20 Ekim 2017

10 Maddede Bitcoin: Yaratıcı Para Birimi

Burcu Tur Yüksel Akay

~3dk

3 Ocak 2009’da hayata geçen ve Deep Web’de de kullanılan Bitcoin’in manifesto yazarı, gerçek ismi olduğu düşünülmeyen, Satoshi Nakamoto’dur. Tamamen dijital/elektronik bir para birimidir. Sembolü ฿’dir ve BTC olarak kısaltılır.

Kullandığımız para birimlerinde basılan para karşılığında değer olarak altın rezervleri gösterilirken Bitcoin herkes tarafından basılabilir. Değer olaraksa ekran kartı işlemcisi gücü yani GPU’su gösterilir.

Bir merkez bankasıyla ya da bir resmi kuruluşla bağlantısı yoktur. Bittorent ağları gibi, noktadan noktaya dağınık bir ağ özelliği gösteren Bitcoinler, herhangi bir merkezden üretilmez.

Bir şirket ya da kurum değildir. Herkesin katılabileceği, kullanabileceği ve iştirak edebileceği açık bir teknolojidir.

Bitcoin ile kullanıcılar sistem üzerinden birbirlerine aracı olmadan doğrudan transfer yapabilirler. Transferler BLOCKCHAIN ismi verilen bir sistem üzerinden merkezi olmayan, dağınık bir kayıt ve uzlaşma sistemine kaydedilir. Ağda gerçekleşen ödemeler diğer noktaya ulaştığında ödeme yapan ve ödeme yapılan adresler kayda geçer. Ve bu kayıtlar BLOK ismini taşıyan yapılarda yer alır.

Yapılan işlemlerin geri dönüşümü olmaz. Ancak imla hatalarını tespit edebilen Bitcoin, geçersiz adreslere para gönderimini önler.

İşlemlerin, ağda, halka açık ve kalıcı olarak depolandığı sisteminde, gizlilik için kullanıcının sorumluluğu yüksektir.

Sistemdeki ilk Blok’un ismi ‘Genesis Block’tur ve 4 Ocak 2009’da üretilmiştir.

Bitcoin sisteminde para yaratma işlemine ‘Madencilik’ denir. Madencilik, hesaplama yetki ve gücünün kullanılarak matematiksel işlemlerin geçekleştirilmesidir.

Bitcoin yazılımını indirerek bu işlemleri gerçekleştiren kişiler ise Madenci ismini alır. Madenciler, sisteme yeni bitcoinler üretir ve bekleyen işlemleri gerçekleştirirler, bu hizmetleri karşılığında da bitcoin kazanırlar.

Sistemde dolaşıma çıkacak bitcoin sayısı en yüksek 21 milyondur. Bitcoinlerin sayısı 21 milyona ulaştığında üretimi duracaktır.

Değeri, bağımsız borsalar tarafından, arz-talep ilişkisi ile belirlenir. Talep arttığında fiyat artar, talep düştüğündeyse azalır. Her borsada fiyatı bağımsız olarak oluşur, farklı Bitcoin borsaları birbirine bağlı değildir.

Bitcoin’in değeri kısa zaman aralıklarında tahminlerin dışında artabilir ve azalabilir. Bu durum oluşturduğu fırsatlar kadar risk de taşır.

BONUS I

Bitcoin’in gelişimi bugün de devam ediyor. Gelişim aşamasında olan Bitcoin’in geleceği hakkında kesin bir yargıya varmak henüz mümkün değil. Bu yüzden kullanıcıların büyük riskler alması önerilmiyor.

BONUS II

Bu içeriği beğendiniz mi? Bunun gibi daha fazla içerik üretebilmemiz için bize Patreon´da destek olun. 🙂
10layn.com Patreon button
Burcu Tur Yüksel Akay

Burcu Tur Yüksel Akay

Tüm yazıları

E-bültenimize kaydolun.