12 Temmuz 2023

10 Maddede NLP- Zihin Kullanma Gücü Nedir?

Sinem Karakaya

~5dk

Sinirdilbilimsel programlama olarak bilinen NLP, 1973 yılında Dr. Richard Bandler ile linguistik (Dilbilim) profesörü olan John Grinder’in Milton Erickson, Virginia Satir Fritz Perls, Gregory Bateson gibi isimlerin Amerika’da geliştirmiş olduğu zihnin süreçlerini yönetme tekniğidir.

Açılımı nedir?

Nöro(beyin), Lingustik(dilbilim), Programlama. Sinirdili ya da beyindili programlaması olarak bilinen NLP, bütün davranışların nörolojik bir süreçten geçtiğini bu sürecin iletişimsel yani dilbilimsel aktarım ile devam ettiğini ve son olarak duygu, düşünce, davranış modellerinin yeniden tasarlanıp programlandığını ifade eder.

Ne işe yarar?

NLP zihni programlama tekniğidir. Bu teknik tamamen bilinçaltı (bilinçdışı) ile çalışmaktadır. İnsan düşüncesinin süreçlerini çalışan bu alanın temel amacı bireyin bilinçaltına hükmetmesi ve bunun sonucu olarak zihnimizin içine bakma ve geçmişe dair olumsuz ya da istenmeyen kalıntıların bilinçaltından temizlenmesine yardımcı olmaktadır.

Temel Yaklaşımları

NLP’nin 4 temel yakaşımı vardır. Bunlar: Duyusal Farkındalık, Dostça İlişki/Uyum, Davranışsal Esneklik ve Sonuçsal Yaklaşımdır.

Duyusal farkındalık nedir, ne üzerine kuruludur?

Çevremizde algıladığımız ses, tat, doku, görme, duyma gibi 5 duyu organımızın bize ilettiklerinin farkındalığını ayarlayıp daha keskinleştirmek üzerine kurulu olan bu yaklaşım, bireyin hayatında olup biten ve bunu anlamlandırmasında büyük rol oynayan duyularımızın kontrolünün bizde olması üzerinde durmaktadır.

Dostça İlişki/Uyum ve NLP için önemi nedir?

NLP’nin ana direklerinden biri olarak kabul edilen bu yaklaşımın “ana direk” olarak tanımlanmasının nedeni, bireyin hayatta kendini tanıtması, anlamlandırması, sınıflandırması gibi önemli aşamaların gerçekleştiği evrelerin başında iletişim ve ilişki kurma becerisinin yattığının düşünülmesidir. Bu yaklaşımda NLP teknikleri bireye daha iyi iletişim kurması, daha iyi anlaşılabilmesi için çeşitli teknikler sunar.

Davranışsal esneklik nedir, ne kazandırır?

Davranışsal esneklik, bireyin eskiye dair olan, yol ve yöntemlerini alternatif kurgulayarak değiştirmeyi hedeflemektedir. Bu yaklaşım birey üzerindeki otomatik tepkilerin yerini düşünülmüş, deneyimlenmiş ve çözümlenmiş davranışların almasına ve değişime, esnekliğe olan bakış açısının kazanılmasına dair tekniklere sahiptir.

Sonuçsal yaklaşım nedir, sorunların niteliği nasıl değiştirilir?

Sonuçsal yaklaşıma göre herhangi olumsuz durumun sonucunu biz belirleriz. Olay esnasında olumsuz görünen ve işleyen her durum için stres havuzu oluşturmak yerine sonucu nasıl bizim istediğimiz gibi değiştirebileceğimizi düşündürür. Yani olumsuz ilerleyen bir sürecin sonucunda bizi ne istediğimizi düşünmeye itmektedir. Bu durum sorunlara ve sonuçlara olan yaklaşımı iyileştirmeye yöneliktir.

NLP’nin Faydaları

Kişi üzerinde hedef oluşturma ve başarıya karşı inanç sağlama, iletişim becerilerinin gelişimi, hayatın olumlu yönleri üzerine yoğunlaşma, öğrenilmiş davranışlar üzerine düşünme ve kalıplardan kurtulmak gibi birçok faydaya sahiptir.

NLP ile neler yapılabilir?

NLP felsefesi “modelleme” tekniği ile zihin kontrolünü gerçekleştirir. İnsan doğasının prensiplerini kullanarak zihne yön verdiğini iddia eden bu teknikten faydalanmanın yolu hayatta herhangi bir alanda başarılı gördüğümüz insanların basamaklarını incelemek, kağıda dökmek, kullandığı yöntemleri irdelemek ve kendi hayatımızda harita olarak kullanmak gerçekleşebilir.

Sonuç olarak NLP’nin, üzerine çeşitli iddialar atılan “NLP ile 7 günde ingilizce öğrenmek”, “NLP ile 10 günde sigarayı bırakmak”, “NLP ile 10 günde zayıflamak” gibi sihirli bir etkisi yoktur. Fakat kişinin NLP yöntemlerini kendine fayda oluşturacak şekilde kullanması, yine izleyeceği yol ve kendi gerçeğini oluşturması ile alakalıdır.

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Sinem Karakaya

Sinem Karakaya

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.