Yediğimiz her besinin vücudumuzda bir etkisi bulunmaktadır. Tükettiğimiz gıdaların sağlıklı olması bedensel, zihinsel ve ruhsal sağlığımızı düşündüğümüzden çok daha fazla etkiler. Sağlığa olan yararlarının yanı sıra fonksiyonel olmalarıyla da günlük diyette daha sık yer vermemiz gereken o süper besinlere gelin birlikte bakalım:
Yumurta
Bütün esansiyel aminoasitleri içermesi ve içerdiği proteinin tam olarak kullanılmasıyla anne sütüne eş değerde örnek kalite proteindir. Yüksek biyolojik değere sahip olan yumurtadan 100 gram tüketildiğinde vücuda 94 gram protein alınır. Sarısının yağ açısından zengin olmasıyla vücuda alınan yağda çözünen vitaminlerin emilimi kolaylaşır. Diğer protein kaynaklarına nazaran daha ekonomik olması da bir diğer avantajıdır. Günlük diyette mutlaka yer verilmeli, özellikle adölasan dönemindeki çocukların mutlaka tüketmesi gerekmektedir.
Yoğurt
Bir diğer iyi kalite protein olan yoğurt sadece protein değeriyle değil içerdiği probiyotiklerle de özellikle kadın sağlığı, gelişim döneminde çocuk ve ergenler, yaşlılar için gerçek bir süper besindir. Uzun dönem antibiyotik kullanımına karşı vücudun immün sistemini korur, içerisinde bulunan kalsiyum ve çinkoyla kemik gelişimini sağlar. Bunun yanında yoğurt altı suyu whey protein bakımından zengindir. Nötral tadı sayesinde çorbalarda, soslarda, makarnalarda kullanılabilir.
Ceviz
E vitamini ve doymamış yağ asidi bakımından zengin olan ceviz, sağlıklı yağ alımı için en ideal kaynaklardan biridir. Mineral bakımından zengin ve sinir sistemi sağlığı için vazgeçilmezdir.
YeşiI Mercimek
Posalı bir gıda olan yeşil mercimek bağırsak sağlığı için önemlidir. İnce bağırsağı temizler. İyi bir bitkisel protein kaynağıdır. Diğer baklagiller gibi yumuşak bir tada sahiptir ve pek çok yemekte kullanılabilir.
Çavdar
Tahıllar grubundan olan çavdar, buğday ve buğday ürünlerine göre daha fazla çözünür lif içerir. Düşük glütenli olmasıyla glüten hassasiyeti olan kişiler tarafından daha rahat tüketilebilir. Potasyum, magnezyum ve B6 (niasin) bakımından zengindir. Kepekli tüketildiğinde düşük glisemik indeksi sayesinde uzun süre tokluk sağlar ve kan şekerini dengeler. Günlük karbonhidrat tüketimi için iyi bir kaynaktır.
Ispanak
Koyu yeşil yapraklı sebzeler grubuna dahil olan ıspanak iyi bir demir kaynağıdır. Kalp damar sağlığı için tüketilmelidir. Magnezyum, kalsiyum ve A vitamini de içerir. Çocukluk çağlarında sık tüketilmesi göz sağlığı ve kemik gelişimine katkı sağlar. Mevsiminde tüketilmeli ve pişen yemeği tekrar tekrar ısıtılmamalıdır.
Zeytinyağı
Zeytinyağı iyi bir E vitamini kaynağıdır. Doymamış yağ asidi bakımından zengindir ve tüketiminde doymuş yağ asitleri tüketimi sonucu açığa çıkan damar tıkanıklığı oluşmaz. Polifenollerden zengindir. Ransidite meydana gelmeden, tercihen soğuk sıkım zeytinyağı tüketilmelidir.
Sarımsak
Doğal antibiyotik görevi gören sarımsak özellikle kışın, zayıf immün sistemini güçlendirmek ve korumak için sık tüketilmelidir. Kolesterol ve tansiyonu düşürüp, dengeler. Yoğun aroması pişirilerek yumuşatılabilir. Et, tavuk, balık, sebze yemekleri, çorbalar, yoğurtlu yemekler gibi birçok ürünle birlikte tüketilebilir.
Muz
Muz iyi bir potasyum kaynağıdır. Lifli olması sebebiyle bağırsakları temizler. Uzun süre tokluk sağlar. içerdiği şeker miktarıyla ani düşen kan şekerini hızlıca yükseltir. Özellikle ağır antrenman ve maç öncesi sporcular tarafından tüketilebilir. Çocuklar tarafından da sevilen bir meyvedir, günlük tüketimine bir miktar dikkat edilerek rahatlıkla tüketilebilir.
Karaciğer
Sakatat grubundan olan ciğer, çok iyi bir B12 kaynağıdır. Bitkisel ürünlerde bulunmayan B12 vitaminini hayvansal kaynaklardan almak gerekir. Demir minerali bakımından da zengin olan ciğer kansızlığa iyi gelir. iyi bir antioksidandır. Vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Hazırlaması ve pişirmesi kolaydır fakat çok pişirip kurutmamaya dikkat edilmelidir. Kızartarak pişirilmesi durumunda tüketimine dikkat edilmelidir, yeşil yapraklı sebzelerle birlikte dengeli bir tüketim sağlanabilir.
Sağlıklı beslenmeye dair diğer içeriklerimize buradan ulaşabilirsiniz.