitimi; çapa, çiftçileri ve süngülü kalaşnikof, ülkenin savunulmasını ifade ediyor.
Malavi Bayrağının Anlamı
Malavi bayrağı, 1964 yılında, ülkenin Birleşik Krallıktan bağımsızlığını kazanmasının ardından kullanılmaya başlanmıştır. Ülkede 2010 ile 2012 yılları arasında farklı bir bayrak kullanılmış olsa da halkın olumsuz tepkisi sebebiyle yeniden resmi bayrak olarak kabul edilmiştir.
Bayraktaki siyah renk, Afrika halkını; kırmızı renk, bağımsızlık savaşında dökülen kanı ve yeşil renk, ülkenin ormanlarını temsil etmektedir. Siyah şeridin ortasında bulunan, 31 adet ışına sahip kırmızı yarım güneş figürü ise, özgür ve birleşik Afrika’ya duyulan umudu sembolize eder.
Güney Afrika Bayrağının Anlamı
1994 yılında kabul edilen Güney Afrika bayrağında bulunan kırmızı renk, topraklarını savunurken hayatını kaybedenlerin kanını; mavi renk, gökyüzünü; yeşil renk, ülkenin topraklarını; siyah renk, Afrika kıtasını ve Afrikalı siyah halkı; beyaz renk, ülkedeki beyaz halkı ve sarı renk, ülkenin yeraltı kaynaklarını temsil etmektedir.
Bayrakta oluşan ‘Y’ harfi ise, 2 ırkın birlikteliğini sembolize eder. Dünyadaki en renkli bayraklardan biridir.
Zambiya Bayrağının Anlamı
1964 yılından itibaren kullanılan Zambiya bayrağı, 1996 yılında bugünkü halini almıştır.
Bayraktaki yeşil renk, ülkedeki ormanları ve tarlaları; kırmızı renk, özgürlük mücadelesini; siyah renk, halkı ve turuncu renk, zengin yeraltı kaynaklarını sembolize eder.
Ülkenin ismini aldığı, Zambezi ırmağında yaşayan ve bayrakta kanatları açık bir şekilde resmedilmiş kartal figürü ise, ülkenin daha yüksek hedeflere ulaşma arzusunu temsil ediyor.
NOT: 60’ın üzerinde ülkenin yer aldığı Afrika kıtasındaki bayrakların anlamlarını iki listede toplamaya çalıştık. Ülkeleri seçerken, bayraklarda kullanılan renklerin ve sembollerin birbirinden farklı anlamlar taşımasına dikkat ettik.