1961 yılında doğan Ezel Akay, Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden ve Villanova Üniversitesi Tiyatro programından mezun olmuştur.
Kardeşi, müzisyen ve besteci Ender Akay olan Ezel Akay’ın yeğeni ise oyuncu Selen Sevyen’dir.
İFR A.Ş’nin kurucu ortağı olan Ezel Akay, film prodüksiyonu sektörüne girmeden önce yapım asistanı, yapım amiri, tiyatro yönetmeni, tiyatro oyuncusu ve metin yazarı olarak çalışmıştır.
Toplamda 500’den fazla reklam filminde imzası olan Ezel Akay’ın çektiği reklamlar arasında İş Bankası’nın Atatürk ve Sağduyu, Mio’nun Türkiye’ye Doğan Temizlik Güneşi ve Microsoft’un Korsan Yazılım gibi çok sayıda reklam filmi yer alıyor.
Uluslararası alanda en fazla ödül kazanan yerli film unvanına sahip olan Tabutta Rövaşata filminin yapımcılığını Derviş Zaim’le birlikte üstlenen Ezel Akay, daha sonra Güneşe Yolculuk, Şellale ve Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak filmlerinde sırasıyla yapım sorumlusu ve yönetmen, yapımcı ve oyuncu ile genel yapım sorumlusu olarak görev aldı.
Ezel Akay’ın yönetmenliğini üstlendiği ilk uzun metrajlı filmi, 2004 yılında çektiği Neredesin Firuze oldu.
Ezel Akay’ın yönetmenliğini üstlendiği diğer kısa ve uzun metrajlı filmler:
Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? (2006, Uzun Metraj)
Her Şeyin Bittiği Yer (2009)
7 Kocalı Hürmüz (2009, Uzun Metraj)
Bir Zamanlar Osmanlı (I. Sezon, 2011, TV Dizisi)
F Tipi Film-Sonsuz Bir Gün (2012, Kısa Metraj)
Küçük Kara Balıklar (2014)
Akay’ın 2006 yılında vizyona giren Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? filmi, 2006 yılı 13. Altın Koca Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Stüdyo ve En İyi Sanat Yönetmeni Ödüllerini aldı.
Bir Zamanlar Osmanlı’nın senaryo yazarlığını yapan Akay, F Tipi Film ve Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? filmlerinin de senaristidir.
Bugün kurucu ortak olarak İFR A.Ş. bünyesinde yönetmen ve yapımcı olarak çalışmaya devam eden Ezel Akay, aynı zamanda 2013 yılında devraldığı, tarihi Agora Meyhanesi’nin işletmecisidir.