18 Ocak 2018

‘İmgelerle Konuşan Yönetmen’: Kim Ki-Duk

Sıklıkla eleştirdiği ve bu konuda kimi zaman acımasız davrandığı için ülkesinde pek sevilmeyen ve tartışmalara sebep olan Kim Ki-Duk, kendine özgü tarzıyla tüm dünyada ses getirmiş bir yönetmen, senarist ve yapımcı.

kim ki-duk film

Filmlerinin hem senaristi hem de yönetmeni olan Ki-Duk, yazar-yönetmenler arasında yer alıyor.

Ailesinin yaşadığı maddi sıkıntılardan dolayı tarım eğitimi veren bir okulda öğrenim gördükten sonra işçi olarak fabrikada çalışan yönetmen, yirmili yaşlarında deniz kuvvetlerine girdi.

1990 yılında ise uçak bileti parasını biriktirerek Fransa’ya gitti ve sanat eğitimi aldı.

kim ki-duk dream film afişi

1993 yılında Güney Kore’ye geri dönen Kim Ki-Duk, ilk film senaryolarını bu dönemde yazdı.

‘Bence kahkaha ve gözyaşı, kullanılabilecek en iyi diyalog malzemeleri. İnsan yaşadıkça kelimelere olan güvenini yitiriyor. Konuşmak çoğu zaman en kolay çözüm. Ben insan doğasını ve davranışını sözcüklerle anlatmak yerine göstermeyi tercih ederim. İnsanların davranışları yalan içermez. Davranışlar hakikate sözcüklerden daha yakındır.’

Hiçbir sinema eğitimi almayan ya da bir filmin yapımında çalışmayan Kim Ki-Duk, deneme-yanılma yöntemiyle kendini geliştirmiştir.

kim ki-duk

Kendine özgü bakış açısı ve hikaye anlatma tekniğiyle kişisel sinema dilini yaratan yönetmen, alışılmış kalıpları yıkarak çok sayıda özgün esere imza attı.

İlk filmi, 1996 yılında, çok düşük bir bütçeyle çektiği Timsah’dı (Crocodile). Film, Güney Kore’de pek çok olumsuz eleştiriyle maruz kaldı.

the isle filmi, kim ki-duk

Karakterlerinin rahatsız edici derecede marjinal olduğu düşünülen Ki-Duk’un filmlerinde; sinema ve gerçeklik, yaşam ve şiddet iç içedir. Karakterleriyse iyi ve kötü, güzel ve çirkin gibi zıtlıklar arasında gidip gelir.

Sinema dili neredeyse her filminde değişen Kim Ki-Duk’un 2000’li yılların ortalarından itibaren çektiği filmler ağır eleştirilere maruz kalmış ve yönetmenin başarısının bir tesadüf olup olmadığı tartışmalarını başlatmıştır.

kim ki-duk ödül

60’a yakın ulusal ve uluslararası ödülün sahibi olan yönetmen, 2004 yılında Berlin Uluslararası Film Festivali’nde (Samarian Girl / Fedakar Kız) ve Venedik Film Festivali’nde (3 Iron / Boş Ev) En İyi Yönetmen Ödüllerini almıştır.

BONUS

Kim Ki-Duk’un Filmografisi
  • Crocodile, 1996
  • Wild Animals, 1997
  • Birdcage Inn, 1998
  • The Isle, 2000
  • Real Fiction, 2000
  • Address Unknown, 2001
  • Bad Guy, 2001
  • The Coast Guard, 2002
  • Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring, 2003
  • Samatian Girl, 2004
  • 3 Iron, 2004
  • The Bow, 2005
  • Time, 2006
  • Breath, 2007
  • Dream, 2008
  • Arirang, 2011 (Belgesel)
  • Amen, 2011
  • Pieta, 2012
  • Venice 70: Future Reloaded, 2013 (Belgesel)
  • Moebius, 2013
  • One on One, 2014
  • Stop, 2015
  • The Net, 2016

Not: Kim Ki-Duk için ‘imgelerle konuşan yönetmen’ ifadesini, Güney Kore sinemasının başarılı yönetmeni Yoo Hyun-Mok kullanmıştır.


Yorumlar

E-bültenimize kaydolun.