Paganizm, geçmişte Hıristiyanlık öncesi dinleri tanımlamakta kullanılmakta iken günümüzde, çok geniş anlamda, bildiğimiz tek Tanrıcı dinlerin dışında kalan, ancak evrensel kutsal bir gücü kabul eden doğa tabanlı eski inançları anlatmak için kullanılmaktadır.
Paganizm ile ilgili daha detaylı bilgiye Doğanın Bütünlüğüne ve Kutsallığına Saygı: Paganizm yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Paganlarda yeni yıl ve diğer bayramların kutlanması, döngüsel zamanın devam etmesinin, aynı zamanda yaşamın sürekliliğinin kutlanışıdır. Bu bağlamda ritüellerin de şimdiki zamanda değil kutsal zamanda gerçekleştiğini düşünmek gerekmektedir. Ritüelden amaç da zaten kutsal mekân ve kutsal zamanda Tanrılarla bir olarak eskiden meydana gelmiş yaradılışın tekrarlanmasıdır.
Bu bayram günlerine kısaca bakacak olursak;
Samhain
Sowen diye telaffuz edilen Samhain, 31 Ekim – 1 Kasım tarihleri ne denk düşer ve pagan takviminde önemli bir yer tutmaktadır. Kelt ve Germen toplumlarında farklı bir yeri olan Samhain, Germenlerde ölüm ile alakalı iken Kelt kültüründe yeni başlayan karanlık günleri hatta yeni gelecek yılı sembolize eder, soğukların ve karanlığın başladığı gündür.
Yule (Kış Gündönümü)
Pagan inancına sahip birçok topluluk için Yule, 21 Aralık’ta kutlanmaktadır ve kuzey yarım kürenin birçok yerinde yılbaşı olarak da kabul edilir. Yule, günlerin kısalmasının durması ve en uzun gecenin yaşanması ile akabinde günlerin uzamaya başlaması, güneş günlerinin yeniden gelmesi olarak kabul edilmiş ve takvim başlangıcı olarak alınmıştır. Pagan topluluklarında coşkuyla kutlanan Yule, günümüzde Noel’e hatta Yılbaşı’na kaynaklık etmiştir.
İmpolc
Pagan takviminin bayramlarından biri de, 31 Ocak – 1 Şubat’ta kutlanan İmpolc’tur. Koyunların kuzu vermesine bağlanan bu bayram aslında yavaş yavaş kıştan çıkmanın da kutlandığı bir bayramdır.
Ostara (İlkbahar Ekinoksu)
Kuzey Yarımkürenin birçok topluluğu için önemli olan ilkbahar ekinoksu birçok kültürde yazın gelişi olarak kutlanmış hatta yılbaşı olarak da kabul edilmiştir. Ostara’dan Nevruz’a kadar farklı isimler alan bu özel gün, en önemli pagan bayramlarından biridir.
Beltane
Paganizm içinde yaz ve ışık bayramlarından biri olan ve 30 Nisan – 1 Mayıs’ta kutlanan Beltane, en eski bahar bayramlarından biridir. Günümüzde de Bahar Bayramı olarak kutlanan bu özel gün, Kuzey ülkelerinde önemli kutlamalara sahne olmaktadır. Türk kültüründeki Hıdırellez de bu tarihe yakın olmakta ve Hızır günlerini başlatarak yılı yaz ve kış olarak ikiye bölerek tarım mevsiminin açıldığını bildirmektedir.
Litha (Yaz Gündönümü)
En uzun günlere denk gelen, yerine göre 21 ile 23 Haziran tarihleri arasında kutlanan bir bayramdır.
Lughnasadh (Lammas)
31 Temmuz – 1 Ağustos’ta kutlanan bu bayram, baharda atılan tohumların yeşerdiği ve ürünün alındığı zamandır. Aynı zamanda güneşin en sıcak zamanlarında da denk düşer, Işık Bayramı olarak da kutlanır.
Mabon
Aslında sonbahar ekinoksudur. Yaklaşık olarak 21 Eylül’de kutlanır. Gündüz ile gecenin eşit olmasından sonra kış karanlığının egemen olacağını bildirir.
Bu bayramlar görüldüğü üzere takvime ve Kuzey Yarımkürenin önemli günlerine bağlı bayramlardır.