18 Aralık 2017

Dünyanın Dört Bir Yanından Yeni Yıl Gelenekleri

Burcu Tur Yüksel Akay

~7dk

Tüm dünyada her yıl, yeni umutlarla ve heyecanla yeni yıl kutlamaları düzenleniyor. Tarihsel, kültürel ve sosyal farklılıklar yeni yıl geleneklerinde de çeşitliliğe sebep oluyor. Bazı ülkelerde mutluluk, aşk ve para çağrılırken bazılarında kötü ruhları uzaklaştırılmaya çalışılıyor.

Havai fişek gösterileri, Noel pazarları ve sokak süslemeleri dünyanın neredeyse tamamında görülen manzaralar. Almanya’da bunlara ek olarak, insanlar hayvan kostümleri giyerek etrafa dikenli otlar bağlıyorlar. Böylece kötü şansı kovduklarına ve yeni yılı iyi enerjiyle karşıladıklarına inanıyorlar.

Hong Kong new year night

İngiltere’de bir geleneğe dönüşen Hootenanny (Jools Holland) izlemenin yanı sıra geçmiş yılın tüm kötü anılarının temizlenmesi ve iyi şansın onları bulması için 31 Aralık’ta denize giriliyor ve dalgalara karşı dik durmaya çalışılıyor.

Bunların yanı sıra yeni yılda ön kapıdan gelen ilk erkek misafirin (Vikingleri hatırlatmaması için esmer olması daha uygun bulunuyor) bolluk ve bereket getireceğine inanılıyor. Ancak gelen misafirin, aileye ekmek ve viski gibi hediyeler getirmesi gerekiyor.

Yeni yılda ilk erkek misafirin hediyelerle gelmesi, Yunanistan ve İskoçya gibi başka ülkelerde de şans ve bereket anlamına geliyor.

Danimarka’da sevdiğiniz insanın evinin önünde eski ve kullanılmayan tabakları kırmanın şans ve mutluluk getireceğine inanılıyor. Evinizin önünde ne kadar fazla kırılmış tabak varsa o kadar sevildiğiniz anlamına geliyor.

Bir diğer ritüel ise, gece yarısı sandalyenin üzerinden atlamak. Bu şekilde, kötü ruhları geride bırakarak şans dolu bir yıla adım atılıyor.

Brezilya’da 7 dalga üzerinden atlanarak yedi dilek dileniyor.

Japonya’da tüm yılın neşe, enerji ve mutlulukla geçmesi için yeni yıla kahkahalar atarak giriliyor.

Geçmiş yılın son büyük gününün kutlandığı Oshogatsu Festivali’nde evler köşe bucak temizliyor ve kutsal nesnelerle süsleniyor. Festivalde kalabalık ve büyük yemekler düzenleniyor. Ayrıca 108 dertten kurtulmak için yeni yıla girerken çanlar 108 defa çalınıyor. Budist inancına göre bu şekilde yeni yıla saflık ve temizlik çağırılıyor.

Tüm bunların yanı sıra yeni yıla hoş geldin değil, güle güle deniyor.

kolombiya yeni yıl seyahat

Kolombiya’da insanların yeni yıldan beklentileri genellikle kültür, eğlence ve seyahatle bağlantılı oluyor. Kolombiyalılar sokaklarının çevresinde boş bir valizle geziyorlar ve bunun seyahat dolu bir yıl geçirmelerini sağlayacağına inanıyorlar.

Şili’de insanlar ölen yakınlarını ve sevdiklerini ziyaret ediyorlar. Mezarlıkları süslüyor, çiçekler koyuyorlar.

Gece yarısında bir kaşık mercimek yemenin iş, para, bereket ve zenginlik getireceğine inanıyorlar.

Bunun yanı sıra evi içeriden dışarıya doğru süpürmenin kötü şansı ve kötü ruhları kovacağına inanıyorlar.

Güney Amerika’nın pek çok yerinde insanlar renkli iç çamaşırları giyiyorlar. Her renk yeni yılda hayatınıza neyi çağırmak istediğinize göre farklı anlamlar taşıyor. Örneğin, aşk için pembe ya da kırmızı, para içinse sarı renk tercih ediliyor.

Ayrıca Brezilya’da kötü ruhları uzaklaştırmak için beyaz renk giyiniliyor, Çin’de ise şans getirmesi için kırmızı.

Bazı ülkelerde bereket sembolü olduğu için masalar yuvarlak yiyeceklerle donatılıyor.

İspanya’da gece yarısı olduğunda insanlar, 12 çanla birlikte 12 üzüm tanesi yiyorlar. Her bir üzüm tanesinin 12 ay boyunca mutluluk ve refah getireceğine inanıyorlar. Portekiz’de de insanlar benzer bir şekilde 12 kuru üzüm yiyorlar.

Şili ve Brezilya’da olduğu gibi İtalya’da da mercimek yemenin bereket getireceğine inanılıyor.

Filipinlerde ise, masaların yuvarlak şekilli meyvelerle süslenmesinin yanı sıra yeni yıla girerken 12 yuvarlak meyve yeniyor.

ispanya yeni yıl üzüm

Ekvador’da yeni yıla girmeden önce içerisi gazete ve havai fişeklerle doldurulmuş maket bir adam yapılıyor. Gece yarısı olduğunda bu maket ateşe veriliyor. Bunun, geçmiş kötülükleri yok ettiğine inanılıyor.

Benzer bir şekilde de Panama’da, insanlar ünlü birinin –kim olduğu önemli değil- kuklasını yapıyor ve ateşe veriyorlar.

BONUS

  • Belçika’da insanlar hayvanlara da iyi yıl dileklerinde bulunuyorlar. Benzer bir şekilde Romanya’da insanlar inekleriyle iletişim kurmaya çalışıyor ve yeni yılın ilk günü onları anlayıp anlamadıklarını kontrol ediliyorlar.
  • Güney Afrika’nın bazı bölgelerinde en başta elektronik eşyalar olmak üzere eski mobilyalar camdan dışarı atılıyor.
  • Çin’de insanlar, iyi şans ve mutluluk getirmesi için evlerinin ön kapısını kırmızıya boyuyorlar. Bunun yanı sıra gün boyunca tüm bıçakları gizliyorlar.
  • İrlanda’da siyasi geleceği ön görmek için rüzgarın yönü kontrol ediliyor. Eğer Batı’dan esiyorsa gelecek yıl şanslı olacaklarına, Doğu’dan eserse İngilizlerin müdahale edeceğine inanıyorlar.

 

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.