Ülkemizde, yoldan çevireceğimiz 10 kişiye profesyonel bir futbolcu ismi bilip bilmediklerini sorsak, bu insanların en az %90’ı bu soruya kolaylıkla cevap verecektir. Fakat aynı soruyu hentbol oyuncusu olarak sorsak, büyük olasılıkla pek çok kişi yanıt veremeyecektir.
Ülkemizde hentbol fazla bilinmeyen ve takip edilmeyen bir spor olduğu için kadın hentbol takımlarımız ve oyuncularımız da, doğal olarak pek bilinmiyor.
Kısaca Hentbol
- Hentbol, 6 oyuncu ve 1 kaleci olmak üzere toplam 7 kişiyle oynanan bir takım oyunudur.
- Bir salon sporudur.
- 30’ar dakikadan oluşan 2 devrede, uzatma olmadan oynanır. Yani, süre sıfırlandığı anda, sonuç ne olursa olsun, siren çalar ve oyun son bulur. Ancak bu kural kadınlar ligi için geçerli değildir. Kadınlar ligi 25’er dakikadan ve 2 devreden oluşur.
- Hentbolda oyuncu değişikliği sınırı yoktur. Takımlar istediği kadar oyuncu değişikliği yapabilir.
- Sahada 2 hakem bulunur. Saha kenarında maçı izleyen bir kurul da vardır.
- Temasın oldukça fazla olduğu hentbolda hakemler, mücadele edilmesine izin verirler.
- Kaleci hariç, diğer oyuncuların topa ayağıyla müdahale etmesi yasaktır. Bu durumda top rakibe geçer.
- Forma çekme, rakibi düşürme gibi olaylarda oyun durdurulur ve rakip serbest vuruş hakkı kazanır.
- Müdahalenin sertliğine göre, hata yapan oyuncu 2 dakika ceza alıp oyundan çıkarılabilir. Sarı kart, kırmızı kart ya da mavi kart görebilir. Ceza sahasında düşürülen rakibe 7 metre atışı verilir ve istenen oyuncu 7 metre atışını kullanabilir. Ancak genelde, her takımın ikişer tane 7 metre atıcısı bulunur.
Hentbolda oyun asla durağan değildir. Hentbolcu, topu en fazla 3 adımda sektirmeden elinde tutabilir ve takımın belli bir sürede hücum yapması gerekir. Yoksa, hakem pasif uyarısında bulunur ve süre aşıldığında top rakibe geçer.
Hentbolda da, futbolda olduğu gibi, sezon 2 devreden oluşur. Her takım bir yabancı sahada bir de iç sahada olmak üzere ikişer maç yapar. İlk üç sıradaki takımlar, Avrupa Kupası’na katılma hakkı kazanırken son üç sıradaki takımlar bir alt lige düşer.
Türkiye Kadınlar Hentbol Süper Ligi
Türkiye Kadınlar Hentbol Süper Ligi’nin ilk sezonu 1979-80’de gerçekleştirilmiştir.
Dünyada kadınların hentbol arenasına 1949 yılında girdiği düşünülürse, bunun oldukça geç kalınmış bir başlangıç olduğu görülecektir.
İlk sezonun şampiyonu Genel İş Spor Kulübü olurken, 2019-20 sezonunun şampiyonu, pandemi sebebiyle ligin iptal edilmesi üzerine belirlenememiştir.
2020 – 2021 Kadınlar Hentbol Süper Ligi’nde yer alan takımlar ve illeri:
- Kastamonu Bld. GSK, Kastamonu
- Yenimahalle Bld. SK, Ankara
- Yalıkavak Bld. SK, Muğla
- Muratpaşa Belediyespor, Antalya
- İzmir BŞB, İzmir
- Görele Belediyesi SK, Giresun
- Üsküdar Bld. SK, İstanbul
- Anadolu Üniversitesi GSK, Eskişehir
- Aksaray Bld. GSK, Aksaray
- Elazığ Sosyal Yard. SK, Elazığ
- Sivas Belediyespor, Sivas
- Konyaaltı Belediyespor, Antalya
2020-2021 sezonunda, Kastamonu Bld. GSK, EHF Avrupa Hentbol Ligi’ne eleme turlarından katılmış, ancak Nantes Antlantique Handball’a yenilerek Avrupa kupalarına veda etmiştir.
Yalıkavak Bld. SK, ilk kez katılmasına rağmen, yarı finale çıkmayı başarmıştır. Takım, yarı finalde Hırvatistan ekibi HC Lokomotiva Zagrep ile karşılaşacaktır.
Not: 28 Mart 2021’de vaktiniz olursa, Yalıkavak – Zagreb maçını kaçırmayın. Asla pişman olmayacaksınız.
Başarılı Oyuncu ve Antrenörler
Şu anda, Süper Lig’de en çok gol atan PERİHAN TOPALOĞLU ACAR, 148 golle gol kraliçeliğinde zirveye oynuyor. En yakın rakibi ise, 129 gol ile GİZEM DİLEK.
Süper Ligimizdeki kadın antrenörlerden ise; Kastamonu Belediyespor’un antrenörü HELLE THOMSEN, İzmir Büyükşehir Belediye’nin yardımcı antrenörü SENAR DAYAT ve Muratpaşa’nın yardımcı antrenörü ASLI ÜNVAR öne çıkıyor.
Umarım ki, daha çok kadın hentbolla ilgilenmeye ve teknik ekipte yer almaya başlar.
Son söz…
Hentbol ilk çıktığı yıllarda, temasın çok olduğu bir spor olduğu için kadınlar için uygun olmadığı söylenmiştir. Ancak kadın oyuncular tüm önyargıları kırarak, her maç muhteşem bir tutkuyla mücadele etmeye devam etmektedir.
Türkiye’de çok bilinmemesine ve erkek egemen bir spor olmasına rağmen, kadın oyuncuların ve teknik insanların gösterdikleri çaba göz ardı edilmemelidir.