Vücudumuz için gerekli ve faydalı olan doğal şeker, yediğimiz birçok besinde bulunuyor. Şekeri bırakmak denildiğinde ise, işlenmiş, rafine şekeri bırakmak kastediliyor. Peki, rafine şeker hangi gıdalarda bulunuyor? Başta paketli ve hazır gıdalar olmak üzere fast food yiyeceklerin, sosların ve atıştırmalıkların pek çoğu rafine şeker içeriyorlar.
Not: Beslenmemizde rafine şekere ne kadar yer verdiğimize bağlı olarak şekeri bıraktığımızda kan şekerinin düşmesi, mide bulantısı, yorgunluk, açlık hissi ve baş ağrısı gibi yan etkilere marız kalabiliyoruz. Bir başka deyişle; bedenimiz şeker yoksunluğu çekebiliyor. Bu yüzden şeker tüketmeyi aşama aşama bırakmayı tercih edebilir ya da bu yan etkilere birkaç gün direnmeyi göze alarak tamamen rafine şeker alımınızı durdurabilirsiniz.
Peki, şekeri bırakınca ne tür değişiklikler bizi bekliyor?
Daha Dengeli Bir Ruh Hali
Fazla şeker tüketimi, ruh halimizin daha dengeli olmasına ve düzenlenmesine yardımcı olan serotonin ve dopamin gibi nörotransmitterlerde dengesizliğe neden olarak ruh halimizde ani değişimler olmasına sebep olmaktadır.
Şeker tüketimini kısıtladığımızda ya da bıraktığımızda, ruh halimizin daha dengeli ve istikrarlı olmasının yanı sıra stres yönetimini de daha kolay sağlarız.
Daha Fazla Enerji
Halsizlik hissettiğimizde enerjimizin artması için genellikle şekerli yiyecek ve içeceklere yönelsek de aslında şeker, enerji düzeyimizi önce birden artırır ve yine aniden düşürerek daha yorgun hissetmemize sebep olur.
Şeker tüketmeyi bıraktığımızda, kan şekerimiz ne aniden yükselecek ne de aniden düşecektir. Bu da, enerji seviyemizin gün boyu belirli bir seviyede kalmasını sağlayarak halsizlik ve yorgunluk hissinin azaltmasına yardımcı olacaktır.
Daha Sağlıklı Bir Sindirim Sistemi
Fazla şeker tüketimi, gıdaların bağırsaktan geçiş süresini kısaltarak sindirim sisteminin fonksiyonlarını ve çalışmasını olumsuz etkiler. Şeker tüketimini azalttığımızda ise, başta bağırsaklarımız olmak üzere sindirim sistemimiz normal yapısal haline ve çalışma düzenine girer.
Daha Sağlıklı Bir Karaciğer
Şekerli gıdalar tüketmek karaciğer yağlanmasına sebep olarak insülin direncini artırır ve pankreasın yeterli seviyede çalışmamasına neden olur. Bu da diyabete yakalanma riskini artırır.
Şeker tüketimini sınırlamak veya tamamen kesmek, karaciğerin ve dolayısıyla pankreasın daha hızlı yenilenmesine ve işlevlerini daha sağlıklı bir şekilde sürdürebilmelerine yardımcı olur.
Karaciğer Sağlığını Korumak için Dikkat Edilmesi Gerekenler listemiz de ilginizi çekebilir.
Tansiyonun Normalleşmesi
Şeker tüketimi tansiyonun yükselmesine sebep olduğundan şekeri bırakınca tansiyonunuz da normal seviyelerde seyretmeye başlayacaktır.
Daha Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi
Fazla şeker tüketimi bağırsaklarda zararlı bakterilerin ve çeşitli mantar türlerinin çoğalmasına sebep olur. Şekeri bıraktıktan bir süre sonra ise, bağırsak florası daha sağlıklı hale gelerek bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olur.
Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir? yazımız da ilginizi çekebilir.
İltihaplanmaların Azalması
Şekerli gıdalar iltihabı tetikledikleri için özellikle ağrılı durumlarla baş etmeyi zorlaştırır. Şekeri bırakınca, iltihabın ve ağrının kontrolü kolaylaşır.
Şeker Bağımlılığının Ortadan Kalkması
Şeker bağımlılık yaratır ve ne kadar çok şeker tüketirseniz, o kadar çok şeker tüketmek istersiniz. Bu yüzden sık sık tatlı krizine giriyorsanız, bunu önlemek için şeker yemeyi bırakmanız gerekir.
Bir başka deyişle, şekeri bırakınca şeker istediğiniz de ortadan kalkacaktır.
Daha Kolay Kilo Kontrolü
Şeker, ekstra kalori anlamına geldiği için fazla şeker tüketmeyi bıraktığınızda otomatik olarak fazla kilolarınızın bir kısmından da kurtulursunuz.
Daha Sağlıklı ve Canlı Bir Cilt
Şekerli gıdalar başta akne ve sivilceye sebep olarak cilt sağlığını olumsuz yönde etkiler. Şeker tüketimini kısıtladığınızda ya da bıraktığınızda hem sivilce ve aknelerin azaldığına hem de cildinizin daha canlı göründüğüne şahit olacaksınız.
Sağlıklı Bir Cilt için 10 İpucu listemiz de ilginizi çekebilir.