23 Şubat 2021

PlayStation 4 Oyunlarından Daha Büyük 10 Devasa PlayStation 3 Oyunu

Selçuk Culum

~9dk

Oyun severler yeni nesil konsollara alışmaya çalışırken, şu anda aktif olarak kullandığımız konsolları bir kenara bırakmak ve PlayStation 3 dönemine göz atmak istiyorum. Bir çoğumuz kullandığımız teknolojik ürünün yenisi çıktığında, elimizde bulunanı gözümüzde eskitme eğiliminde oluruz ve onun, teknolojinin hangi sınırlarına ulaştığını gözden kaçırırız. Belki de o, teknolojik anlamda uzun süre eskitilemeyecek bir eşiği geçmiştir. Yani, bir dönemin başlangıcı ya da kırılma noktasıdır.

Evimizde keyifle kullandığımız PlayStation 4’lerin bir önceki nesle ne kadar fark attığını, onu ne kadar eskittiğini görmek için oyunların boyutlarını kıyaslamak önemli olsa da, tek başına yeterli değildir. Bir oyunun boyutları, o oyun hakkında ciddi bir fikir verir, ancak çok fazla değişkene bağlı olarak oyunlar gereksiz büyüyebilir ya da hafızadaki alanı ekonomik kullanmak adına, ciddi tasarruflara gidilerek küçültülebilir. Yani, boyutlar yanıltıcıdır ve biraz fal bakmaya benzer. PlayStation 3 dönemini bilenler hatırlar, oyunlarda neredeyse tam kurulum diye bir şey yoktur. Birçok oyun, kurulumsuz bir şekilde, diski cihaza taktığınız anda oynanabilir. Tabi, cihazınız internete bağlı değilse.

PlayStation 3 oyunları, ‘ilk gün yaması’ (oynanışı bozmayan, ama oyuncuyu rahatsız edebilecek glitchleri ve bugları onarmak adına gelen resmi güncelleme) olmadan oynanabiliyordu. Ben de, birçok oyunu ilk gün yaması olmadan bitirdim. 

Video oyun şirketleri oyunlarını, internet erişimi olmayan kullanıcıların varlığından haberdar olduğundan, minimum bugla piyasa çıkarıyordu. Çünkü internet erişimi olmayan bir konsolda bu bugları güncelleme ile düzeltemezsiniz. Dijitalleşme, o yıllarda bu kadar güçlü değildi ve fiziksel kopyaların satışları ön plandaydı. Şimdi, dijitalleşmenin önünü açmak adına mı yapıldı, yoksa başka bir nedenden midir bilemem, oyun diskleri bütün veriyi konsola aktarıyor. Oyunun boyutunu olduğu gibi konsola aktardığınızda, diski sadece lisans kodu okutmak için yerleştiriyorsunuz. 

PS3 döneminde dijitalden satın alma yapmadıysanız, birçok oyun, cihazı ‘save’ dosyaları hariç neredeyse yer kaplamadan kullanmış oluyordu. Böylelikle BluRay diskler dijitale nazaran, düşük hafızası olan PlayStation 3 için alternatifi olmayan bir seçenekti. PlayStation 3’ün ilk sürümleri 40, 60, 80 GB hafızaya sahiplerdi. Listedeki oyunlara bakınca, oyunları kurulumsuz oynayabildiğiniz için minnettar olacaksınız ve neden fiziksel kopyanın, yani BluRay disklerin, bu tür konsollar için tek seçenek olduğunu anlayacaksınız. Oyunların boyutları son yıllarda çok büyümüş gözükse de, bu büyümeyi, tabiri caizse sıçramayı, PlayStation 3, döneminin büyük bütçeli, kendi konsoluna özel oyunlarıyla yıllar önce yaptı. 

Neyse, lafı uzatmayayım. Sizi birçok PlayStation 4 oyununa aman diletecek yüksek boyuttaki 10 oyun ile baş başa bırakayım.

NOT: Boyutlar oyunların güncellemesiz ve piyasaya çıktığı dönemdeki hali baz alınarak yazılmıştır. Oyunların boyutları, güncellemeler ile büyümüş ya da başka sürümlerde minik tasarruflara uğramış olabilir.

Uncharted: Drake’s Fortune (2007)

22 GB’lik boyutu ile türünün sade ama umut vaat eden TPS aksiyon ve macera oyunu. İkinci oyunu ile adeta çığır açtı. Fakat ikinci oyunu, 18 GB’lik boyutundan ötürü bu listeye eklemedim.

Heavy Rain (2010)

22 GB boyutunu gördüğümde iyi grafikler ve iyi modellemelerle dolu bir oyunu deneyimleyeceğimi tahmin etmiş olsam da, interaktif bir filmi tecrübe etmeyi beklemiyordum. Sürekli yağmurlu ve kasvetli havası ve hüzünlü soundtrackleri ile beni kendine bağlamıştı. Etkisi bir müddet üstümde kalmıştı.

Yakuza 5 (2012)

23 GB’lik boyutu ile PS3’ün baba oyunlarından biri, Yakuza 5. Bu listeye giren oyunlar, en iyi oyunlar olmasa da, PS3 neslini bu listedeki oyunları deneyimlemeden geçirdiyseniz konsolun teknolojik sınırını görmemişsiniz demektir.

Beyond: Two Souls (2013)

Oyunun boyutu 24.98 GB, ama siz 25’e yuvarlayıverin. Quantic Dream’in çıkarttığı bir başka oyun. Heavy Rain gibi, Beyond Two Souls da adeta bir interaktif film.

Başrolünde, Eliot Page’in modellenmiş olduğu bir karakteri kontrol ediyoruz.

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (2008)

O yıllarda 26.56 GB’lik boyuta sahip olan bir oyun. Ben ve arkadaşlarım, o yıllarda GTA San Andreas’ın grafiklerine hayran hayran bakıyorduk. Video oyunlar, bulunduğumuz döneme göre geriden geliyor ve internetin gücünü tam manası ile kullanmadığından, kendilerini sadece sıkı oyun takipçilerine duyuruyordu. Gerçi o dönem 2 GB’lik oyunları bırakıp buna baksaydım aylarca kendime gelemezdim, herhalde.

Resistance 3 (2011)

Resistance 3, 32.56 GB’lik büyük boyutu ile serinin en büyük boyutlu oyunu. Aslında 2011’e ayrı bi parantez açmak lazım, çünkü oyunların boyutunda ikinci bir sıçrama dönemi sanki. Listenin sonunda bahsettiğim şeyi daha iyi anlayacaksınız.

The Last of Us (2013)

Oyunun boyutu 32.98 GB. Siz onu da 33’e yuvarlayıverin. The Last of Us için ayrı bir liste yapmak gerek ama PS3’ün en büyük boyutlu oyunlarından, hatta birçok PS4 oyunundan da büyük. Infamous: Second Son (24GB) ve The Last Guardian (12GB), PS4 oyunu olmalarına rağmen listedeki birçok oyundan daha küçük bir alan tutuyor.

God Of War III (2010)

God Of War III, 35.06 GB’lik boyutu ile çıktığı dönem beni PS3 almak zorunda bırakan oyundur. O günkü birçok oyun incelemesi yapan siteyi taramış biri olarak, oyundan nasıl bahsedildiğini dün gibi hatırlıyorum. ‘Bu oyun PS3 sistemine ağır gelmiyor mu’ yorumlarını da hatırlıyorum.

Killzone 3 (2011)

41 GB’lik boyutu ile PS3 döneminin en yüksek boyutlu FPS türündeki oyunudur. Üstelik linear oynanışına ve 4 – 6 saat gibi kısa denebilecek bir oynanış süresine rağmen, bu kadar büyük olması, PlayStation 3 sistemini sonuna kadar zorlayan bir oyun olduğu gerçeğinin başka bir kanıtı.

2013’te PlayStation 4’e çıkan Killzone 4: Shadow Fall’dan bile büyük. Zaten Killzone 3’ün kullanıcı ve eleştirmen puanı da daha yüksek. Teknik anlamda özensiz bir devam oyunu olmuş. Yeni nesil olması, onu yeni nesil yapmıyordu maalesef.

Uncharted 3 (2011)

Uncharted 3, 45.77 GB’lik boyutu ile yalnızca listenin değil, aynı zamanda bütün türler içinde PlayStation 3 döneminin, BluRay kaplarında en yüksek alan kaplayan oyunuydu. Rubilhali Çölü bölümü, o güne kadar yapılmış, görsel anlamda zirvede yer alacak bir bölüm olabilir. 

Listenin başındaki 20 GB’lik oyunların emsalinden çok sayıda bulunuyor. Bu yüzden kendi deneyimlediğim ve PlayStation’a özel olan oyunlar olmasına özen gösterdim. Lakin listenin sonunda yer alan oyunların alternatifi yok. Bunlar, boyutlarıyla en devasa oyunlar. Ayrıca Uncharted 3’ün Remastered, yani cilanmış PlayStation 4 sürümünün 19 GB olduğu notunu düşelim.

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Selçuk Culum

Selçuk Culum

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.